Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Thomasz ale z początku było ok ?? 

Ja chce to zimą otwierać. 

a w kukurydzy jak dobrze ziemią okryje to nie ma strat. Tam gdzie nie ma piachu to zawsze jakiś ptak zrobi dziurkę 

TO JAK KTOŚ MA SIATKI NA PRYZMACH TO PROSZĘ DO ZDJĘCIA. Z GÓRY DZIĘKUJE 

Opublikowano

My kladziemy podkladowke na to czarno biała i ja obdypujemy piachem na dole pocalosci gorq tylko trochę.na to zaciagamy siatki i przykrywamy na laczeniach oponami dużo tirowskich bo takie najczęściej możemy dostać. 

Obsypnik to dobra robota ale chwilowa. Jak przykryjesz będziesz zadowolony ale jak Ci przyjdzie ogarniać to zima to tylko tur albo ładowarka. Wiem bo rok czasu tak robiliśmy. Dodatkowo jak duzo ziemi lubią tam w niej siedzieć myszki i ryja 

My skosilismy 18 maja z 25 ha wyszło 25 przyczep 36 m3 dinowskich tej co mam w galerii. Wymiary pryzmy 12 na 60 jednym miejscem na styk. Do ubijania ciągnik z rozgarniakiem i ładowarka. Pryzma po tygodniu nie siadla. A na lakach juz ładne 2 się robi

Opublikowano

To niezłe przypruszenie xd w zime jak to prsymarznie to współczuję. 

Ja znalazłem zdjęcia z przykrycia 2 pokosu w tantym roku i wygląda to tak 

received_1074479502717261.jpeg

received_1074539956044549.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Ja tez robie identycznie jak farmer od 7 lat. 

Ziemia na siatke to kiepski pomysl, jak zaczniesz odkrywac to wspomnisz moje slowa a w zimie to ladnie ja porwiesz. 

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano

Nieraz zima potrafi przyłapac do tego piachu pod spodem i wtedy z nia trzeba ostrożnie 

Opublikowano (edytowane)

Ale myśle ze siatkę ma taka zaletę ze piach z pryzmy nie zleci a tak po pierwszym deszczu pewnie połowa by spłynęła 

co sadzicie o takich owijarkach? Może zainwestowałby w taka i robił bele na handel 😛

Edytowane przez radekz200
Opublikowano (edytowane)

Znajomy  piachu nie daje ale dużo tych worków kładzie. Ja będe miał porównanie 10m jest przykryte piachem a reszta siatka i te woreczki. Taki woreczek to do 20kg waży 

Jeszcze opon dowiozę i w zimę się okaże. 

Znalezione obrazy dla zapytania siatka ochronna na pryzmy

Tak znajomy robi 

Po to są worki żeby ziemi nie sypać. Tak mi się wydaję 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano
6 godzin temu, radekz200 napisał:

Ale myśle ze siatkę ma taka zaletę ze piach z pryzmy nie zleci a tak po pierwszym deszczu pewnie połowa by spłynęła 

co sadzicie o takich owijarkach? Może zainwestowałby w taka i robił bele na handel 😛

https://m.olx.pl/oferta/owijarka-samozaladowcza-bel-wozki-do-owijarka-stacjonarna-nowa-produce-CID757-IDdNQEH.html

Sąsiad dał 8tys + górę od swojej owijarki stacjonarnej i ma samozaładowcza. Udany sprzęt, zrobią na życzenie co byś chcial. 3 sezony przepracował i wszystko ok, prawe koło hydraulicznie rozkładane, nic nie przeważa. 

Chwaliszpryzmy, a teraz owijarke kupujesz? 😋

Opublikowano
6 godzin temu, Xawier napisał:

Jaką najwilgotniejszą sianokiszonkę robiliście u siebie? Ile miało wilgotności? Jadły to krowy/byki?

Świeżo ściętą trawę prosto pod prasę. Jak to wyszło nawet nie wiem, bo nawet tego nie zauważyłem kiedy to wyszło xD Ale skoro zjadły bez problemu to znaczy że nic się nie działo ;)

Opublikowano
16 godzin temu, pedro2 napisał:

https://m.olx.pl/oferta/owijarka-samozaladowcza-bel-wozki-do-owijarka-stacjonarna-nowa-produce-CID757-IDdNQEH.html

Sąsiad dał 8tys + górę od swojej owijarki stacjonarnej i ma samozaładowcza. Udany sprzęt, zrobią na życzenie co byś chcial. 3 sezony przepracował i wszystko ok, prawe koło hydraulicznie rozkładane, nic nie przeważa. 

Chwaliszpryzmy, a teraz owijarke kupujesz? 😋

Dla siebie to tylko w pryzme 😛 ale w tym roku jest towaru i pewnie trzeba będzie zrobić trochę bel na handel 😛

Opublikowano

Poczekajcie poczekajcie. Dopiero pierwszy pokos 😉

Opublikowano

Ja mam zapasu ok 300szt, także mógłbym w tym roku wcale nie robić, ale o sprzedaży nie myślę ☺️ 

Właśnie skończyliśmy owijać, trzeba teraz skoczyć po załącznik podlać co by dobrze zakisło bo aż za sucha 😂