Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem,w razie u mnie padną [ale to miną lata],nie wiem co mnie zmusi do kupienia następnych,chyba że ktoś przekona do czego one niby tak pomocne. Ja nie dopłacałem bo powystawowy to brałem co było. Wałek szerokokątny [jebit,,] też był,i koło na 20 płucien,sam opony nie zdjąłem,żona zawiozła do wulkanizacji. Najpierw się brał jeden pracownik,po chwili poszedł po drugiego😁

Opublikowano

Wóz z alimy jest porażka, przynajmniej te robione w 2014. 

Nie mówię tu o trwałości maszyny bo tego podczas kilku dni testu się nie spr tylko o cięciu i pojemności zarówno 1 ślimakowy jak i 2.

Opublikowano
Pablo16 napisał:

Miniladowarke jest do obornika ale na korytarze nie dam rady się nią złamać. 

A ktoś mógłby podpowiedzieć w jakiej kwocie trzeba szukać tego paszowozu żeby to jeszcze pochodziło? 

najlepiej krajowy i z likwidacji albo jak ktoś wymienia na większy

Opublikowano

My mamy 8m3 do sprzedania rok w stodole stoi już. 23 tysiące chcemy wóz pionowy 8m3 metal tech 2009 rok 

Opublikowano
Dodi napisał:

Teraz alima 8m. Opony 400, przekładnia, wałek szerokokątny, wysyp boczny i tylny z przenośnikiem jak wyżej sterowany elektrohydraulicznie 65tys netto. Jest sens dopłacać zo dodatkowe noże na ślimaku? Sianokiszonka w belach, prasa z nożami. 

jak masz możliwość to pomyśl o trawie w pryzmę bo warto nawet część areału

Opublikowano

Dzięki za konkretne odpowiedzi. Chyba sobie narazie odpuszcze i tak jak Kizak pisał spróbuje na jesień ogarnąć żeby zobaczyć jak to w ogóle będzie u mnie wychodziło.

Rozumiem że doradzalibyscie pionowy?

A na mieszać na 2 dni to nie za długo? Nie będzie się grzać? Tak jak jest teraz to mogę nawiezc bel pootwierac i jest ok qq to samo ale to jest nierozluznione, ale wiosna + 20 i potrafi trochę temp lapac

Opublikowano

podstawowa sprawa nie wolno trawy przesuszać zbierać maksymalnie mokrą to każdy wóz poradzi i krowy chętnie zjedzą

siedem lat gdy temperatury spadają od listopada do marca mieszam na dwa dni wałek szerokokątny można odpuścić przekładnię brać tylko jak małym traktorem będzie mieszane ale lepiej podpiąć duży i zmieniać najwyżej womem 540/750/1000 opony mam wąskie w 9m3

• Like 1
Opublikowano

My dla jałowek mieszamy co 2 dni i jest dobrze. Latem co półtora dnia to max 

Opublikowano

U nas w tym roku było to zbędne. Każdy był zaskoczony ze się nie grzeje 

Opublikowano (edytowane)

Na te 2dni to wam sie nie grzeje TMR z pelna dawka tresciwej ? U mnie same objetosciowe to moze sie nie grzeja, ale jak idzie 5kg tresciwej to jednak leci z tego "para" na drugi dzien. Teraz mi sie nie grzeje ale stosuje "preparacik"

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Wujo miesza latem na 1,5 dnia, zimą na 2 dni, drugi miesza co dziennie by nie wypaść z rytmu, dwie osoby na 100 sztuk bydła. 

Opublikowano

sporo konserwantu pewnie w trawie i czysty stół paszowy

asus921 napisał:

Na te 2dni to wam sie nie grzeje TMR z pelna dawka tresciwej ? U mnie same objetosciowe to moze sie nie grzeja, ale jak idzie 5kg tresciwej to jednak leci z tego "para" na drugi dzien.

na dwa dni to jak chłodniej i zero dolewanej wody najlepieh jak z trawy leci sok😁

Opublikowano

W lato jak do tej pory mi się nie grzalo bo wypasam😂 a jak mało na pastwisku to stary wóz przerobilem na paśnik i w niego wycinakiem dostawały sianokiszonki 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, slawek74 napisał:

sporo konserwantu pewnie w trawie i czysty stół paszowy

na dwa dni to jak chłodniej i zero dolewanej wody najlepieh jak z trawy leci sok😁

Teraz testuje specyfik podnoszacy PH calego TMRu. Nic sie nie grzeje, ale tez zimno jest, choc bez tego na drugi dzien juz mi parowalo.

Niedlugo bede testowal podobny specyfik tylko podnoszacy PH zboza, bo to zboze wlasnie glownie fermentuje i podnosi temeprature i oczywiscie zakwasza zwacz. Przy okazji mozna bedzie calkowicie zejsc z buforu

Edytowane przez asus921
Opublikowano
1 godzinę temu, asus921 napisał:

Sprzedam poziomy storti bulldog 8m3 jak ktos chetny :)

Skąd jesteś? Jaka cena masz jakies zdjęcia? 

1 godzinę temu, kr9292 napisał:

Mój kolega ma poziomy do sprzedania, pewny na chodzie cały czas im miesza tylko szuka większego.  2.2 szerokosci

Ile chce? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Dodi napisał:

Coś takiego. 6 szt. 

Screenshot_20201208-084444.jpg

Ja mam u siebie w Daf- Agro. Nie wiem czy one coś działają bo po 4 latach użytkowania są jak nowe ostre. A duże to już kilka razy zmieniane.

Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, artek27 napisał:

Skąd jesteś? Jaka cena masz jakies zdjęcia? 

Poludniowa Wielkopolska. Kilkanascie :) Jak jestes zainteresowany to na priv

Jak widac awaryjnie i troche dla jaj to nawet Wladek cos nakrecil. 

IMG_20191105_091415_5.jpg

Edytowane przez asus921
Opublikowano
1 godzinę temu, asus921 napisał:

Teraz testuje specyfik podnoszacy PH calego TMRu. Nic sie nie grzeje, ale tez zimno jest, choc bez tego na drugi dzien juz mi parowalo.

Niedlugo bede testowal podobny specyfik tylko podnoszacy PH zboza, bo to zboze wlasnie glownie fermentuje i podnosi temeprature i oczywiscie zakwasza zwacz. Przy okazji mozna bedzie calkowicie zejsc z buforu

wysłodki najszybciej fermentują. Jak się skończyły to tmr już się tak nie grzał. 

Opublikowano
57 minut temu, greg1985 napisał:

Ja mam u siebie w Daf- Agro. Nie wiem czy one coś działają bo po 4 latach użytkowania są jak nowe ostre. A duże to już kilka razy zmieniane.

U ciebie też tmr zawiesza się na przedniej ścianie? 

U sąsiada w 12m potrafi zawisnąć 400kg, szarpie przód tył albo wchodzi na podest i łopatą popycha 

Opublikowano
14 godzin temu, Pablo16 napisał:

Panowie i Panie chciałbym się Was poradzić. 

Temat jest taki że mam obore uwieziową w której utrzymuje 24 krowy dojne. Ze względu na wąski korytarz paszowy zadawanie paszy taczka. Paszę dowoze z pod wiaty dobudowane między oborą a płytą obornikowa. Trochę mnie już męczy wyrywanie sianokiszonki z balotów i zacząłem zastanawiać się nad wozem paszowym. Dalej musiałbym to dowozić taczką ale nawrzucalbym już łopatą bez szarpania sianokiszonki. Pytanie tylko czy na takie stado ma to w ogóle sens? Jakiej wielkości potrzebny by był ten paszowoz chcąc mieszać raz dziennie (w dawce przeważa sianokiszonka). I w jakiej cenie trzeba by było szukać używki żeby nadawało się to do pracy? 

Podobno ktoś wykorzystywał paszowoz jako mieszalnik i do tego też by mi się przydał jeśli to prawda.

Zamówiłem ostatnio na niecałe 20 szt krów i młodzież paszowóz Falke Mini 3m, tyle że ja mam korytarz ok 2,10, bez przejazdu, wjadę do środka ;) więc na 24 się opłaci, dużo ludzi taczkuje z paszowozu...