Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Krowa zwłaszcza po wycieleniu potrzebuje energii zwłaszcza tej bezpiecznej. Bo pobieranie pasz jest jeszcze niskie a potrzeby energetyczne duże. Więc jeżeli  sypniesz jej  energii na zwacz masz kwasicę murowaną. Wszystko musi byc zbilansowane.

Opublikowano

@asus921 to co napisałeś to nie obalanie mitu, a po prostu tworzenie kitu. Ziarno ququ jest wolnej rozkładane niż zyta/pszenżyto i ma więcej ilości skrobii jelktowej, którą krowa lepiej wykorzystuję, pod warunkiem, że zadbasz o odpowiednią sprawność paszy.

Opublikowano (edytowane)

Nie tworze kitu. Kilka razy dodalem "Czy czegos nie biore pod uwage", wiec to byly pytania do was, a nie stwierdzenia faktu.

Jednak wedlug mojej tabelki MJ NEL maja podobna wiec energia jest podobna, chyba, ze masz inne dane, bo juz widzialem niezly rozrzut.

O jelitowej znalazlem tylko, ze kuku sucha 70% rozklada sie w zwaczu, kiszona juz 85%. Zboza okolo 90%, co ciekawe zyto chyba troche lepiej wypada, ale nie znalazlem ile %. 

Co ciekawe gniecione ziarna zboz rozkladaja sie o wiele wolniej i wieksza czesc przechodzi do jelita. Nie znalazlem danych %, ale ponoc mozna zwiekszyc bezpieczna dawke zboza dwukrotnie. Uzywa ktos gniotownika? 

@kr9292 @konrad531

Co stosujecie w premii po wycieleniu ?

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Z tego co kojarzę to chyba coś ok 30-40%  skrobi z kukurydzy idzie na jelito. I chyba kiszonej więcej, albo jest lepiej strawna. Kiedyś dużo na ten temat czytałem.

U mnie w premii jest kukurydza 25% zboże 37% soja 10% rzepak 8% koncentrat na drożdżach 15% i dodatki. 

I druga tłuszcz chr + soja pół na pół ok 0.7 kg

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, DamianWilk napisał:

wszystko gniote. do TMR i PMR gniecione. kwasicy ogolnie nie mam. ciężko zakwasić. ziarna nie ma w odchodach. sruta jak sruta

Ciezko zakwasic ogolnie czy w sensie tym gniecionym zbozem? Przy srutowanym miales jakies biegunki/zakwaszenia czy nie widzisz roznicy?

Wszystko recznie wsypujesz czy masz jakis patent? Ssaco tloczacy jednak wygoda, odrazu do mieszalnika.

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

kr9292 widzę tu rękę Krzysztofa D. 😎

Heh znamy się dobrze, ale już ponad rok nie współpracujemy. A szkoda.  U ciebie bywa?

Edytowane przez kr9292
Opublikowano (edytowane)

Mialem abonament. Współpracowałem z nim zanim to wymyslono, z początku było ekstra, ale potem pare i razy mocno  zawalił.

Edytowane przez kr9292
Opublikowano

Można też bydło stracić przez te ich doradzanie. Szanowny pan Kowalski na konferencji doradzał że zamiast 4 kg sojowej można 5,3 kg rzepakowej sypać i tylko rzepakowej.... chciałbym zobaczyć czy te odchody krów zmieszczą się 2 metry za krową

Opublikowano

He norbert proponuję zaopatrzyć sie w jakas książkę o podstawach żywienia, jak masz stado pod ocena to zootechnik powinien Ci zalatwic bo federacja wypuściła kiedys taka broszurę gdzie takie podstawy byly jasno i czytelnie przedstawione.... 

Co do pytania to napewno nie pasza białkowa tylko energetyczna. Zalezy jaki masz stosunek tl do bi i mocznik

Opublikowano

Marcin to co oni gadają to o kant stołu. Każda rasa ma inne przemiany i inne warunki.. Okno trzeba otwierać przy takich ilościach rzepaku albo nowy kolor ścian w oborze bedzie :)  Norbert Energii brakuje.

Opublikowano

Ale bardzo bym chciał zobaczyć gdzie Profesor Kowalski widział w stadzie , stosowanie 5,4 kg śruty rzepakowej na pysk , jako jedynego komponentu białkowego...  trafisz na takiego bajkopisarza co dawkę ułoży i sobie pojedzie, a rolnik później z weterynarzem na głowie staje co się dzieje z krowami, bo przeciez taki profesor nie może się mylić

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez eMWu
      Jestem zmuszony do kupna agregatu ścierniskowego.
       
      Ze względu na konieczność pracy na zakamienionych glebach mam 3 typy z odpowiednimi zabezpieczeniami talerzy:
      - Bury KBT talerze 560/4,5 z wałem pierścieniowym ze zgrzebłem (właśnie ten wał nie wiem czy będzie się dobrze spisywać).
      - Mandam TAL-C talerze 560mm wał kołeczkowy.
      - Akpil Tiger talerze 560mm wał segmentowy. - nie wiem czy ta maszyna to nie jest przerost formy nad treścią, liczę na opinie użytkowników. Zabezpieczenia też nie wyglądają, aby miały spory skok - na bardziej wystającym z gleby kamieniu maszyna myślę może stanąć na talerzu.
      Do każdej z nich regulacja kata nachylenia talerzy. Nie wiem czy dopłacać do talerzy 610mm - duża jest różnica w jakości pracy? Mocno wzrasta zapotrzebowanie na moc? Postaram się załatwić coś na próbę, może akpila...
       
      Głównym kryterium przy wyborze jest jakość pracy i jakość elementów roboczych. Nie interesują mnie talerzówki z talerzami na zabezpieczeniach gumowych. Nie interesuje mnie także ściąganie używanej maszyny z zachodu, cena używki porównywalna do polskiej nówki, a elementy robocze wyeksploatowane. Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi!
    • Przez Lukas85
      Koledzy zastanawiam sie nad zakupem ładowarki Manitou MLT z serii 5xx lub 6xx. Czy ktos moglby z praktycznego punktu widzenia napisać na co zwracac uwagę przy ogladaniu? Interesują mnie modele do 60 tys zł.. Oglądałem 524 z 1996 roku u kolegi .  Ładowarka miała elektrohydrauliczny rewers przy kierownicy. W róznych ogłoszeniach widziałem podobne modele w tym 626 ktore tez miały przy kierownicy dzwignie rewersu ale taka w formie wajchy, czy to oznacza że jest to rewers mechaniczny i wymaga sprzegła do zmiany kierunku jazdy? Biegi chyba wszystkie maja taka samo 4 główne przełozenia. z tego co mi kolega pokazywał u niego na dzwigni zmiany biegów była taki przycisk - chyba sprzegla do zmiany przelozen. Cala obsluga hydrauliki była mechaniczna bez joysticka. 
    • Przez Grinion
      Witam.
      Mam pytanie dla fermerów którzy mają obory dla krów mlecznych. Jak działa u państwa kontrola temperatury / klimatu w waszych obwodach, macie może jakiś system który kontroluje wszystkie procesy związanie z klimatem, może macie również do tego systemu jakiś zarzuty i planujecie może zmienić na coś innego (może znacie jakiś lepsze rozwiązanie które są na rynku). A może wszystko robicie ręcznie (n.p włączacie i wylączenie wentylatory)
       
    • Przez xxpawlusxx
      Witam Was tu wszystkich zgromadzonych
        Jestem z województwa Podlaskiego i nie wiem kompletnie gdzie można zakupić dobre krowy, mleczne. Mam na myśli pierwiastki, które można kupić albo od rolnika który wyprzedaje bydło, bądź od firmy ktora sie tym zajmuje. Może ktoś kupuje i chce zrobić reklamę z cenami.
       Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam.
    • Przez Kuba150
      Czy w nowoczesnych chlewniach w specjalnych kojcach  prosięta po porodzie od 2-3 dnia życia mleko od loch pobierają samodzielnie kiedy chcą czy o określonej porze po ingerencji człowieka? Nie jestem do końca w tym obeznany.  
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v