Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Kupiłem niedawno Władka, generalnie doprowadziłem go do użytku, ale mam problem ze sprzęgłem. Według poprzedniego właściciela sprzęgło było robione, z tego co widzę rzeczywiście przynajmniej łapki, łożysko i docisk są świeże. Na zimnym jest OK, ale jak pochodzi pod obciążeniem sprzęgło zaczyna ciągnąć. Przy czym ciężko jest trafić z regulacją, bo odkrecę regulację obrót i już się ślizga. Doraźnie problem rozwiązałem przedłużając skok dźwigni (wywiercilem wyżej otwór w dźwigni widełek), ale pedał ciężko chodzi, fizyki nie oszukasz. Teraz pytanie - czy oryginalnie jest taki mały skok łożyska oporowego, czy u mnie ktoś coś kombinował z dźwigniami?

Opublikowano

Witam.  W nowym docisku po odkręceniu 3 śrub technologicznych dźwigienki co łożysko dociska są luźne.

Miał ktoś taki przypadek?

Opublikowano

W moim Władku skończyły się łopatki sprzęgła i łożysko oporowe też nie jest pierwszej świeżości. O ile łopatki to wiem że trzeba napawać albo wspawać kulkę z łożyska to o łożysku słyszałem że zakłada się z MTZa- podpowiecie jak wygląda taka przeróbka i co trzeba kupić?

Opublikowano
Dnia 23.11.2016 o 21:14, MariuszGontarek napisał:

Przy ruszaniu samym władkiem tez zgrzyta ale mniej pod obciążeniem jest masakra. Jest tak jakby ciągnik nie miał siły ruszyć. Gdy juz ruszy jest ok. Jest moc i przyspieszenie.

Opublikowano

Kupiłem nowy kompletny docisk sprzęgła i patrzę na internecie że są dwa rodzaje łożysk oporowych stary typ i nowy typ. Skąd mogę wiedzieć jaki typ mam bez rozbierania ciągnika jest to władek na dwie wajchy z 88 roku.

Opublikowano

Obojętnie jaki byś nie miał to warto przerobić na nowy typ. Masz tam inne łożysko oporowe (z mtza) inne widełki, tuleję wciskową i dłuższe łopatki. I co najważniejsze - łożysko można smarować.

Opublikowano

wystarczy wpisać w google łożysko oporowe T25 stary a później nowy typ i będziesz miał zdjęcia.

może to Ci pomoże. Na pierwszy rzut oka różnią się widełkami. W starym typie widełki mogą tylko dopychać łożysko a cowa je sprężyna a w nowym widełki poruszają łożyskoem w przód i w tył bo łapią za trzpień w który wkręcona jest kalamitka. http://t25.eu/inkontrahent.php?g=234

Opublikowano
W dniu 3.02.2025 o 16:34, mistrzkacpero napisał(a):

Kupiłem nowy kompletny docisk sprzęgła i patrzę na internecie że są dwa rodzaje łożysk oporowych stary typ i nowy typ. Skąd mogę wiedzieć jaki typ mam bez rozbierania ciągnika jest to władek na dwie wajchy z 88 roku.

Zdejmij klapkę zakrywającą okienko regulacyjne i będziesz widział. Do tego zwróć uwagę na to co powiedział @mani51 a jak coś to po prostu wstaw tu zdjęcie - ktoś Ci podpowie.

Opublikowano

miał ktoś problem z zabezpieczeniem złącza sprzęgła chyba to się nazywa sprzęgło łupkowe? Bo złożyłęm wszystko dobrze jest sztywno kliny dobrze siedzą ale dziura do zabezpieczenia nakrętki przed odkręceniem nia pasuje dociskałem że aż prawie klucz pękał i dalej jest za mało 

Opublikowano

986714KS17 ma wyżłobienie od strony skrzyni i w moim przypadku wchodzi bez problemowo do samego końca natomiast  drugi typ to 9588217 i ono niby wchodzi ale jak nabije się je do końca to przestaje się kręcić takie charakterystyczne za małym nacięciem wewnątrz na do smarowania. Sprzedawca dzisiaj mi wciskał kit że na pewno źle złożyłem coś i to musi być to łożysko ale jak wsadziłem inne ciągnik normalnie pracuje a przez niewiedzę i niezgodność z katalogiem zjechało mi 1/3 łapek.