Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Widocznie Twoje krowy sa genetycznie inne , ja jak moim zabieram to sa kłopoty krowy mleczne mam nie całe 3 lata , także o długowieczności ich na razie nic Ci nie powiem .

 

Opublikowano

Niedawno krew lekarz pobierał  u mnie na zakaźne państwowe badania, to jest jeszcze 15 krów powyżej 12 lat i mocznik Tata trzymał zawsze 150 -170 i problemów z nimi nie miał, brakowanie stada  10 %. 15- 20 litrów dziennie dawały i inwestycji zawsze mnóstwo było każdego roku, pastwisko + kukurydza sianokiszonka rzepak witaminki i żyły... zero  kwasic. Jedna ketoza sie trafiła 2 misiace po cielaku u 16 letniej krówki to nawet nie wiedzieli rodzice co to jest he . Ale cóż "zacofanie" jak to sie mówi bo hf mało było. A dziś  4-5 lat i pa pa krówko

  • Like 1
Opublikowano

a czy krowa powyzej 10 lat nie da dziennie 20-30 litrów mleka ??? :) da i  to z pastwiska , po co piłować na 12 tys litrów . Nie każda młoda "wali" mleko, nie każda starsza krowa jest gorsza od młodszej. Kiedyś dominowały krowy polskie czarno białe,  mam takie 2 emerytki, nie kłamiąc wieku są cielne ok 16 lat, somatyki to nigdy nie widziałem u nich ani zatrzymań łożysk itp, cieli  sie i płynie....i tak cały czas bez udziwnień pasz specjalistycznych bo i nie było kiedys takich w 2000 roku i trochę później

tylko te dziwolągi hf to potrafią zaskoczyć, szczególnie w upały

 

  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.09.2018 o 14:05, robert1226 napisał:

Zapytam tutaj: czy pryzmę kukurydzy przykrywacie odrazu czy można się tak nie spieszyć. 

Zawsze okrywałem odrazu ale w tym roku jutro będzie mi kosił i czy można zostawić na dobę bez okrycia czy jej to nie zaszkodzi.

Już może po fakcie, ale warto i w niedziele przykryć. Czym szybciej tym lepiej, bo tlen odcięty.

Dnia 8.09.2018 o 11:34, asus921 napisał:

Byc moze nasze krowy sa delikatnie zakwaszone jak ktos pisal wczesniej, ze tak ostro reaguja na podniesienie dawki kiszonki z kukurydzy. Ja juz mam obawy cokolwiek testowac, chce czlowiek lepiej, dorzuci troche kuku, a tu biegunka i zapalenia. Dorzuci troche tresciwej, efekt pewnie podobny. Troche drogie te testy...

Podawanie samej qq w takiej ilości na raz może zakwaszać. Przecież to jednak dużo skrobi. Jeśli jest do tego drobno pocięta, to mamy problem z brakiem struktury. Osobiście miałam dawkę z ręki bez sianokiszonki z 35 kg qq i sieczką ze słomy. Trzeba było mieszać pod mordą, żeby się nie zakwaszały. Problem mieszania rozwiązał paszowóz, bo zapierdziel był straszny.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

50l to zaledwie 5% na tonie TMRu. Pewnie mało tego, że sianokiszonka jest za sucha, to ma małą strawność i jest jej za dużo. Jedyne co można zrobić, to zmniejszyć jej ilość uwzględniając jej suchą masę, drobno pociąć, uzupełnić białko i dodać wody tyle, aby całość miała 40-45% sm.

Opublikowano
10 godzin temu, kr9292 napisał:

Jak nadoisz 30 litrów z samego pastwiska to nie mam nic do powiedzenia...

pasły sie twoje krowy na dobrej jakosci pastwisku  ze tak stwierdzasz stanowczo  czy z teori wiesz . dla krowy po wycieleniu to nie problem faktycznie bardzo szybko mleko utnie ale 6 tygodni pociagnie . jaka jest wydajnosc  w nowej zelandi nie 6000 tys litrow z samego pastwiska .

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Już może po fakcie, ale warto i w niedziele przykryć. Czym szybciej tym lepiej, bo tlen odcięty.

Podawanie samej qq w takiej ilości na raz może zakwaszać. Przecież to jednak dużo skrobi. Jeśli jest do tego drobno pocięta, to mamy problem z brakiem struktury. Osobiście miałam dawkę z ręki bez sianokiszonki z 35 kg qq i sieczką ze słomy. Trzeba było mieszać pod mordą, żeby się nie zakwaszały. Problem mieszania rozwiązał paszowóz, bo zapierdziel był straszny.

Tak, tylko podawalem wczesniej 18kg, a przrz 2 dni podalem jakies 22-24kg, oczywiscie nie dalem odrazu pelnej dawki 32kg. Nadal twierdzisz, ze to za duze schody? Moze sprubuje jeszcze raz zwiekszyc i podac po 2kg kuku max wiecej na dzien, ale wydawalo mi sie, ze te 4-6kg co dodalem to nie jest jakas ogromna ilosc.

Oczywiscie caly czas pisze o dawkach dziennych, czyli krowy na raz dostaja polowe tego co pisze.

Czyli podajac kazde nastepne kg kuku jeszcze bardziej zakwaszam i to jest powodem tych biegunek i zapalen? Czy po prostu samo zwiekszenie dawki? Co polecasz w takiej sytuacji? Czy kwasny weglan sodu magicznie mi pomoze? Jezeli tak to lepiej domieszac do tresciwej czy moze lepszy efekt przy przestawianiu bedzie z reki na krowe? Jezeli tak jakas ilosc na raz/na dzien?

Czyli przy podawaniu 35kg kuku mialas dawke bez sianokiszonki? Ja mam ulozona dawke 32kg kuku + 10kg sianokiszonki + 5kg tresciwej, wiec te krowy musza naprawde pobrac duuuuzo suchej masy, tym bardziej, ze sianokiszonka raczej sucha.

Dotychczasowa dawka 18-20kg kuku + 8-9kg sianokiszonki + 4kg tresciwej.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

pasły sie twoje krowy na dobrej jakosci pastwisku  ze tak stwierdzasz stanowczo  czy z teori wiesz . dla krowy po wycieleniu to nie problem faktycznie bardzo szybko mleko utnie ale 6 tygodni pociagnie . jaka jest wydajnosc  w nowej zelandi nie 6000 tys litrow z samego pastwiska .

Każdy kiedyś wypasał więc jakieś doświadczenia ma. Jak trawa młoda to mleko przez dwa tygodnie leci a potem już cienko. Nie wypasam już 11 lat, ze dwa lata jeszcze trochę woziliśmy trawę, ale to też bez sensu. W mojej miejscowości na kilkunastu hodowców wypasa jeden, a są same małe stada. Więc nie tylko ja wyciągnąłem takie wnioski. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

brak wypasu jest spowodowany brakiem pastwisk przyzagrodzie [ czyt. oborze] znam rolnikow i twierdza ze najlepsza rzecz pastwisko połoczone z kiszonką z kukurydzy . chyba rano przed dojem dostaja qq i popowrocie z pastwiska tez .

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, asus921 napisał:

 

Czyli przy podawaniu 35kg kuku mialas dawke bez sianokiszonki? Ja mam ulozona dawke 32kg kuku + 10kg sianokiszonki + 5kg tresciwej, wiec te krowy musza naprawde pobrac duuuuzo suchej masy, tym bardziej, ze sianokiszonka raczej sucha.

Podejrzewam, że czym więcej qq im dajesz, tym mniej sianokiszonki zjadają i dawka się rozjeżdża. Pamiętam jak trudno o tą równowagę, gdy nie ma wozu. Jedna wciśnie taką ilość, druga się zakwasi.

Soda i kreda obowiązkowo z treściwą zmieszane podaj. Proponuje jeszcze drożdże na zwiększenie pobrania sm. Może to zawracanie d**y, ale jakbyś podzielił qq na 3 rozdania, by£oby łatwiej.

Ile sm mają qq i sianokiszonka?

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Jednak sąsiad sąsiadem ja osobiście chciałbym sam coś spróbować, być moze sąsiad popełnił masę błędow ? Bez urazy być może zrobił wszystko jak trzeba, ale osobiście jestem człowiekiem że wole się sam przekonać ;) a jak myślisz zdało by to egzamin na pasze ?

Opublikowano

Jak Ci antraktoza żółtego nie zeżre. Plon słaby, są ogranicznia w skarmianiu? Gdzie tu sens? 

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, marcinffff napisał:

ja zawsze po tygodniu otwierałem, na początku moze nie smakować ale krowom nie zaszkodziło nigdy, jeśli był zakiszacz chemiczny - to 3 tygodnie

Tylko po zakiszaczu przejściówkę otwierałam wcześniej. Bez dodatku fermentacja jest w toku i się gotuje. Dla krowy świeżo wycielonej to gwóźdź do trumny. 

@xpaxpa jeśli możesz to jeszcze chociaż tydzień poczekaj. Po otwarciu zadbaj o gładkie wybieranie i przyciśnięcie na wierzchu foli, żeby powietrza dalej nie wpuścić.

Edytowane przez przezuwaczka

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez eMWu
      Jestem zmuszony do kupna agregatu ścierniskowego.
       
      Ze względu na konieczność pracy na zakamienionych glebach mam 3 typy z odpowiednimi zabezpieczeniami talerzy:
      - Bury KBT talerze 560/4,5 z wałem pierścieniowym ze zgrzebłem (właśnie ten wał nie wiem czy będzie się dobrze spisywać).
      - Mandam TAL-C talerze 560mm wał kołeczkowy.
      - Akpil Tiger talerze 560mm wał segmentowy. - nie wiem czy ta maszyna to nie jest przerost formy nad treścią, liczę na opinie użytkowników. Zabezpieczenia też nie wyglądają, aby miały spory skok - na bardziej wystającym z gleby kamieniu maszyna myślę może stanąć na talerzu.
      Do każdej z nich regulacja kata nachylenia talerzy. Nie wiem czy dopłacać do talerzy 610mm - duża jest różnica w jakości pracy? Mocno wzrasta zapotrzebowanie na moc? Postaram się załatwić coś na próbę, może akpila...
       
      Głównym kryterium przy wyborze jest jakość pracy i jakość elementów roboczych. Nie interesują mnie talerzówki z talerzami na zabezpieczeniach gumowych. Nie interesuje mnie także ściąganie używanej maszyny z zachodu, cena używki porównywalna do polskiej nówki, a elementy robocze wyeksploatowane. Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi!
    • Przez Lukas85
      Koledzy zastanawiam sie nad zakupem ładowarki Manitou MLT z serii 5xx lub 6xx. Czy ktos moglby z praktycznego punktu widzenia napisać na co zwracac uwagę przy ogladaniu? Interesują mnie modele do 60 tys zł.. Oglądałem 524 z 1996 roku u kolegi .  Ładowarka miała elektrohydrauliczny rewers przy kierownicy. W róznych ogłoszeniach widziałem podobne modele w tym 626 ktore tez miały przy kierownicy dzwignie rewersu ale taka w formie wajchy, czy to oznacza że jest to rewers mechaniczny i wymaga sprzegła do zmiany kierunku jazdy? Biegi chyba wszystkie maja taka samo 4 główne przełozenia. z tego co mi kolega pokazywał u niego na dzwigni zmiany biegów była taki przycisk - chyba sprzegla do zmiany przelozen. Cala obsluga hydrauliki była mechaniczna bez joysticka. 
    • Przez Grinion
      Witam.
      Mam pytanie dla fermerów którzy mają obory dla krów mlecznych. Jak działa u państwa kontrola temperatury / klimatu w waszych obwodach, macie może jakiś system który kontroluje wszystkie procesy związanie z klimatem, może macie również do tego systemu jakiś zarzuty i planujecie może zmienić na coś innego (może znacie jakiś lepsze rozwiązanie które są na rynku). A może wszystko robicie ręcznie (n.p włączacie i wylączenie wentylatory)
       
    • Przez xxpawlusxx
      Witam Was tu wszystkich zgromadzonych
        Jestem z województwa Podlaskiego i nie wiem kompletnie gdzie można zakupić dobre krowy, mleczne. Mam na myśli pierwiastki, które można kupić albo od rolnika który wyprzedaje bydło, bądź od firmy ktora sie tym zajmuje. Może ktoś kupuje i chce zrobić reklamę z cenami.
       Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam.
    • Przez Kuba150
      Czy w nowoczesnych chlewniach w specjalnych kojcach  prosięta po porodzie od 2-3 dnia życia mleko od loch pobierają samodzielnie kiedy chcą czy o określonej porze po ingerencji człowieka? Nie jestem do końca w tym obeznany.  
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v