Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@radekz200

Nie nie, z federacji chłopcaki. @przezuwaczka Ja tam za nim średnio przepadam, w tamtym roku strzygł u nas krowy i wg. naszej opinii zbyt delikatnie, popatrz po niektórych krowach wymiona i żyły mają wygolone do zera, a to jest tak jak on wspomniał niedozwolone. Też u mnie pare sztuk genomował, jedna miała bodaj 127 o ile dobrze pamiętam, dziś zachęcał do płukania zarodków, ale to kosztowny interes

Opublikowano

Przecież to pic na wodę co roku ci sami się wymieniają tytułami i zapewne wystawiając sztukę już wiedzą jakie miejsce zajmie. Ile było sytuacji gdzie złapali się za krawaty bo ten dostał vice a miał być Champion. Jak ktoś ma dobre bydło to nie musi się z nim prezentować to raczej podbudowanie ego jeszcze w tak "doborowym" gronie. Nie dziwi mnie że co roku coraz mniej rolników chce się w to bawić.

Przezuwaczka jak zobaczysz od środka jak to wygląda to może stopnieje twój zachwyt 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Bartek933 napisał:

Damian z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że serwatka na wysłodki to świetna sprawa

Nie mam dostępu do takich rzeczy 

A w jakiej ilości to dajesz?

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano (edytowane)

Takie pytanie z innej beczki z jakiej firmy najbardziej opłaca się wziąć kontener i na jakich warunkach najkorzystniej?

Na chwilę obecną mam z SHiUZ ale im palma odbiła bo zaczęli jakieś FV mi przysyłać za azot kontener bo za mało od nich biorę, chyba tonący brzytwy się chwyta a ja nie mam zamiaru brać od nasienia za konkretną kwotę co miesiąc bo mi coś naliczą czy słuchać pogróżek że kontener zabiorą.

Edytowane przez MKrajes
Opublikowano (edytowane)

@Zawisza miałam płukać takie po 139 i 141 PF, ale 600 zł to wole na 3-4 słomki w seksie wydać przy tak niskim zacielaniu w te upały.

@fortz99 mój zachwyt jest skierowany na te piękne krowy. Ludzie są wszędzie tacy sami poprostu pazerni. 

@MKrajes w MCHIRZ azot jest za free i bez znaczenia, ile bierzesz słomek. Ja mam tylko kupiony swój zbiornik.

Dodawanie wody przy wysokim sm jest bardzo uzasadnione. Zawsze dodaję jeszcze melasy lub kwas kiszonkarski, żeby szybciej ruszyła fermentacja.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Też mam  z MCHIRZ azot za darmo, a nawet wziąłem raz 20 słomek Baylaboya w seksie z WCHIRZ  i też zaczęli mi azot nabijać. Zawsze przyjadą jak mnie nie ma, bo bym ich okazał. Po nich za tydzien z Łowicza są i niepotrzebnie jedni prawie na pusto przyjeżdżają.

A czemu kontener kupowalas, to sie chyba nie opłaca. W MCHIRZ placi sie dzierżawę 150 zł rocznie(  ja nawet tego nie place) i azot caly czas dopełniają, a jak kontener sie rozszczelni to wymienia na nowy. A jak masz swoj to w razie czego, musisz u kogos brac, albo kupowac nastepny.

Opublikowano (edytowane)

A właśnie. Dziś Łukasz mówił że prawdopodobnie na wystawie będzie możliwość zbadania jakości paszy darmowo u nich pod namiotem, chciałem żeby mi wziął próbe z pryzmy, to kazał poczekać do wystawy także jak ktoś zainteresowany to brać próbki, tylko jeszcze nie wiem czy to 100% potwierdzone info

Edytowane przez Zawisza
Opublikowano

Z Konrada są pakiety ok 2000 tys zł o ile dobrze pamiętam. W tej cenie masz ok 60 slomek nasienia i zbiornik jest Twój. Potem nasienie bierzesz skąd chcesz azot zazwyczaj dolewaja te firmy co daja nasienie ale z Konrada też dzwoni co 3 miesiące zapytać się czy nie trzeba dolać. Nigdy za to żadnych faktur nie mieliśmy. A kiedyś brali od nas agregat do bielenia to raz na pół roku dawał nam 10 slomek z średniej półki. 

Coś z tym SHIUZ jest na rzeczy bo ostatnio dzwonił do nas prsedstawiciel z naszego terenu i prawie prosił żeby nasienia sobie od niego wziąść. 

Opublikowano

Mój mąż kontener kupił, bo nie chciał być zależny i nie wierzy nikomu. 5 lat mamy i ładnie trzyma szczelność. Kupiliśmy za ok 1500 zł, więc wartość słomek w nim przechowywanych nieporównywalnie wyższa i nie wiem, co bym zrobiła, gdyby zbiornik zabrali😓

Fajnie, że zbadać paszę będzie można w Szepietowie👍

Opublikowano (edytowane)

PFHB też naciskają na okrągło na ten SHIUZ, a jak już mowa o Żochowskim z kamińskich to jest och i ach, nie powiem bydło ma rewelacja ale już te gadki bokiem wychodzą

Edytowane przez Zawisza
Opublikowano

U nas właśnie był nowy weterynarz i twierdzi ze na upały to płukanie jest lepsze niż zacielanie podobno 60 procent szans. Ma przysłać jedynie jak to wygląda cenowo i może coś zrobimy na próbę. Podobno Skup z pod sokolowa to na większą skale robi. Miał ktoś z tym styczność? Jak to wychodzi? 

Opublikowano (edytowane)

Pracownicy federacji nie powiedzą tego wprost, ale ci zpaniali też działają im na nerwy. Tam są poprostu układy i układziki jak wszędzie. Osobiście wolę Żochowskiego córkę niż jego. Przynajmniej się kobitka na żywieniu zna.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Kiedyś właśnie coś słyszałem że w niektórych firmach jak się bierze nasienia za 3-4tys to kontener za symboliczną złotówkę. Konrad na wstępie dał u mnie mocno ciała co zamówiłem nasienia za coś ok 2-2,5 tys i już 7 msc do mnie dojechać nie może. Też wolałbym swój kontener bez żadnych dzierżaw 

Opublikowano

Ja i po kilka miesięcy nic nie brałem że shiuz i nikt problemów nie robił. Też mam swój kontener ale trzymam w dzierżawionym że shiuzu bo w razie nieszczelności zwracają kasę za nasienie. Tylko ten shiuzowy strasznie słabo trzyma azot. 

Opublikowano
MKrajes napisał:

Kiedyś właśnie coś słyszałem że w niektórych firmach jak się bierze nasienia za 3-4tys to kontener za symboliczną złotówkę. Konrad na wstępie dał u mnie mocno ciała co zamówiłem nasienia za coś ok 2-2,5 tys i już 7 msc do mnie dojechać nie może. Też wolałbym swój kontener bez żadnych dzierżaw 

gadałem z przedstawicielem z ABS to bierzesz nasienia za 3 tys netto i kontener amerykański 20l masz za 1zl.Ceny nasienia z upustem,nie katalogowe.Azot dolewa za free co półtora msc.

Opublikowano
4 godziny temu, DanielFarmer napisał:

gadałem z przedstawicielem z ABS to bierzesz nasienia za 3 tys netto i kontener amerykański 20l masz za 1zl.Ceny nasienia z upustem,nie katalogowe.Azot dolewa za free co półtora msc.

Dzisiaj dzwoniłem po firmach to właśnie ABS wychodzi najkorzystniejszej. SHiUZ zrobił taki szturm na duże gospodarstwa mniejszych się nie czepiają bo i tak mało biorą i z reguły wolą przy jednej firmie być