Skocz do zawartości
c330ursus

Komputer się włącza a monitor nie

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
c330ursus    1

Mam problem, gdy chcę włączyć komputer to on się nie włącza za pierwszym razem tylko trzeba go restartować kilka razy niekiedy 10 i więcej... Gdy już się włączy monitor razem z komputerem to się czasem sam restartuje... Zrobiłem formata i od nowa windowsa zainstalowałem i nic to nie dało. Dodam że jak wyłączy komputer i zaraz włączy uruchamia się normalnie. Podejrzewam zasilacz lub dysk, ale już sam nie wiem co myśleć.

 

Mogę zainstalować EVEREST Ultimate i pokazać wam napięcia i temperaturę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
c330ursus    1

Komputer ma 7 lat.

 

Te kondensatory to na płycie głównej patrzeć czy na zasilaczu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid2009    0

Najpierw zobacz na płycie głównej. Ja juz musze uciekać, jeśli to kondensatory na płycie głównej a najprawdopodobniej tak jest to kupisz je w każdym elektronicznym sklepie tylko spisz parametry. Do płyty maja być low esr. Jeśli choć raz trzymałeś w ręku lutownice to sobie poradzisz a na necie jest dużo ilustrowanych instrukcji wymiany kondensatorów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ferdek07    62

dokładnie kondensatorki, weź kompa zanieś gdzieś do serwisu wymiana nie jest droga nie pamietam 30-40zł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MarcoWzu    4

jak monitor włączony a nie ma obrazu to może garta graficzna ale też podejrzewam że te kondensatorki tak jak koledzy wyżej mówią.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
19Damian89    0

Komputer ma 7 lat.

 

moj tez tyle wytrzymal i poszedl mi BIOS i mialem podobne obiawy zeby udalo mi sie wlaczyc kompa cos tam srutowal niby ale monitor sie nei wlaczal a jak sie wlaczyl to byl jak cud ..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grzesiek84    12

czy przy włączaniu słychać pikanie takie jakby, jeśli tak to ile razy, czy krótkie czy długie, jaką masz temperaturę na procesorze i całej reszcie. Sprawdź płytę tak jak koledzy pisali, ale ja bym jeszcze, wyciągnął grafikę i ram wyczyścił połączenia z kurzu, powyjmuj wtyki i włóż z powrotem, wyczyść zasilacz. Czy dokładałeś ostatnio coś do kompa, dysk, ram, grafikę, CD, czy coś innego w najbliższym czasie? Spróbuj jeszcze z restartować bios wyciągając baterię na płycie głównej. Opisz podzespoły komputera jaki zasilacz (moc), plyta, ram itd

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawello15    0

ja w laptopie miałem coś takiego że wogóle monitor się nie włączał to sie okazało że dysk się odłączył

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
c330ursus    1

Do kompa od nowości nic nie było dokładane jak został złożony tak chodził...

 

A te temperatury i napięcia na podzespołach komputera postaram się wieczorem napisać :)

 

Ocenicie co może być nie tak spróbuję wyciągnąć tą baterię na płycie głównej ale wątpię czy coś to da a styki są ok :)

 

Podzespoły to:

Płyta główna - EPoX Europa B.V

Karta graficzna - NVIDIA GeForce4 MX 440

Dysk - Maxtor 6E040L0

Procesor - AMD Athlon XP 1800+

Audio - Realtek AC'97 Audio for VIA ® Audio Controller

Zasilacz pisze coś że 350A

 

Pozdrawiam!!! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grzesiek84    12

opisz jeszcze jakie są objawy podczas uruchamiania co z tym pikaniem, czy jest jedno normalne czy nie ma wogole czy kilka jak tak to jakie? Co do styków wyciągałeś szyny-taśmy i wkładałeś spowrotem czy tylko wizualnie stwierdziłeś że są ok?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
c330ursus    1

różnie z nim jest raz pika raz nie trudno ocenić muszę się temu przyjrzeć :)

 

poruszałem taśmami kablami stwierdziłem że są ok :) Znając życie napewno to nie jest przyczyna...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grzesiek84    12

Ram i grafikę wyjmowałeś, jeśli oczywiście wiesz jak to zrobić by nie uszkodzić, bo procesora jeśli nie masz pasty lepiej nie ruszaj, co z bateria restartowałeś bios? Jeśli masz więcej wejść na płycie spróbuj przełożyć np. Ram i grafikę w sąsiednie odpowiadające temu które posiadasz to samo zrób z dyskiem , cd rom i dyskietki lub czytnik możesz odpiąć całkowicie i obserwuj czy coś się zmienia. A i zrób jeszcze test włącz kompa gdy się już uruchomi wyłącz i odnowa jeśli się uruchomi to wyłącz i wyłącz listwę zasilającą odczekaj parę minut jeśli po ponownym uruchomieniu nie będzie chciał się włączyć to albo bateria do wymiany albo coś z biosem lub płytą główną. Powiedz jeszcze jak często używany był ten komputer i czy po pierwszych próbach uruchomienia co pojawia się na monitorze czy totalnie nic. Może być też tak że jeśli sam się restartuje to albo brak już pasty na procesorze lub wentylator się spalił na procku i wysoka temperatura go wyłancza lub brudny zasilacz i fiksuje ewentualnie w zasilaczu coś padło np kondensatory popuchły. Cóż rozpisałem się ale przyczyn może być wiele, więc informacji potrzebnych by pomóc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
blacha    26

Wiesz co miałem kiedyś podobny problem włączał się komp, nie włączał się monitor, lub też włączał się i przechodzi w tryb czuwania (oszczędności energii), no miałem różne podejrzenia, płyta główna, karta graficzna itd., no ale niby wszystko było ok, na końcu się wku....em i postanowiłem zmienić listwę zasilającą (w końcu też nie wymieniałem jej od samego początku tj. też około 7 lat), no i to pomogło. Okazało się, że na starej listwie gdy leżała na płasko (tj. normalnie) nie miałem napięcia na 3 końcowych z 5 istniejących gniazd, jak położyłem ją na boku to wszystko działało, wiem dziwne, śmieszne, ale prawdziwe, więc może też spróbuj zmienić listwę, a najlepiej odstaw kompa do jakiegoś serwisu, ewentualnie kogoś kto mógłby taki serwis zastąpić :) .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ukasz52    17

też niedawno tak miałem ale zmieniłem monitor i jest ok.

tamten tak cichutko buczał:/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomek7G    1

Sprawdź Ramy - one są najczęściej winowajcą, wyciągnij, przedmuchaj, sprawdź, czy Piny się nie przepaliły

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czekol    0

Ja też mam podobny problem z monitorem, ale dzieje się to gdy najpierw włączę komputer a po chwili monitor, więc włączam monitor a później szybciutko komputer i wszystko działa elegancko. Nie wiem dlaczego tak się dzieje ale mi to nie przeszkadza po prostu włącz monitor a później komputer.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DANIEL    1

Też miałem podobny przypadek, z początku monitor wyłączał się po kilku minutach pracy a kontrolki od dysku i zasilania na obudowie świeciły ciągłym światłem.

 

Później  przy odpalaniu kompa monitor nie dawał znaku życia, posprawdzałem wszystkie części i okazało się że grafika padła (miała pasywne chłodzenie :rolleyes:) .

 

Jeżeli masz możliwość pożycz kartę graficzną od kumpla i sprawdź czy odpali.

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×