Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, GrzesiekAgro napisał:

Nie śmiejta się , że mnie , ale gdzie tam parkować najlepiej na ten protest do wąwy . Bo ja Czesiek , ze wsi . I był tylko na lotnisku 🤣

Osobówką jeśli jedziesz, polecam stanąć na parkingach przy skrajnych stacjach metra. Podjechać metrem do centrum i z buta max 500 m na pl. Trzech Krzyży. 

• Thanks 1
Opublikowano

Wracając do tematu ropnia u krowy: zrobiłem nacięcie jakieś 1,5cm i ropa wypłynęła - smród niesamowity. Niestety ten ropień musiał być już dłuższy czas (nie wiem czemu go nie zauważyłem wczesniej) bo chyba razem z ropą wypłynęły dwa małe kawałki tkanki jakby już przegnite - struktura podobna do 2-dniowego łożyska.

Przez   nacięcie wyczułem palcem, że w środku jest śliska powierzchnia. W ogóle w miejscu ropnia teraz jest delikatne zapadnięcie.

Wlałem do środka riwanolu. Roztwór spirytusowy piochtaniny będzie zbyt agresywny? Może on by wysuszył tą ranę wewnątrz? Jodyny mam tylko 10ml więc to za mało. Chyba bez weta sie nie obędzie.

Opublikowano
51 minut temu, tumiwisizm napisał:

I coś konkretnego udało się ustalić?

Zapalenie pecherza moczowego lub nerek. USG się kłania. Poza tym może być babeszjoza (zawsze jest podejrzenie jeśli krew jest w moczu), badania krwi. Wszystko wspomniane jest do wyleczenia, antybiotykami, lekami przeciwzapalnymi. Miałam kilka przypadkow i wszystkie krowy po leczeniu czuły się dobrze.

Opublikowano

To jalowka taka 3 miesięczna. Stoi z innymi cielaka i w stodole. Dzisiaj podłączyłem im poidlo( wcześniej dostawały z wiadra ale nie jakoś duzo) i widziałem że sporo pije. Wczoraj wydawała się ok. Może od tego ja wzięło? Zadzwonię tak czy inaczej do weterynarza.

Opublikowano

@vat te "kawałki tkanki" to włoknik po prostu. Jesli nacinałeś to powinien byc chociaz podany lek przeciwzapalny, szkoda zeby Ci krowa padła na sepsę (chociaz to bardzo wytrzymałe zwierzę jak wiadomo). Rywanol możesz dokupić w sklepie butlę czy dwie i poplukać, a wybrzuszenie zapadnie się i zacznie się zabliźniać, bedziesz mogł sprayem pryslać z tetracykliną.

4 minuty temu, tumiwisizm napisał:

To jalowka taka 3 miesięczna. Stoi z innymi cielaka i w stodole. Dzisiaj podłączyłem im poidlo( wcześniej dostawały z wiadra ale nie jakoś duzo) i widziałem że sporo pije.

pije więcej, bo może ma temperaturę od stanu zapalnego (pecherza, nerek). Lekarz bedzie wiedział najlepiej. 

Opublikowano

@Paulina1985 jednak dzisiaj zdecydowałem, że wzywam weta - ropień znowu nabrał i żadnej poprawy.

Czego oczekiwać od lekarza? Powinien zrobić cięcie w wzdłuż ropnia aby dobrze oczyścić ranę i poźniej zszyć rozcięcie? Czy jak powinno się to odbyć?

Pytam bo przyjedzie ten który akurat ma dyżur - a jest kilku młodych...  

Opublikowano

Ja nie wiem jak to wygląda,u mnie przecinali przy wielkim ropniu, zalewaliśmy jodyną i nic nie bylo zszywane, ta skóra się zasklepiła.po prostu, potem bylo tylko delikatne zgrubienie i calkowicie zarosło sierscią. Krowa byla na lekach zeby nie doszło do zakażenia. 

Kazdy lekarz swoje wie, zaufaj :) ja nie jestem lekarzem :)

Opublikowano
39 minut temu, vat napisał:

@Paulina1985 jednak dzisiaj zdecydowałem, że wzywam weta - ropień znowu nabrał i żadnej poprawy.

Czego oczekiwać od lekarza? Powinien zrobić cięcie w wzdłuż ropnia aby dobrze oczyścić ranę i poźniej zszyć rozcięcie? Czy jak powinno się to odbyć?

Pytam bo przyjedzie ten który akurat ma dyżur - a jest kilku młodych...  

nie bedzie zszywal  tylko ty bedziesz plukal to dwa razy na dzien i musisz se zrobic  z bandazu  takie kawalki zeby wkladac w rane zeby sie nie zasklepiala do nastepnego plukania ja  plukalem nadmanganianem , po plukaniu wskladalem taki troczek i go wyciagalem  przed nastepnym plukaniem ,musisz troche czasu na to poswiecic

• Like 1
Opublikowano

Kurcze słaba cena u Was za byczki, dziś brał od nas stały klient 4 sztuki hf 3 tygodniowe po 630 netto (Mazowieckie) całe szczęście we wrześniu na 35 porodów tylko 6 byczków 😬 październik jak narazie remis 3/3

Opublikowano
1 godzinę temu, przezuwaczka napisał:

400 zł by mi wystarczyło, ale to marzenie w tej chwili. 

150 za słomkę + pojenie przez 2 tyg

nie każdy patrzy na PFa, może po dobrej matce ? czasem to wystarczy zeby wzieli do krycia 🤔 chociaz u was to niestety chyba norma 😔😔😔