Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W nowiutkim mds dość często wyskakuje mi błąd " Usterka przy wylocie nawozowym" po czym zamyka samoczynnie wysiew. Da się to anulować przyciskiem 100% ale już są przerwy w wysiewie na polu. Co ciekawe działo się tak przy uruchamianiu przez serwis i to na postoju przy pustym zbiorniku, zresztą na postoju tez mi sie kilka razy zdarzyło. Serwisant zwalił to na niskie napięcie akumulatora, choć było powyżej 13V.  Mogą coś samemu tu zrobić czy wzywac serwis ?

Opublikowano

Witam posiadam od niedawna rozsiewacz Rauch mds 921 mam parę pytań:

- ile oleju powinno być w przekładni,pod sam korek??

- Jaki olej mogę wlać,Hipol się nada??

- Jak mierzyć wysokość rozsiewacza do wysiewu do ramy czy do talerzy??

- Jaką wysokość macie ustawione przy wysiewie polifoski??Potrzebuję tylko aby siał na 12m

rozsiewacz.jpg

Opublikowano (edytowane)

Olej do poziomu korka, Tak zwykły Hipol GL4 wystarczy,  wysokosć do ramy, ustawienia okreść w oparciu o aplikację Kuhn  https://spreadset.kuhn.com/?lang=pl

Próbę kręconą zrób koniecznie dla sprawdzenia poprawności dawkowania.Edit.

Poziom oleju jednak 2 cm poniżej korka 

Edytowane przez Pigmei
Dopisek
  • Thanks 1
Opublikowano

@misio3p Trochę sie pogubiłem.

Czyli żeby przerobić tarczę M1 (10-18m) na M1X (20-24m) muszę kupić dwa takie zestawy łopatek (po dwie sztuki na każdą tarczę)?

https://sklep-agroland.pl/czesci-do-maszyn-rolniczych/lopatki-do-mds-r0602181-

Tylko dalej tam jest napisane że druga brakująca łopatka jest na tej stronie:

https://sklep-agroland.pl/czesci-do-maszyn-rolniczych/lopatki-do-rozsiewacza-mds-r4021243

A czasem ta druga to nie jest jedna z tych które mam już w zestawie M1?

@adamJD6230 @tomo12 @Strongman @Danielek161

Opublikowano

pytanie do osób które posiadają MDS z komputerem Quatron.

-Prędkość jazdy z jaką będzie się siało nawóz ustawiona na 12 km/ha
-Próba kręcona/ współczynnik przepływu ustawiany do momentu aż błąd wynosi tylko 0,01. 
-Ilość impulsów w ciągniku brana z elektronicznej kostki wbudowanej fabrycznie w podsufitkę.
-Dawka wysiewu ustawiona np. na 200 kg/ha
-Prędkość rozsiewania a wyświetlaczem w ciągniku jest mniejsza tylko o około 0,6 km/ha 

Na komputerze w prawym i lewym rogu pokazuje np. dawka 136 i 136 a w rzeczywistości wysiewa praktycznie idealnie to co wpisało się na dole np. 200kg/ha.

Jaka może być przyczyna że nie pokazuje przybliżonych wartości w trakcie jazdy.?? 

Opublikowano
Dnia 7.02.2023 o 09:18, tobago napisał:

@misio3p Trochę sie pogubiłem.

Czyli żeby przerobić tarczę M1 (10-18m) na M1X (20-24m) muszę kupić dwa takie zestawy łopatek (po dwie sztuki na każdą tarczę)?

https://sklep-agroland.pl/czesci-do-maszyn-rolniczych/lopatki-do-mds-r0602181-

Żeby przerobić tarcze M1 na M1X wystarczy, że kupisz te łopatki za 543zł co link sam wrzuciłeś. Wyrzucasz z każdej tarczy po jednej łopatce i w to miejsce montujesz łopatki z powyższego linku. 

Opublikowano

Mam już te łopatki. Tak wlasnie doczytałem w instrukcji która z nimi przyszła. 

Bardziej się zastanawiam bo w tabelach wysiewu jeden nawoz ma prędkość obrotów talerzy/walka 540 inny 480.. Sypie 60tką wiec tam raczej obroty na oko w zależności ile depnę gazu. 
Ciężko będzie to ustawić bo zawsze jeżdżę trójką, ok 6km/h. Na 18m M1 rzucały bardzo ładnie. Ciekawe czy na tym samym biegu i prędkości M1X nie będzie przerzucać/ nie dorzucać. 

Opublikowano
1 godzinę temu, przem64 napisał:

pytanie do osób które posiadają MDS z komputerem Quatron.

-Prędkość jazdy z jaką będzie się siało nawóz ustawiona na 12 km/ha
-Próba kręcona/ współczynnik przepływu ustawiany do momentu aż błąd wynosi tylko 0,01. 
-Ilość impulsów w ciągniku brana z elektronicznej kostki wbudowanej fabrycznie w podsufitkę.
-Dawka wysiewu ustawiona np. na 200 kg/ha
-Prędkość rozsiewania a wyświetlaczem w ciągniku jest mniejsza tylko o około 0,6 km/ha 

Na komputerze w prawym i lewym rogu pokazuje np. dawka 136 i 136 a w rzeczywistości wysiewa praktycznie idealnie to co wpisało się na dole np. 200kg/ha.

Jaka może być przyczyna że nie pokazuje przybliżonych wartości w trakcie jazdy.?? 

Moim zdaniem wartość 136 to nie ilość nawozu tylko ile otwarte są zasuwy.

Siales może wapniak kórnicki ?

Opublikowano
1 godzinę temu, misio3p napisał:

W C360 też istnieje takie coś jak gaz ręczny😀

Mi chodzi o obroty walka. One nie są stałe tylko zmienne w zależności od ilości dodanego gazu. 
Teraz na trzecim biegu i prędkości 6km/h było akurat ze na krawędzie ładnie dorzucał. 
Zastanawiam się jak będzie na nowych łopatkach i siewie na 21m przy tej samej prędkości i obrotach walka. 

Opublikowano
17 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Siales może wapniak kórnicki ?

Nie. 
Siałem wapno granulowane HumiCalc którego również nie ma w aplikacji. Rozwiązałem ten problem za pomocą próbników które dostałem przy zakupie rozsiewacza są one również dostępne w aplikacji. Parametry nawozu granulacja, wygląd granulek były najbardziej zbliżone np. do NPK wzór 5, później mniej więcej waga gęstości w litrze i na tej podstawie ustawiałem łopatki czy też współczynnik przepływu

Opublikowano
Dnia 8.02.2023 o 21:19, misio3p napisał:

W C360 też istnieje takie coś jak gaz ręczny😀

Byłem na próbę z nowymi łopatkami rozrzucić kizeryt. Ustawiłem jak podaje aplikacja. Mimo ze daje więcej gazu to i tak nie dorzuca w tej samej ilości co za siewnikiem.
Nie wiem którą łopatką majstrować, nowymi M1X czy starymi M1. 

Opublikowano

Na oko ale wyraźnie widać ze granulek mniej i nawet nie trzeba łapać do misek. 
Sprawdzam ze na 24m jest to samo ustawienie ale 540 obroty walka.
Dziwne bo jechałem trójką tak jak zwykle gdy sypalem na 18m i gdzie tabele tez mówiły 540 obr.