Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, GrzesiekAgro napisał:

Ja mam 3 fazowy dałem 2 k gea a sterownik czasowy do niego był za 300 , regulator obrotów oryginalny tyle co wiatrak. Muszę zajść do elektrycznego i się popytać ile nie oryginalny.

możesz podać model tego wiatraka trójfazowego? 

2 godziny temu, slawek74 napisał:

czesiu ja mam założony włącznik czasowy przy styczniku proste urządzenie można zaprogramować włączanie co 15minut takie urządzenia co wymieniłeś to prawie albo i tyle co wentylator kosztują

Ile kosztuje sterownik to wiem bo w hali udojowej mam założony do mieszaczy powietrza, a tutaj trzeba było by większy więc i kosztuje więcej. W sumie ten włącznik czasowy to dobra sprawa trzeba nad tym pomyśleć

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

kexton najlepiej 2 tygodnie przed przewidywanym porodem

1 godzinę temu, jacekkombajnista napisał:

Ja dawałem 2 tyg przed

To sa zalecenia weterynarzy czy sami ten termin ustaliliscie? Jak efekty? Podawaliscie kiedys wczesniej?

Wypytuje, bo pierwszy raz mam zamiar zaaplikowac. Moj weterynarz wcale tego nie praktykuje, dostalem kontakt do innego, ktory poleca od 5 do 3 tygodni to juz maks "bo pozniej nie zdazy zadzialac". Troche sie zdziwilem tym terminem.

Opublikowano (edytowane)

Ja podaje jak zaczyna odpuszczać, bo nigdy dokładnie nie przewidzisz terminu porodu a kilka razy podawałem po porodzie i też jest git , czym później tym lepiej ale okres 2 tygodni jest okej i od dwóch lat żadnej ketozy i zero glikolu i żadnych wlewek 

Edytowane przez Jaro70
Opublikowano (edytowane)

@Jaro70 @jacekkombajnista @slawek74

Ale co konkretnie ten okres zmienia? Po prostu o tydzien krocej bedzie dzialac, czy kexxtone ma jakis super "strzal" tylko na samym poczatku i nie bedzie efektu jak za wczesnie sie poda? Bo jezeli ta pierwsza opcja, to podam jednak w okolicach 3-3.5 tygodnia przed tak jak on zalecal. Mowil nawet o 5 tygodniach, ale to juz przesada.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Po prostu za wcześnie się uwolni i gdy krowa będzie go potrzebować, to on będzie już pusty

4 godziny temu, GrzesiekAgro napisał:

Ma proste łopaty 140 na 140 cm i silnik chyba 3kw

Silnika nie żałowali xD Ja przy wyborze wentylatora, oprócz wydajności zwracałem też uwagę na moc silnika, żeby licznik ze ściany nie spadł ;) 

Opublikowano

Mój wentylator ma silnik 0,5 albo 0,75 jakoś tak i łopaty 120cm a co do bolusów to jak Daniel powiedział gdy podamy za wcześnie to może ,,mocy" jego zabraknąć po 30 dniu od porodu gdy wystąpi niedobór energi i cały sens stosowania pójdzie w .....

Opublikowano
9 godzin temu, tumiwisizm napisał:

Można takim bolusem zastąpić wlewki z glikolu?

Jak najbardziej, do tego mieszanka energetyczna i krowa zabezpieczona na pierwszy, najgorszy okres 

Opublikowano

2 razy w roku co 6 msc i mleko nie spada. Dlaczego miałoby spadać? Tylko nie od bvd typowo, bo chorych PI tym nie wyleczysz a nie nie usuniesz. Zapobiegawczo daję biobos IV.

Opublikowano

Mi jeden wet właśnie polecił tym szczepić to żywa , bo w pierwszym roku zaoszczedzam 23 zł na sztuce + 1 się mecze z szczepieniem , a nie 3 i według niego jest lepsza żywa. 

A z tym spadkiem mleka to dziś był chłopak z pasza i mówił że u niego po szczepieniu mocno mleko poleciało, tylko nie wiem jaka szczepionką .

Opublikowano
6 godzin temu, Primula94 napisał:

Szczepi ktoś z was żywa szczepionką od BVD? jeden raz w roku bez powtarzania. 

Czy faktycznie po szczepieniu spada mleko?

Ja szczepilem miesiac temu i mleko nie spadlo.

Opublikowano

Poleca bo pewnie taka sprzedaje. Ile ona u ciebie kosztuje? U mnie cenowo wychodzi to samo. Podobno czasami mogą się zdarzyć jakieś krwotoki z nosa coś się dzieje ze skóra i itp objawy poszczepienne ale o spadkach mleka nie słyszałem. Jedynie o zrzutkach ale to chyba wyssane z palca

Opublikowano

Teraz 37, od początku lutego 2 zł podrożała i tą wystarczy raz . Jaką bym chciał , taką on by mi sprzedał , drugą to po 20 zł tylko ,że trzeba pierwszy rok 3x20 , w następnym będzie za żywą niby tak samo (37) jak nie podrożeje , a za tą drugą 40 .