Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Z tym chińskim badziewiem jest jak w ruletce trafia się kilka procent takich egzemplaży które pracują w miarę przez kilka lat ale reszta rozlatuje się po kilku dniach ale czego można się spodziewać po sprzęcie za 200-300zł, gdzie producent jest kilka tys. km a więc transport do polski,prowizje importera, hurtownika ,sklepu to co najmniej połowa ceny więc wartość produktu to 150zł .

Opublikowano (edytowane)

Zakupiłem sobie takiego małego http://allegro.pl/kompresor-24l-olejowy-sprezarka-germany-zestaw-i3943827649.html i zobaczymy co będzie. Zgadzam się z tym że jest to mała wydajność ale mi wystarczy bo będzie używany on sporadycznie. Ma gwarancje na 2 lata to za tą cene 2 lata to i tak nieźle. Mam kilka pytań związanych z malowaniem bo mi sie szykuje remoncik ;p.

1. jakiego typu trzeba kupić farbe? normalną czy specjalną jakąś?

2. farbe trzeba czymś rozcięczyć? Jak tak to czym i jaką gęstość ma mieć farba?

3. do malowania jakie ciśnienie ma być? Max 8 bar czy mniejsze?

4. po zakończeniu malowania jak należy wyczyścić pistolet? nalać rozpuszczalnika do pojemnika i wypsikać go?

Za wszystkie odpowiedzi które napisaliści i napiszecie Wielkie Dzięki koledzy.

Edytowane przez MrMichal900
Opublikowano (edytowane)

1. Jak chcesz dobrze pomalować to akryl a jak byle by było to Śnieżka

2. Rozcieńczasz rozpuszczalnikiem, a co do gęstości to musisz sam wypróbować, na odległość ciężko wytłumaczyć

3. Zależy od pistoletu, 4-5bar starczy

4. Do mycia pistoletu najlepszy jest rozpuszczalnik nitro lub benzynka ekstrakcyjna. Tak jak mówisz, lejesz do pistoletu i psikasz.

Zaraz będą ostrzeżenia za pisanie nie na temat.

Edytowane przez Elektrotechnik
Opublikowano (edytowane)

@Elektrotechnik, było pytanie to odpowiedziałem, jak bym napisał żeby skopiował do innego tematu to przecież i tak byłby post. @MrMichal900 popraw link, bo nie można nawet obejrzeć Twojego nabytku.

Od tego jest funkcja raportuj. Resztą zajmie się moderator. A takie pisanie tylko zaśmieca temat.

Edytowane przez Elektrotechnik
Opublikowano (edytowane)

sprężarka z odzysku,prawie 800 litrów na minute

Kolego, popraw ten link do zdjęcia, bo to można podpiąć pod reklamę konkurencyjnego forum i będę zmuszony usunąć post, a Ciebie odpowiednio nagrodzić.

Edytowane przez rolstudent
Opublikowano

Też szukam jakiejś sprężarki do malowania rzeczy z gospodarstwa myśle że ok 1000zł trzeba dać za taki amatorski kompresor żeby dało się malować ale jest tego w ch*j i nie wiem co wybrać ;d

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dokładnie. Takich jak podał w linku trzeba by podłączyć z osiem do jednego pistoletu HVLP żeby szło nim malować.

Opublikowano

Zakupiłem ostatnio kompresor o wydajności 100l/min i butli 50L. Malowałem wczoraj nim to strasznie ciśnienie spada i nie może dobić, muszę co chwilę się zatrzymywć żeby dobiło chociaż do 5 bar. I tak się zastanawiam czy jest coś z nim nie tak czy po prostu one są takie słabe ?Jak myślicie ? Malowałem pistoletem odyszy 1.5. sprężarkę z 3P i tak się zastanawiam czy jej czasem nie założyć.

Pozdrawiam

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A czego się spodziewałeś? Do takiego pistoletu potrzeba co najmniej 250 l/min.

Opublikowano

Ja mam 3jw60, dałem za niego 700zł. Za te pieniądze o tej wydajności ciężko coś znaleźć. No i który współczesny kompresor tej klasy wytrzyma 39 lat pracy ... Części są wciąż dostępne, są firmy co robią remonty główne. Do amatorskich zastosowań wystarcza spokojnie. Dobrze jest dodać chłodzenie i lepszą filtrację powietrza na wejściu. Osobiście polecam.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dobrze jest dodać chłodzenie i lepszą filtrację powietrza na wejściu.

Tylko, że chłodzenie powietrza na wejściu w niczym nie pomoże...

Opublikowano

Chodziło mi o chłodzenie sprężarki wymuszone wentylatorem sterowane przekaźnikiem no ale napisałem tak, że można zrozumieć chłodzenie powietrza na wejściu :P . Dzięki temu zawory w głowicach dłużej wytrzymują (chyba najsłabszy punkt tych maszyn). Co do powietrza zasysanego to, jak pisałem powyżej, musi być lepiej filtrowane, bo ryginalne filtry to tragedia.

Opublikowano (edytowane)

Podepnę się pod temat bo szukam właśnie jakiegoś kompresora, ma mieć pojemność 100l i zasilanie 400V.

Mam kilka na oku, co o nich sądzicie ?

http://allegro.pl/ko...4509380931.html - najtańszy, ale niby największa wydajność

http://allegro.pl/ko...4477387083.html - cenowo i wydajnościowo po środku

http://allegro.pl/ko...4512053995.html - najdroższy, ale i najniższa wydajność

http://allegro.pl/kompresor-powietrza-100l-690l-min-8bar-4kw-400v-i4528114709.html - ten podobny do pierwszego ale droższy

Chodzi o to żeby był możliwie wydajny i odpowiedni jakościowo

Może ktoś z was spotkał się z jednym z wymienionych i może wystawić jakąś opinię ?

Edytowane przez jendrek
Opublikowano

Nie wygląda do wszystko źle, ale musisz wiedzieć że wszystkie kompresory z linków to chińszczyzna ... Nie wiadomo jak z tymi pompami, ile to wytrzyma. Poza tym silnik, ostatnio zawiozłem ze swojej 3jw60 silnik do naprawy (luzy na łożyskach). Zapytałem czy warto to naprawiać, a facet że jak najbardziej, dziś Polska jest zalana tanimi silnikami z Dalekiego Wschodu, wszystko robione na aluminium, nie wytrzymuje obciążeń. Nie wierz w to co podają opisy aukcji ... Za tej wydajności dobry nowy kompresor musiałbyś zapłacić z 3-4 tys. zł, a kto wie czy nie więcej.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Te z drugiego i trzeciego linku wyglądają na włoskie pompy, powinny być trochę lepsze od tych ryżowców. Ale z tymi wydajnościami to faktycznie mocno przesadzili. Wszystko trzeba podzielić przez dwa.

Opublikowano

Ja jednak myślę że 2000zł to za mało na dobry nowy kompresor i odradzam zakup jakiejkolwiek z linków. Co to za marki Bass czy Kraft&Dele :unsure: . W tych pieniądzach lepiej kup używany i wyremontuj.

Opublikowano (edytowane)

Nieprawda.

Ja mam dokładnie takiego samego jak ten za 1,8k i sobie chwalę już z 7-lat.

Maluje,piaskuje i nic z nim się nie dzieje.Szczerze polecam bardziej od jakiegoś starego mało wydajnego złomu typu jw40.

Edytowane przez asharot