Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, jackasss napisał:

A propo piany, jak ona sobie radzi z bardzo brudnymi strzykami? Obecnie myję standardowo ścierkami, ale to dużo czasu schodzi potem z samym myciem tych ścierek, a i koszt wysoki. Ewentualnie może te jednorazowe nasączane byłyby lepsze, użytkuje ktoś takie? 

Jakimi ściereczkami myjesz i jakiego używasz do tego płynu?

Opublikowano
jackasss napisał:

A propo piany, jak ona sobie radzi z bardzo brudnymi strzykami? Obecnie myję standardowo ścierkami, ale to dużo czasu schodzi potem z samym myciem tych ścierek, a i koszt wysoki. Ewentualnie może te jednorazowe nasączane byłyby lepsze, użytkuje ktoś takie? 

pisz pw

Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

Instrukcja stosowania jest na etykiecie. 

image.png

image.png

Czytałem , to trzeba tak polać żeby nie zlizała ?

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

czekać a co robić weta pytać u każdego może inna ''zaraza'' występować

Kurde ,to dziadostwo mi się przyplątało 

@chuck00. Bykom daje IWERMEKTYNE ale mlecznych to nie można tym

Opublikowano

No tak 

Muszę jechać w poniedziałek do weta ,może coś będziemy działać 

Opublikowano
15 godzin temu, slawek74 napisał:

Xawier a jakiego prepatatu używasz ?

Miałem z Cidline i w miare szło a teraz  z Overa ale słabiej pianuje i nie wiem czy wina środka czy kubka.

2 godziny temu, jackasss napisał:

Jednorazowe nasączone w porównaniu do piany słabo wypadają szczególnie na mocno zabrudzone strzyki

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Lejesz tym po grzbiecie a wylizać raczej nie wyliżą bo to daje trochę po nozdrzach. 👃

Opublikowano
1 godzinę temu, Xawier napisał:

Miałem z Cidline i w miare szło a teraz  z Overa ale słabiej pianuje i nie wiem czy wina środka czy kubka.

Jednorazowe nasączone w porównaniu do piany słabo wypadają szczególnie na mocno zabrudzone strzyki

Bo piana to głównie na mega brudasy które uwielbiają się klas w gowno to takie zaschniete brudy fajnie to działa aby papier i czysciutkie ale ja używam jednorazowych scierek bo są dla mnie wygodniejsze w użyciu . 

@damianzetor9540 Ino grif drogo wychodzi A stężenie ma takie samo jak inne 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Kurde ,to dziadostwo mi się przyplątało 

Możesz tylko wysoko cielnym nie radze i nie wszystkie sztuki od razu dawałem mleko ok sam nawet pilem i żyje☺ ale polewanie lepsze 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
komodo napisał:

Bo piana to głównie na mega brudasy które uwielbiają się klas w gowno to takie zaschniete brudy fajnie to działa aby papier i czysciutkie ale ja używam jednorazowych scierek bo są dla mnie wygodniejsze w użyciu .  @damianzetor9540 Ino grif drogo wychodzi A stężenie ma takie samo jak inne

Czyli będzie trzeba wypróbować tę pianę, dzięki za podpowiedzi 👍.

Opublikowano
4 godziny temu, jackasss napisał:

Ścierki takie zwykłe syntetyczne: https://www.grene.pl/produkcja-zwierzeca/hodowla-bydla/higiena-doju/reczniki-do-mycia/reczniki-syntetyczne-10-szt-do-mycia-wymion.html

Strzyki myte płynem Eimu-Euterwasch od vitt-tra + są moczone pomiędzy udojami w DermaPowder od Ecolabu, kupa roboty z tym.

https://allegro.pl/oferta/sciereczka-recznik-do-mycia-wymion-delaval-25szt-9640303919?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_firma_przemysł&ev_adgr=Rolnictwo&gclid=CjwKCAiAg8OBBhA8EiwAlKw3krgb9WMOJs0H3J0b9T5SSTapx_eJgdAqCH6DV4lJCzAyxWBah8ScTxoCJigQAvD_BwE

jak ścierki to to dobre

a jak to jest z tą pianą? Stosuje się kubek taki jak do dippingu czy większy? Zamoczy się pewnie sam strzyk a nad strzykiem obwódka ja już raczej pewnie mniej?  Namaczasz i po jakim czasie się przeciera? Suchą mokrą szmatką? Jak kubek się zaleje to na wszystkie krowy na jeden udój(chodzi mi o bakterie)?

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, komodo napisał:

Bo piana to głównie na mega brudasy które uwielbiają się klas w gowno to takie zaschniete brudy fajnie to działa aby papier i czysciutkie ale ja używam jednorazowych scierek bo są dla mnie wygodniejsze w użyciu . 

@damianzetor9540 Ino grif drogo wychodzi A stężenie ma takie samo jak inne 

Takie samo jak inne tzn co?

Opublikowano
2 godziny temu, PRIMO napisał:

Lejesz tym po grzbiecie a wylizać raczej nie wyliżą bo to daje trochę po nozdrzach. 👃

Dzięki średnio dobry człowieku 😜

1 godzinę temu, Łolek napisał:

Możesz tylko wysoko cielnym nie radze i nie wszystkie sztuki od razu dawałem mleko ok sam nawet pilem i żyje☺ ale polewanie lepsze 

A nie będę ryzykował 

Opublikowano
4 godziny temu, Ursus932 napisał:

Ja leciałem całe stado, krowy i jałówki wysokocielne Eprinex (polać po grzbiecie), reszta młodzieży Inwermektyna podskórnie. 

Opublikowano
komizmo napisał:

Też od lat używam jednorazowych nasączanych ale faktycznie z brudnymi bywają problemy. Może by jedno z drugim połączyć? Jakiej firmy ta piana i spryskiwacz?

wycieranie nasaczonymi sciereczkami słabo się sprawdza po wcześniejszym pianowaniu. u mnie po pianie sucha ściereczka a jak mało to wtedy przetrzeć tą.mokra

Opublikowano
Dnia 19.02.2021 o 16:52, robert1226 napisał:

Może się niektórzy będą śmiać ,ale zapytam jak się wychodzi być watowcem przy mleku ,czy może ktoś mi trochę rozjaśnić temat .

Syn dostał młodego rolnika i się zastanawiamy czy ryczałt czy VAT.

Zależy od tego ile robicie sami. Ja biorę sporo usług i poza kółkowym kombajnem, gdzie idzie faktura bez gadania, to tracę, bo usługodawca ma cenę skalkulowaną na ryczałtowca, jak chcę fakturę, to dodaje 23%.  Im więcej własnych maszyn, tym bardziej się opłaca... Tylko garb też większy 😜

Opublikowano
lusjan napisał:

Zależy od tego ile robicie sami. Ja biorę sporo usług i poza kółkowym kombajnem, gdzie idzie faktura bez gadania, to tracę, bo usługodawca ma cenę skalkulowaną na ryczałtowca, jak chcę fakturę, to dodaje 23%.  Im więcej własnych maszyn, tym bardziej się opłaca... Tylko garb też większy 😜

na usługi jest 8% vat to skąd to 23? u nas czy z faktórą czy bez ta sama stawka