Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Macie rację z tymi wysypami ja mam monitoring stada i wykresy graficzne w komputerze. Wierzcie mi jeszcze z miesiąc i zniknie "nadprodukcja byczków". Część osób je przetrzymuje, ale z nowych porodów będą nieliczne. Ja mam dużą przewiewną oborę, a po zeszłorocznych upałach prawie wszystko mi się zacielało na początku jesieni, potem już nielicznie dlatego ostatnie 2,5 miesiąca nie wychodzę z obory. :P Na przyszły rok nie lepiej będzie już czego ja im nie daję :S a i tak ciężko z zacieleniami.

Opublikowano
Xawier napisał:

2 godziny temu, dabrowskit napisał:

Jak dużo różnią się wyniki u was między federacją a mleczarnia?

U mnie jakoś dziwnie spora różnica wychodzi, już na próbnym zaniżam nawet, za każdym razem patrzę na wagę ile jest a i tak mi się wydaje że dziwnie zawyża ta ich waga. Raz tylko dobrze wyszło. Wczoraj był udój śr  wg federacji 25l ze zbiornika ok 23.5-24 bo cielaki dostają trochę

bardziej chodziło mi o parametry mleka

Opublikowano
4 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

To jak u Was wygląda, ile jałówek na ile krów?

91% , bez krycia seksowanym nasieniem.

krowy 350szt, jałówki 320szt.

Opublikowano

Chyba chodzilo o procent jalowek w stadzie, a nie procent rodzacych sie jalowek do bykow.

Opublikowano

Czasem mi dochodzi do 100%, ale trzeba sie cieszyc z tego co jest. 

A jesli chodzi o urodzenia to chyba u nas wychodzi 50/50, ostatnio 5byczkow z rzedu, potem 5 jalowek z rzędu, oby tak dalej. Jak bedzie gorzej to i seksem bedzie się kryło, co zrobić 🤷‍♀️

Opublikowano

Ja podawałem roczny przychówek na moje stadko. Jak macie jałówek do krów 1:1 to co roku po 1-2 lakatacji każda krowa wypada czy zasuszone won a w to miejsce jałówki? 

Opublikowano

U nas albo mlode wchodzą za stare albo sprzedaż jakichś pierwiastek, (w tym roku sprzedalismy jalowki cielne) albo szybkie zasuszenia. 

Opublikowano

Paulina chyba teraz nie sprzedawałaś? Pełny szacunek dla "stadka" :) to ile osób u was przy tym chodzi? Mi się marzy choć trochę tego uprzedać, ale dopóki mleczarnie nie zaczną podnosić cen mleka to przy naszej suszy zero szans na zainteresowanie.

Opublikowano

@Krowiarka w tym roku w maju sprzedawaliśmy. Byki idą na bieżąco do stałego odbiorcy.  Tylko my nie mamy wyrasowanych hfów :) Żadnego obliczania Pfów :) miks miksów :), więc i zywieniowo trochę wybaczają. Nie jest kolorowo :) i wiele osób przy tym chodzi, bo to roboty udojowe, 7sztuk, choc kazdy uwaza, ze przy robotach nie ma roboty ;) Obecnie szukamy rąk do pracy z zakwaterowaniem 😭 bez potrzeb umiejetnosci dojenia, tylko z checią do pracy na trzy zmiany (czyli noce też wypadają) i co? i nic :) Lepiej mieć mniej a obrabiać jak tu koledzy piszą :) Mniej krow mniej nerwow, mniej pracownikow=mniej nerwow :)

Jak masz dobre stado to jasne, musisz przetrzymać, bo chętnych będzie nie dziś to za miesiac za dwa. Na jesien jak zwykle cena mleka pojdzie do gory i pojawia sie samozwańczy hodowcy kupujący wszystko co ma wymię i potencjalne mleko :) Powodzenia 👍

Opublikowano

@Paulina1985 , a dziwi Cię to że nie ma rąk do pracy? Bo mnie nie.. Jak ktoś za darmo dostaje kasę, to po co mu pracować... Do tego doprowadził nasz piep..ony rzad rozdajac pieniadze na lewo i prawo.. 

Teraz wiecej i lepiej ma ten co ma kilka ha zziemi oddanej w dzierżawę ,niz ten co ma tyle samo a pracuje na swoim..

Biora kase za dzierżawę, doplaty, na paliwo skladaja sami... i za suszowym stoja pierwsi.. i maja w du.ie ze to sie nalezy temu co to obrabia..(zasluguje na to) i tylko strasza i wez tu sie rozwijaj.. 

Sam mam zamiar stawiac obore wolnostanowiskowa( zawsze o tym marzylem) i coraz bardziej mi sie tego odechciewa patrzac na to co sie dzieje wokół.. NA TĄ CHO.ERNA NIESPRAWIEDLIWOŚĆ...

• Like 2
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

Nie dziwię się i jestem przeciwnikiem tego sposobu rozdawnictwa uprawianego przez rząd. Ale wpływ na to mamy tylko w czasie wyborów (wychodzi na to, ze wiekszosc z nas jest zwolennikami :) ), a teraz musimy brać to co jest.

Powoli zastanawiam się nad zmianą pracy, bo pracownik na zmianie ma lepsze warunki...dlaczego? bo jest bardziej porządany, a i tak nikt tej roboty nie chce.

@Primula94 a planów budowy wolnostanowiskowej naprawdę gratuluję, z głową na karku, dobry hodowca da radę, a  jakie krowy szczęśliwe będą 👍 a szczesliwe krowy to lepszy rozród, więcej mleka, mniejsza somatyka, podobno nawet lepsze parametry 🤣 ale tego nie wiem, podobno od czochradeł zwieksza sie zawartosc tluszczu w mleku 😝

Opublikowano

nic mi nie mow o wynikach z mleczarni 🤣🤣🤣  oni potrafią wysylac smsy z iloscia bakterii 500tys, zeby nastepnego dnia wyslac z iloscią 8tys 🤣 nie mowie juz o bialku i tluszczu oczywiscie 😁

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Primula94 napisał:

1 godzinę temu, Primula94 napisał:

@Paulina1985 , a dziwi Cię to że nie ma rąk do pracy? Bo mnie nie.. Jak ktoś za darmo dostaje kasę, to po co mu pracować... Do tego doprowadził nasz piep..ony rzad rozdajac pieniadze na lewo i prawo.. 

Teraz wiecej i lepiej ma ten co ma kilka ha zziemi oddanej w dzierżawę ,niz ten co ma tyle samo a pracuje na swoim..

Biora kase za dzierżawę, doplaty, na paliwo skladaja sami... i za suszowym stoja pierwsi.. i maja w du.ie ze to sie nalezy temu co to obrabia..(zasluguje na to) i tylko strasza i wez tu sie rozwijaj.. 

Sam mam zamiar stawiac obore wolnostanowiskowa( zawsze o tym marzylem) i coraz bardziej mi sie tego odechciewa patrzac na to co sie dzieje wokół.. NA TĄ CHO.ERNA NIESPRAWIEDLIWOŚĆ...

To już budujesz czy jeszcze? Myślałem że jesteś już w trakcie

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

jeżeli chodzi o rozdawnictwo to porównajcie ceny mleka w Polsce oraz czołowych producentów w europie , ceny mleka w europie nie odbiegają od polskich cen a zarobki w przemysle już tak , wydajemi sie ze z pracownikiem bedzie coraz trudniej do cieżkiej pracy ,a wymagania płacowe bedą rosły .

Opublikowano

i bardzo dobrze jak przyjdzie samemu 200 sztuk obchodzic to moze skonczy sie latanie po 10 wsi i płacenie po 1000zl dzierzawy i pozniej zdziwiony ze ktos w dzierzawe oddal i ma lzej ale przeciez to wina rzadu...

Opublikowano (edytowane)

Ale chodzi o to, ze ludzie już mogą dostać duzo kasy za pracę, wiele ogloszeń z mieszkaniem plus wyzywieniem i plus kasa do ręki, nigdy mniej niż 2tys, a zwykle okolo 3tysięcy. Ale ludzie i tak nie chcą...wolą siedziec pod sklepem, narobić dzieci, brac zasiłek i zycie się kręci. GOPS nawet sponsoruje kurs na prawo jazdy dla tych leni, pod pretekstem dojazdów do pracy. Prawko za darmo zrobią, do roboty i tak nie pójdą, ale juz dokumentu im nie cofną. Ech.... 😬

Edytowane przez Gość