Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Thomas masz na mysli, ze probki sa robione co odbior, a tylko 2 razy w miesiacu sa wyniki dla mnie, jak nie dostane sms to znaczy, ze do nastepnego wyniku wszystko jest w normie. Co do antybiotyku to okres karencji 5 dni i nigdy nie bylo problemu, ale czytalem, ze kazda krowa moze dluzej lub krocej trzymac, rozumiem, ze na 6 dzien mleko od niej do kany i probka dla kierowcy, tak? Jak dlugo na odpowiedź czekasz? SMS? Jakis koszt?

Opublikowano
6 minut temu, komizmo napisał:

dajesz próby na antybiotyk nawet gdy minął okres karencji? 

Tak. Jest taki antybiotyk na racice, że karencji ma 8 dni a siedzi ponad 30 i zdrowej krowy 30 L, jak ma mniej to i 1,5 msc w kanał. Innym razem krowa w laktacji leczona zasuszeniowym i 30 dni karencja.  Wyniki zawsze podają po 15 i 30 tylko jak wpadka jest to informują wcześniej na 10 czy 23 i masz czas na reakcję.

Z tym płaceniem za cały samochód to złodziejstwo. Tylko jedna komora jest skażona a oni tego mleka wcale nie utylizują. Tzn utylizują, ale w swoich produktach. Kierowca mówił, że takie mleko trafia do oddzielnego zbiornika i tak długo dolewają do niego czyste mleko, aż będzie poniżej wykrywalności i mamy super mleko. Tak mi się zje.. w tym roku jak mi przywlekli dziadostwo, że od czerwca praktycznie do końca listopada po kilkaset litrów miesięcznie szło w kanał  ewentualnie byczkom.

Opublikowano
asus921 próbki biora co odbiór, czasem sprawdzają bialko i tłuszcz. ale glowny zamysl jest taki, ze gdy w cysternie wykryja antybiotyk to wtedy po probkach dojda szybko od kogo poszlo lewe mleko. a dwa razy w miesiącu robią somatyki, mocznik itp. tak mi sie przynajmniej wydaje c:
Opublikowano

Wożą do utylizacji do Łomży a dlatego cały samochód bo kierowcy leją na cały samochód nie po jednej komorze bo teraz muszą tankować samochody do pełna żeby darmo nie jeździły 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, komizmo napisał:

dajesz próby na antybiotyk nawet gdy minął okres karencji? 

Okres karencji u krowy jest indywidualny,Jak i zależny od specyfiku. Karencja na opakowaniu ,to pobożne życzenie,czyli szacunkowo w tym czasie oddajesz do laboratorium.W mlekpolu kierowca wie w przybliżeniu ile masz mleka i leje w pustą komorę jak się nie zmieści. Przy rozlaniu na dwie,za jedną płaci rolnik,a za drugą kierowca. Oczywiście tą niedopełnioną,dopełni u mniejszego.        Jedną cwiartkę leczyłem a z pozostałych oddałem do labolatorium,antybiotyku brak,a i tak cielętom zwiększyłem uśmiech.Zbyt duże ryzyko ,i się nie wytłumaczę.

Edytowane przez kizak
dodanie
Opublikowano
19 minut temu, asus921 napisał:

Thomas masz na mysli, ze probki sa robione co odbior, a tylko 2 razy w miesiacu sa wyniki dla mnie, jak nie dostane sms to znaczy, ze do nastepnego wyniku wszystko jest w normie. Co do antybiotyku to okres karencji 5 dni i nigdy nie bylo problemu, ale czytalem, ze kazda krowa moze dluzej lub krocej trzymac, rozumiem, ze na 6 dzien mleko od niej do kany i probka dla kierowcy, tak? Jak dlugo na odpowiedź czekasz? SMS? Jakis koszt?

Smsa masz za kilka minut jak samochód zjedzie z trasy na zakład a koszt badania to 10 zł za próbkę 

2 minuty temu, kizak napisał:

Okres karencji u krowy jest indywidualny,Jak i zależny od specyfiku. Karencja na opakowaniu ,to pobożne życzenie,czyli szacunkowo w tym czasie oddajesz do laboratorium.W mlekpolu kierowca wie w przybliżeniu ile masz mleka i leje w pustą komorę jak się nie zmieści. Przy rozlaniu na dwie,za jedną płaci rolnik,a za drugą kierowca. Oczywiście tą niedopełnioną,dopełni u mniejszego.

Akurat kierowca płaci za antybiotyk, to już by kierowców zabrakło 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Jaro70 napisał:

Smsa masz za kilka minut jak samochód zjedzie z trasy na zakład a koszt badania to 10 zł za próbkę 

Akurat kierowca płaci za antybiotyk, to już by kierowców zabrakło 

Niepotrzebnie nie ryzykuje,a czy płaci ,nie wiem.Zacytowałem kierowcę. W mlekpolu próbka coś drożej,a sms może i po 3 godzinach od odbioru.

Opublikowano

Nigdzie nie wożą. Kierowca latem sam mi mówił a pracuje już kilkanaście lat i różne rzeczy widział. Zwykła zagrywka i nie udowodnisz, papier da się załatwić.

Opublikowano

Thomas2135 a wyszedł Ci kiedyś antybiotyk po karencji przy najprostszym antybiotyku na zapalenia typu Synulox czy Cobactan? Jak oddajesz próbkę to tylko od "chorej" sztuki czy rozcieńczasz to mlekiem ze zbiornika?

Opublikowano
6 minut temu, Thomas2135 napisał:

Nigdzie nie wożą. Kierowca latem sam mi mówił a pracuje już kilkanaście lat i różne rzeczy widział. Zwykła zagrywka i nie udowodnisz, papier da się załatwić.

Taka odpowiedż to tylko na priw,masz jaja. Uwierz mi ,czytają af      Wczoraj oddałem przed końcem karencji bodaj tetra delty i nie wykazało. oczywiście z zaleczonej ćwiartki

Opublikowano
5 minut temu, Thomas2135 napisał:

W zeszłym tygodniu na mojej trasie był antybiotyk, to samochód pojechał do Łomży a przyjechał inny samochód i inny kierowca i tak mówił i tak  było bo później pytałem się tego co był z mlekiem w Łomży 

Opublikowano

Po zwykłych ubrolexin, synulox nie badam. Tylko po tym zasuszeniowym i tych domięśniowych na racice. Widocznie coś się zmieniło w kwesti utylizacji i bardzo dobrze, niech walczą o jakość.

Opublikowano

Ja raz sie orznalem i doslownir maks 300ml mleka poszlo na zbiornik i jak przyjechal po mleko to mowie ze chyba antybiotyk wzial probke po drodze do mleczarni podzocil i ten szybki test nie wykryl a ten 3-4 godzinny wykryl. I mleko w kanal poszlo. Ale to bylo dzien po podaniu antybiotyku. Wet mowil ze pod koniec karencji jak ktos duzo mleka oddaje to nie powinno nic wyjsc. Najgorsze chyba te mastijety sa. U nas raz wszystkim probki brali bo im sery nie wyszly i antybiotyk byl a co odbior tylko tluszcz badaja.

Dzwonilem do mlekovity to dostalbym 1.39 netto przy moich parametrach. Teraz 1.23netto mam

Opublikowano (edytowane)

Wannę czy cysternę wezmą, ale jak mam wysoki 1030 Alfa Laval starszy pewnie ode mnie to nikt. Szybciej na olx sprzedam za 2 tyś niż ktoś z frmy od zbiorników to weźmie. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Mi wet opowiadał ze w mlekpolu jeszcze jak były kwoty mleczne gościu oddał z antybiotykiem zapłacił karę i za utylizacje ale chciał żeby mu to odliczyli od kwoty to powiedzieli ze nie i jeszcze dodatkowo musiał zapłacił karę to dopiero cyrki, a te mleko napewno zostaje wykorzystane podobno w serach długo dojrzewających 

Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

Taka odpowiedż to tylko na priw,masz jaja. Uwierz mi ,czytają af      Wczoraj oddałem przed końcem karencji bodaj tetra delty i nie wykazało. oczywiście z zaleczonej ćwiartki

Prawda, czytają af.

Opublikowano
1 godzinę temu, grucha18 napisał:

Thomas2135 a wyszedł Ci kiedyś antybiotyk po karencji przy najprostszym antybiotyku na zapalenia typu Synulox czy Cobactan? Jak oddajesz próbkę to tylko od "chorej" sztuki czy rozcieńczasz to mlekiem ze zbiornika?

jak oddajesz probke to mieszaj ją pol na pol z dobrym mlekem. przeciez i tak te mleko wlejesz do zbiornika i jeszcze bardziej zostanie ono rozcieczone, a jak dasz tylko probke od chorej krowy to Ci wykarze antybiotyk :D raz jeden koles dal takie wlasnie probki w Mlekovicie i z jednej wyszedl antybiotyk a z drugiej (te pol na pol)  wyszlo mleko dobre :P