Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, slawek74 napisał:

Daniel jak krowa nie wpadnie w ketozę to i rozród lepszy

Tak, ale @Troker napisał, że wydaje mu się, że 3 dni sypania dobrych witamin więcej znaczy niż kexxtone i stąd moja odpowiedx że raczej pomylił kexxtona z karotenowym

Opublikowano
17 godzin temu, Troker1979 napisał:

kurde jałowice i kexxtone? Co Wy za pasze Macie jak Musicie się takimi wynalazkami ratować?

Ja tam uważam że zwłaszcza jałowce warto wrzucić bo u niej kilka rzeczy się nakłada które mogą mieć wpływ na gorsze pobieranie Bo pierwszy poród niby się robi sexem ale różnie bywa po drugie może być zmiana uzębienia po trzecie jeśli na luzie to konkurencja już że starymi wyjadakami także ja uważam że akurat głównie to tyczy się jalowek bo krowom to praktycznie  wogole nie wrzucam  i mimo że mam jakieś pojęcie j żywię w miarę dobrze to w określonym przypadku dla mnie to jedne z najlepiej zainwestowanych pieniędzy w profilaktykę ale trzeba wrzucić odpowiednio wcześnie bo za późno może się nałożyć z porpdem jeśli kilka dni wcześniej się wycieli i zamiast pomoc dokładamy problem. 

• Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, pedro2 napisał:

Przyjechał wczoraj niezadowolony klient, 5 grudnia kupił u mnie jałówkę po wycieleniu i tydzień temu dostała zapalenia aż nie mogła wstać na nogi... Z wielką awanturą żebym oddawał kasę. Koło d... mam jego głupie oskarżenia, powiedział że pójdzie na policję i doniesie do agencji i weterynarii.

I pytanie czy mogą się czepić do mnie za to, że sprzedaję jałówki? Wszystko z własnej hodowli od małego, na każdą pełna faktura wystawiona. W sumie 5szt w grudniu sprzedałem, w listopadzie 2szt. Przed odbiorem oczywiście badał mleko i było ok, inaczej by nie kupił... Mają ludzie pomysły

U mnie kiedyś handlarz wspomniał, że jak rolnicy między sobą sprzedają bydło to też powinni wystawiać ten świstek o dostawie produktów rolnych  i trzymać go

Opublikowano

Nie uwierzycie 😂😂😂 chłop przywiózł ciągnikiem ta pierwiastkę z gorączką 5km na dwokolce 🤦🤦 najpierw tel od dzielnicowego, że złożył zawiadomienie żem go oszukał, jutro na posterunek. Z góry zastrzegłem dzielnicowemu, że nie ma chłop prawa wstępu na podwórko bo nie ręczę za siebie jak zacznie brykać... Nie minęło 15min pierwiastka na podwórku...  nie chciał odjechać, zawołałem sąsiadkę na świadka, pierwiastka wymię rozsadza opuchnięte, chciał sprowadzić al nie chciała wstać. Nagrałem wszystko, musiałem po policję zadzwonić, zj***li chłopa, chcieli dzwonić do weterynarii, ale ogasł i pojechał. Jutro bakutil po nią będzie po takiej wyprawie 🤕 co za jełop. Notatkę zrobili, jutro składam zawiadomienie, jak jeszcze coś odwali to sprawa cywilna. Będzie łajza płacił zadośćuczynienie na dom dziecka

• Haha 3
  • Confused 1
Opublikowano

nie chodziło mi o to że 3 dni dawania witamin to jak strzał z kexxotone. Witaminy u mnie dostają solidnie przez całą laktacje. Chodzi o to że jak popatrzysz na te cudo zwane kexxton( u mnie około 200 zł) to kilka garści witamin, mikroelementów to więcej. Za 200 zł mam 3 worki delicji na start lub 60 litrów gliceryny nieoczyszczonej i uważam że to lepsze rozwiązanie. Testowałem też te cudo ale lepiej nie pytajcie które z krów trzeba było wspomagać extra energią.

Opublikowano
12 minut temu, pedro2 napisał:

Nie uwierzycie 😂😂😂 chłop przywiózł ciągnikiem ta pierwiastkę z gorączką 5km na dwokolce 🤦🤦 najpierw tel od dzielnicowego, że złożył zawiadomienie żem go oszukał, jutro na posterunek. Z góry zastrzegłem dzielnicowemu, że nie ma chłop prawa wstępu na podwórko bo nie ręczę za siebie jak zacznie brykać... Nie minęło 15min pierwiastka na podwórku...  nie chciał odjechać, zawołałem sąsiadkę na świadka, pierwiastka wymię rozsadza opuchnięte, chciał sprowadzić al nie chciała wstać. Nagrałem wszystko, musiałem po policję zadzwonić, zj***li chłopa, chcieli dzwonić do weterynarii, ale ogasł i pojechał. Jutro bakutil po nią będzie po takiej wyprawie 🤕 co za jełop. Notatkę zrobili, jutro składam zawiadomienie, jak jeszcze coś odwali to sprawa cywilna. Będzie łajza płacił zadośćuczynienie na dom dziecka

Kurła pedro my prędzej Ciebie zobaczymy w sprawa dla reportera niz w rolnik szuka żony 😂😂😂

• Haha 9
Opublikowano

dwa lata temu kupiłem dwie jałówki wysokocielne. Miały miesiąc na przystosowanie i niestety obie ponad 3 mln komórek somatycznych. Z głębokiej ściółki przeszły na beton uwięziówki.  I tak naprawdę nie wiadomo czy były już zainfekowane czy u mnie im nie pasowało. Wyleczyłem obie i super krowy. Wchodzą w 3ą laktację. Jeszcze bym rolnikowi od którego kupiłem dobrą flachę sprezentował.

Opublikowano
18 minut temu, pedro2 napisał:

o matko 🙈🙈🙈🙈🙈  takiemu to powinni odebrac prawo do posiadania zwierząt...🤦‍♀️  co za debil...Od razu widać, że psychiczny 🙈  ja bym go pozwala za znęcanie się i dała nagrany filmik...imbecyllo...

Opublikowano
46 minut temu, komodo napisał:

Ja tam uważam że zwłaszcza jałowce warto wrzucić bo u niej kilka rzeczy się nakłada które mogą mieć wpływ na gorsze pobieranie Bo pierwszy poród niby się robi sexem ale różnie bywa po drugie może być zmiana uzębienia po trzecie jeśli na luzie to konkurencja już że starymi wyjadakami także ja uważam że akurat głównie to tyczy się jalowek bo krowom to praktycznie  wogole nie wrzucam  i mimo że mam jakieś pojęcie j żywię w miarę dobrze to w określonym przypadku dla mnie to jedne z najlepiej zainwestowanych pieniędzy w profilaktykę ale trzeba wrzucić odpowiednio wcześnie bo za późno może się nałożyć z porpdem jeśli kilka dni wcześniej się wycieli i zamiast pomoc dokładamy problem. 

Mam dokładnie to samo zdanie. Jałówki większość, krowy tylko pojedyncze sztuki, gdzie ewidentnie się przyda

21 minut temu, pedro2 napisał:

Jakim głąbem trzeba być, żeby prawie po 2 msc od zakupu obwiniać Ciebie o zapalenie xD Gorsze jest to, że jeśli głąb do kwadratu obraz.png to rozsieje plotki po wsiach

Opublikowano

Przy podostrym coli jak na poczatku nie zareagujesz, albo dajesz ciulową paszę i kontynuujesz to leczenie marnie rokuje. Chociaż ja swego czasu walczylam z kilkoma krowami zalegającymi w czasie zapalenia i się udawało...pewnie i lekarz kijowy i gospodarz...

Opublikowano
1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

to jak ja wsadził na dwukolke jak nie chciała wstać ?

Jak odjeżdżał to się zerwała  na nogi, zatrzymał się i słyszałem "o ty k**wo j**ana teraz to leż" 😋

Paulina nagrałem, w pierwszej chwili chciałem dzwonić, ale wiesz jaka była by afera... On utopiony, a i zaraz ja bym rykoszetem dostał może. Nie tędy droga żeby rozwiązywać spór poprzez podpierdzielanie i robienie syfu, byłoby grubo.

54 minuty temu, danielhaker napisał:

Gorsze jest to, że jeśli głąb do kwadratu

to rozsieje plotki po wsiach

Właśnie o to chodzi, niech coś do mnie dojdzie to sprawa idzie do sądu. 

A na policji zeznał, że sprzedałem mu chorą krowę i zataiłem, a ona miesiąc po kupnie mu się położyła, wcześniej było dobrze. Leczyć chyba leczył bo krzyczał że ma fakturę od veta na 300zl. Tak gliniarz mnie dopytywał na podstawie jego donosu na mnie. 

Wczoraj mówił, że dostała zapalenia, smarował i nie przeszło aż przestała żreć i wstawać. Głąb nie dał antybiotyku, liczył że przejdzie

Opublikowano

szkoda gadać...Ale po takim czasie od zakupu to nie ma co się rzucać.

Opublikowano

Ale dureń mnie zagotował, znowu mędy na wiosce będą miały o czym gadać... Policja na bombach przyleciała 🤦

Chłopa w d*pie mam, najwyżej zapłaci za ten cyrk... Szkoda pierwiastki jak ją umordował

Opublikowano

Właśnie o tym mówię jak się z kimś handluje to się handluje i nie ma problemu. W sierpniu po zastoju cielaków jeden od nas 5 sztuk wziął na hodowle jakoś po kukurydzy dzwoni ze mu za dużo zarejestrowałem i mi musi 2 odrejstrowac. Ale potem przywiózł 2 kolczyki przerzniete nożem. Ale co się z nimi stalo to nie wiem ale kupował pierwszy i ostatni raz 

Opublikowano

A tak z drugiej  strony patrząc  to powinna być  jakaś  dluga gwarancja na ta krowę tak chociaż  z rok czasu, że  niedostanie zapalenia , ze ponownie się  zacieli a nie tylko kasa do kieszeni i radość.  Ja jak kupowalem bizona  2 lata temu prawie nowego rok prod 1987 to pytalem czy chociaż  da gwarancje na 2lata. To myslalem ze gość  mnie z podwórka  wygoni tak się  zapienił. Oczywiście  ja to w formie żartu. 

• Haha 1
Opublikowano

Parę lat temu sprzedałem kilka cieląt do sąsiedniej wsi, w tym mięsna jałówkę kilkutygodniową. Po mniej więcej pół roku od zakupu zadzwonił do mnie ten pacjent z pretensjami że jałówka "biegunki mieli". Się pytam jak? po zakupie biegunki dostała? Nie , z tydzień temu. 😂 Pewnie  też mi d*pę obrobił w całej wsi.

• Haha 1
Opublikowano

Policjantka też go zapytała czy spisaliśmy jakąś umowę/gwarancję, że jak zachoruje to ma prawo się domagać zwrotu. Mówił, że ktoś tam gdzieś w firmie jałówki kupował to było coś takiego, zabierali krowę i oddawali kasę 😋 chyba kuźwa Konrad zajechał wziął na rzeź i zapłacił za mięso...

Opublikowano

Kiedyś po 3 dniach od zakupu Konrad zabierał od nas "wysoko cielna" jalowke której mleko zaczęło lecieć i bez słowa szarpania. 

Ostatnio blatina zabierała "granulowana" pasze która zacinała się w stacjach paszowych 

Opublikowano
32 minuty temu, pedro2 napisał:

Policjantka też go zapytała czy spisaliśmy jakąś umowę/gwarancję, że jak zachoruje to ma prawo się domagać zwrotu. Mówił, że ktoś tam gdzieś w firmie jałówki kupował to było coś takiego, zabierali krowę i oddawali kasę 😋 chyba kuźwa Konrad zajechał wziął na rzeź i zapłacił za mięso...

Dobrze ze nie Ekostok 😂😂

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, Farmer6820 napisał:

Kiedyś po 3 dniach od zakupu Konrad zabierał od nas "wysoko cielna" jalowke której mleko zaczęło lecieć i bez słowa szarpania. 

Ostatnio blatina zabierała "granulowana" pasze która zacinała się w stacjach paszowych 

U mnie z dwa lata temu po wipaszu to z silosa dolem nie chciala leciec, a 5 ton jej bylo, po zgloszeniu i zrobieniu dymu bo jak mnie pionstruowano zebym wszedl na gore i czasem jakims dragiem napieprzal w granulkie to powinno spadac to umorzyli fakture ale paszy nie zabrali, trochę gimnastyki bylo, opasy zjadly ale wspolpraca zakonczona😀