Skocz do zawartości

Czy warto kupić ładowacz czołowy z amortyzacją drgań?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten filmik rozwiewa wszelkie wątpliwości, warto brać amortyzator, tymbardziej że nie kosztuje on majątku. A co dopiero by się działo przy większym ładunku, np przy big bagu 1200 kg. Ile ta bela może ważyć?

Opublikowano

Witam a czy są jakieś inne rodzaje amortyzatorów? Ja zakupiłem ładowacz razem z ciągnikiem i wszystkie amortyzatory jakie widziałem to taka bańka na ładowaczu. U mnie czegoś takiego nie ma i również nie czuje żadnej amortyzacji ... Dzwoniłem do sprzedawcy i on mówi że tam są jakieś elektro-magnesy i że to jest jakaś nowość ma on przyjechać jeszcze w innej sprawie i go dokładniej dopytam . Ale czy są jakieś inne amortyzatory czy on sobie wymyślił ?? A ładowacz to chydramet 16.

Opublikowano

Elektromagnesy na pewno nie są amortyzacją, owe bańki to akumulatory gazowo-hydrauliczne i przynajmniej ja się nie spotkałem z innym rodzajem amortyzacji, jak gazowo-hydrauliczna B)

Opublikowano

Warto! Ja odrazu zamawialem swoj ladowacz z amortyzatorem chociaz szczeze mowiac troche mi sie widzialo drogo 690 zl za taka malą bańke! ale teraz wiem ze jest warte to urzadzenie wszystkich pieniedzy!!!

Opublikowano

Ja sie zastanawiam czy mozna by załozyc taką amortyzacje od bizona, bo niekture bizony miały taką przy hederze, tylko jeszcze nie wiem ile taka kosztuje, ale pewnie taniej bedzie.

Opublikowano

A ile waży heder Bizona? Taki amortyzator powinien być dobrany do masy którą będzie amortyzował. Myślę że ten od bizona będzie OK. Przed nim jakiś elektrozawór i mamy amortyzację włączaną z kabiny na przycisk. A nie jak u Stoll'a na ręczny zawór :) Przy turach zwykle są 2 bańki, by amortyzacja miała większy zakres. Takie amortyzatory można dokupić u producentów hydrauliki siłowej (drogie są).

Opublikowano

warto warto i to jeszcze jak, to chociaż zawsze jest mniejszy nacisk na oś przednią, z własnego doświadczenia wiem co to znaczy regenerować oś jakieś trzy razy w roku przez tura.

Opublikowano

posiadam w moim claasie ładowacz z wylaczaną amortyzacją. no i powiem szczerze że różnica między wył a wł amortyzacją to przepaść ;) super sprawa i bez amortyzacji nie ma co kupować ładowacza ;)

Opublikowano

ja kupiłem ładowacz TUR 6 z firmy URSUS i już kilka razy reklamowałem bo amortyacja nie działa, wymieniali dwa razy akumulatory gazowe, raz jakiś kruciec łączący z siłownikami i nadal nic..... nie mogą znaleźć przyczyny. Może ktoś miał podobny przypadek, gdzie szukać przyczyny???

Opublikowano

po pierwsze na bank jest za duże ciśnienie w akumulatorach. po drugie napewno nie ma zrobionego wolnego spływu- czyli możesz sie podnieść turem. w takiej sytuacji zapomnij o dobrej amortyzacji.

tu masz link jak działa mój amortyzator
Opublikowano

wykonywałeś tą amortyzację we własnym zakresie, czy to oryginał jest?

Ja mam dwa akumulatory jeden z ciśnieniem 5 bar a drugi 40, pierwotnie były z ciśnieniem 10 i 50 bar, serwis wymienił na słabsze ale nic to nie dało. Zastanawiam się czy problem nie tkwi w sposobie podłączenia, u Ciebie jest akumulator przy każdym siłowniku, a u mnie są one po lewej stronie i połączone za pomocą trójnika na przewodzie zasilającym, być może z obu siłowników jest zbyt dużo oleju aby swobodnie dostał się on jednym przewodem o identycznym przekroju jak węże zasilające do akumulatora......  

Opublikowano

witam widzę sporo czasu minęło od ostatniego wpisu ale mam nadzieję że ktoś się zainteresuje:) Myślę o założeniu amortyzacji do ładowacza czołowego i szukam hydroakumlatorów spotkanie sprawnego od bizona to rzadkość, a oryginalne są dosyć drogie. Czy tkzw. sfery od citroena mogłyby zdać egzamin z tego co udało mi się znaleść to są one nabite ciśnieniem około 50 bar, można je niedrogo kupić. Co o tym myślicie? Pozdrawiam