Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W piątek zrobiłem analizy mleka i dziwią mnie parametry przy takim żywieniu jakiem mam. wziąłem 3 próbki- ogólnie ze zbiornika, od krów niedawno wycielonych i od krowy u której podejrzewałem ketozę. I wyszło odpowiednio

bł. 3,34 tł. 3,97 mocznik 88, bł. 3.27 tł. 3,98 mocznik 75, bł. 2,86 tł 4,42 mocznik 178

Mocznik z 2 próbki bardzo niski, wszystkie krowy od których jest te mleko dostają śrutę rzepakową w ilości 1- 2 kg. Nie mam pomysłu już jak podgonić ten mocznik, chyba spróbuję z nawozowym. Generalnie tłuszcz też do poprawy tylko jak to zrobić ? Dostają kukurydzę ponad 20 kg i do oporu wyrośniętą sianokiszonkę .

Opublikowano (edytowane)

Patrzę Poziomka że chcesz dać 1kg rzepaku i 1kg soi i podnieść wydajność o 10 litrów na sztukę dziennie :) patrzę optymistą jesteś wielkim, życzę powodzenia :P

Do lamboEVO , Ty też raczej 2 kg rzepaku nie zaspokoisz potrzeb białkowych swoich krów, nawet jak dasz mocznika nawozowego to i tak będzie za mało...

Edytowane przez stolarz88
Opublikowano (edytowane)

Musisz dać białka kiszonka "wyrośnięta" to znaczy że z przerośniętych traw późno koszta ma mało białka dobrze to zrozumiałem ?

Edytowane przez mammut1
Opublikowano

Wiem,że jak sianokiszonka wyrośnięta to ma mniej białka, chodziło mi o zawartość tłuszczu bo skoro wyrośnięte to mają dużo włókna czyli tłuszcz powinien być wyższy.

Stolarz co proponujesz ? Myślałem, że przy takiej ilości rzepaku mocznik powinien być w miarę ok. Bo jest to białko żwaczowe i "goni" mocznik. Przy takich wydajności nie ma sensu pchać się w soję.

Opublikowano

Tylko teraz pytanie jest takie, czy masz małą wydajność bo słabo karmisz krowy czy masz słabe krowy i dobrze żywisz? Ja myślę że to pierwsze. I skąd wiesz jaki mają potencjał Twoje krowy jak nie dajesz im tyle co potrzebują? Jak chcesz mieć wydajne krowy po porodzie czyli wtedy kiedy powinny dawać mleko, to musisz zainwestować w białko jelitowe i to nie ma gadania, kup parę worków tej sojowej i zacznij dawać krowom które niedawno się wycieliły, dorzuć do tych 2 kg rzepaku jeszcze 1kg sojowej i zobaczysz czy mleka będzie więcej, choć myślę że i to za mało będzie na pewno. Rzepak goni mocznik ale kiszonka z kukurydzy go obniża, a jeszcze 20kg to nie jest mała ilość.

Opublikowano

Niewiem czy mocznik by załatwił tu sprawę pewnie trochę podniesie ale niewystarczająco coś musisz dołożyć stolarz dobrze napisał zastosuj to i zobaczysz jaki efekt tego będzie

Opublikowano (edytowane)

Pewnie masz rację z tym, że słabo żywię krowy. Nie przyjrzałem się wcześniej parametrom, myślałem, że wszystko jest ok dopóki nie zaczął się problem z trawieniem ziarniaków. Tak to jest jak się żywi krowy na oko.

Edytowane przez lamboEVO100
Opublikowano

Tylko że takie krowy po porodzie umieją dać te 35-40 litrów na dzień, to że po 3-4 miesiącach potrafią zejść do poziomu 15-20 litrów na dzień nie zmienia faktu że po porodzie najbardziej opłaca się podrzucić pod pysk, a jak zarwą mleko to i Ty zmniejszysz np sojową.

Opublikowano (edytowane)

Tej śruty kukurydzianej to ile można dawać?

Dla ścisłości Krowy są karmione +- tak

23 szt w oborze (trzeba pamiętać odjąć zasuszone i zasuszane)

kukurydzy dostają tyle że jeden snopek sianokiszonki starcza na 2,5 dnia(po zmniejszeniu ilości kuku chce żeby starczał na 2 dni.)

Śrut nigdy dokładnie nie ważyłem ale na dwa tygodnie zużywam:

300kg pełno porcjowej 20 de heus

300kg rzepakowej

200 kg sojowej

150 kg koncentratu z firmy Bio feed 45%

Śrut własny 700kg(50 żyto 35%owies 10% jęczmień 5%pszenica jara)

 

Minerały z De heus

Energia przed i po wycieleniu z bio feed

 

Obora uwięzowa więc każda sztuka praktycznie żywiona indywidualnie. Taki dwu tygodniowy zestaw praktycznie większą część roku się nie zmienia. Wiadomo te co lepiej doją dostają więcej te co słabiej mniej.

 

Parametry mleka

Tł 4.5 do 4.6 Białko 3.5 do 3.6 Mocznik 130 do 160.

Edytowane przez kat
Opublikowano

Widzisz Lambo jakie cuda wychodzą po takiej analizie? Może to jest jakiś argument dla wprowadzenia oceny? Mocznik na prawdę niski. Ile w tej chwili doisz od krów w początku laktacji? Miałbym porównanie ze swoimi. Tak z ciekawości po ilu godz. od karmienia pobrałeś próbki? Ja przerzuciłem się w tej chwili na samodzielnie mieszaną śrutę 22%. Zobaczymy czy coś się zmieni z ziarniakami i mlekiem. Wytłumaczy mi ktoś jak to jest na prawdę, bo spotkałem się ostatnio ze sprzecznymi stwierdzeniami. Rzepakowa śruta to pasza trudno trawiona w żwaczu i rozkładana w jelicie a sojowa to łatwostrawne białko żwaczowe. Co jest prawdą?

Opublikowano (edytowane)

@Thomas widzę co się dzieje, zastanawiam się co by było jakbym obciął rzepakową, bo tata tak dawał przez lata a nawet jeszcze mniej tego białka było bo pełnoporcjówka szła pół na pół ze śrutą z jęczmienia i owsu. Tylko że ten argument tylko mi daje coś do myślenia.

Teraz krowy w laktacji od 1 do 3 miesiąca dają tak po 11 do 14 l na udój, zależy jaka sztuka.

Próbki brałem ze zbiornika z 2 udojów a od krów przy wieczornym udoju.

Jaki masz skład tej mieszanki ? Już od dawna myślę żeby mieszać coś takiego:

20% pszenżyto

20% jęczmień

20% otręby pszenne

20% DGGS kukurydziany

20% śruta rzepakowa,

Wychodzi w zależności od jakości składników ok. 21-22% białka i ok. 6.8-6.9 NEL energii. Tylko jak na razie nie mam gdzie kupić DDGS kukurydzianego i jest jeszcze trochę pełnoporcjówki.

To z pewnością na odwrót śruta rzepakowa prawie w całości rozkłada się w żwaczu.

Edytowane przez lamboEVO100
Opublikowano

Skład mojej mieszanki ułożyła nasza 7891Firefox. Mieszankę daje od 3 dni, więc ciężko coś stwierdzić. Na pewno do poszczególnych składników żwacz nie musi się "przyzwyczajać", bo to samo miły w Z18. Koszt 1kg wyszedł mi jak się nie rąbnąłem w obliczeniach 1,22 zł za 22% białka. Radical 22% z Agrocentrum kosztuje ok 1.46 za kg. Dostaną w tym składzie jeszcze jakiś czas, ale myślę, że trzeba będzie rzepakowej podciągnąć do 1 kg. Poniżej jest akurat przykładowa dawka na 3 kg SM. 3 kg dlatego, że tyle dostawały Z 18, ale to jest na razie wyjściowy skład. Później będzie pewnie modyfikowany.

jęczmień - 1kg - stanowi 33,4%

QQcorn - 0,9kg - stanowi 30%

sojowa - 0,5kg - stanowi 16,6%

rzepakowa - 0,6kg - stanowi 20%

Nie wiem czy DGGSu nie miał kiedyś Brodzik. Pytałem o porę pobierania próbek, bo ostatnio dowiedziałem sie, że największa koncentracja mocznika jest po 6-8 godz. od ostatniego karmienia.

Widzę, że ojciec dobrze kasę liczy. Szkoda, kiedyś mleko było tańsze a oceny nie miał nic, bo jak pisałeś nikt nie potrafił czytać raportów mimo to byliście 2 lata. Jakbyś udowodnił, że jesteś w stanie podciągnąć mleko po wprowadzeniu swojej receptury to może zmieni zdanie. To tylko 100 zł miesięcznie więcej. Ludzi za więcej tygodniowo wypalają pety.

Opublikowano

Mi też właśnie koleżanka 7891Firerfox liczyła energię bo nie mam parametrów poszczególnych składników i nie wiem jak to się liczy. Masz bardzo dobre składniki w tej mieszance to i pewnie energii ma sporo. Na pewno będzie lepsza niż ta gotowa a i tak masz ponad 200 zł taniej na tonie, nie licząc swojej pracy ? Jak ja liczyłem mi wychodziło trochę ponad 1000 zł za tonę. Już w żniwa myślałem żeby zboża kupić i mieszać samemu ale po pierwsze nie mam mieszalnika i dobrego śrutownika a dwa układałem za bogaty skład (dużo soji, wysłodki,ziarno kuku) i przy 18% białka jak dobrze pamiętam wychodziło tylko 100 zł tajniej nie licząc swojej pracy i wydawało mi się, że nie ma sensu. Teraz wiem że byłoby to dobre posunięcie bo przy takim składzie to lepsza mieszanka. Spróbuję mieszać w betoniarce i śrutować tym co jest, jak będzie to wychodzić to trzeba zainwestować mieszalnik i gniotownik.

Z tym pobieraniem próbek to nie wiem, ale w mleku przy udoju to nie jest średnia z 12 godzin ? Czy to się zmienia w ciągu dnia ?

Z tą oceną to w tym okresie dużo osób wchodziło, bo zootechnicy jeździli po okolicy i namawiali no i rodzice weszli. Wiadomo to nie są wielkie koszta. Nie wiem jak niektórzy osiągają spore wydajności nie mając oceny. Najbardziej brakuje analizy mleka właśnie teraz jak krowy się cielą bo jak od maja będę tylko pastwiskowe to i tak za wiele mi to nie da. Wiesz dla kogoś kto nie widzi w tym zalet to tylko zbędny wydatek.

Opublikowano

To ja wam doradzam żebyście dorzucili czystego białka żeby zbilansować tą kiszonkę z kukurydzy i mocznik do normalnego poziomu sprowadzić, a Wy chcecie kupować zboże którym bardzo ciężko podnieść mocznik bo zawiera i białko i energie... róbcie jak uważacie, widzę że dobrze się dogadujecie to będziecie trzymać równy poziom, niski to niski, ale chociaż równy.

Opublikowano

Źle mnie zrozumiałeś ta mieszanka to ma być taki bonus dla tych co dają więcej niż będę mogły wyprodukować z dawki wyjściowej . Na początku muszę ustalić tą dawkę wyjściową tzn. dorzucić tyle białka ( rzepaku, soji) żeby odpowiednio zbilansować objętościowe.

Opublikowano

@Stolarz

A mi co byś doradził? Chce wyciąć z dawki jakieś 10-15% kiszonki z QQ. Ile musiał bym wprowadzić śruty z QQ żeby zbyt wiele nie namieszać?

Opublikowano

Zapomniałem chyba o jednym. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i interpretację moich wyników. U mnie tak tragicznie z mocznikiem nie było. A teraz o co mi chodzi. Wyrywasz z kontekstu niektóre zdania i próbujesz dos#@% nie tylko w tym temacie. Niejednokrotnie pomogłem, czy doradziłem w innych sprawach na tym forum i nie oczekiwałem nic. Jeśli ktoś wziął moje zdanie pod uwagę; dobrze, jeśli nie to jego sprawa. Pisałem przecież, że jest to moja wyjściowa mieszanka. W razie konieczności będę zwiększał udział białka i starał się dochodzić samemu do pewnych wniosków. Szanuję Twoje zdanie i wiedzę, napisałeś tutaj sporo cennych informacji, jednak jesteś jakiś przewrażliwiony na punkcie pomocy ze swojej strony. Zamiast zrozumieć czyjąś sytuację odnoszę wrażenie, że masz za złe, że nie każdy święcie wierzy w to co napiszesz. Nie chcę tu wywoływać kłótni. Dzięki wszystkim za zainteresowanie. Postaram się sam rozwiązywać swoje problemy.

Kat ziarna kukurydzy możesz dać jak pamiętam max 1.5 kg na krowę wprowadzane stopniowo. U Ciebie 0,5 kg powinno wystarczyć na zastąpienie tej ilości kiszoki

Opublikowano

Myślę że na pewno można dawać więcej niż te 1,5kg, tylko wtedy kiedy tej energii Ci brakuje w dawce, bo jak nie masz np w ogóle kiszonki z kukurydzy, to te 1,5kg to mało. Chodzi też o to żeby rozdzielić to na 3 odpasy, albo do paszowozu, żeby na raz nie dostały dużo bo się zakwaszą.

Opublikowano

Wiem,że jak sianokiszonka wyrośnięta to ma mniej białka, chodziło mi o zawartość tłuszczu bo skoro wyrośnięte to mają dużo włókna czyli tłuszcz powinien być wyższy.

Stolarz co proponujesz ? Myślałem, że przy takiej ilości rzepaku mocznik powinien być w miarę ok. Bo jest to białko żwaczowe i "goni" mocznik. Przy takich wydajności nie ma sensu pchać się w soję.

 

Jasne że włókno wpływa na syntezę tłuszczu w mleku. Ale jak sporządzasz pasze z surowca zebranego w późnym stadium rozwoju to jest on gorzej trawiony. Jak nie jest właściwe strawione to jest wy***ne. Żeby pasza była wykorzystana jak należy musi być w odpowiednim stadium zebrana i zakonserwowana. A jak w dawce jest większy stosunek SM paszy objętościowej do treściwej to zawartość tłuszczu jest większa. A jeśli jest odwrotnie to się zmniejsza. Taka fizjologia. A jeśli już tłuszcz w mleku jest bardzo niski albo bardzo wysoki w stosunku do białka to trzeba podjąć leczenie kwasicy lub ketozy.

Opublikowano

Kol. Pasibrzuch podpisuję się pod wszystkim co napisałeś, prócz ostatniego zdania - wg mnie wróżenie choroby ze stosunku tłuszczu do białka to jak wróżenie z fusów i nigdy nie podjełabym leczenia opierając się na takiej diagnozie.

Opublikowano

Kol. Pasibrzuch podpisuję się pod wszystkim co napisałeś, prócz ostatniego zdania - wg mnie wróżenie choroby ze stosunku tłuszczu do białka to jak wróżenie z fusów i nigdy nie podjełabym leczenia opierając się na takiej diagnozie.

 

Źle się wyraziłem. Chodziło mi bardziej o prewencje przeciwko tym chorobom metabolicznym. Czyli obserwacje zwierząt parametrów mleka i odpowiednie manipulowanie dawką pokarmową. Stosunek tłuszczu do mleka może sygnalizować że dany problem istnieje lub może istnieć. Żeby podjąć leczenie to fakt trzeba dobre rozpoznanie zrobić. W sumie w uproszczeniu można powiedzieć że każdy czynnik może powodować każdą chorobę. Lepiej zapobiegać niż leczyć

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez eMWu
      Jestem zmuszony do kupna agregatu ścierniskowego.
       
      Ze względu na konieczność pracy na zakamienionych glebach mam 3 typy z odpowiednimi zabezpieczeniami talerzy:
      - Bury KBT talerze 560/4,5 z wałem pierścieniowym ze zgrzebłem (właśnie ten wał nie wiem czy będzie się dobrze spisywać).
      - Mandam TAL-C talerze 560mm wał kołeczkowy.
      - Akpil Tiger talerze 560mm wał segmentowy. - nie wiem czy ta maszyna to nie jest przerost formy nad treścią, liczę na opinie użytkowników. Zabezpieczenia też nie wyglądają, aby miały spory skok - na bardziej wystającym z gleby kamieniu maszyna myślę może stanąć na talerzu.
      Do każdej z nich regulacja kata nachylenia talerzy. Nie wiem czy dopłacać do talerzy 610mm - duża jest różnica w jakości pracy? Mocno wzrasta zapotrzebowanie na moc? Postaram się załatwić coś na próbę, może akpila...
       
      Głównym kryterium przy wyborze jest jakość pracy i jakość elementów roboczych. Nie interesują mnie talerzówki z talerzami na zabezpieczeniach gumowych. Nie interesuje mnie także ściąganie używanej maszyny z zachodu, cena używki porównywalna do polskiej nówki, a elementy robocze wyeksploatowane. Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi!
    • Przez Lukas85
      Koledzy zastanawiam sie nad zakupem ładowarki Manitou MLT z serii 5xx lub 6xx. Czy ktos moglby z praktycznego punktu widzenia napisać na co zwracac uwagę przy ogladaniu? Interesują mnie modele do 60 tys zł.. Oglądałem 524 z 1996 roku u kolegi .  Ładowarka miała elektrohydrauliczny rewers przy kierownicy. W róznych ogłoszeniach widziałem podobne modele w tym 626 ktore tez miały przy kierownicy dzwignie rewersu ale taka w formie wajchy, czy to oznacza że jest to rewers mechaniczny i wymaga sprzegła do zmiany kierunku jazdy? Biegi chyba wszystkie maja taka samo 4 główne przełozenia. z tego co mi kolega pokazywał u niego na dzwigni zmiany biegów była taki przycisk - chyba sprzegla do zmiany przelozen. Cala obsluga hydrauliki była mechaniczna bez joysticka. 
    • Przez Grinion
      Witam.
      Mam pytanie dla fermerów którzy mają obory dla krów mlecznych. Jak działa u państwa kontrola temperatury / klimatu w waszych obwodach, macie może jakiś system który kontroluje wszystkie procesy związanie z klimatem, może macie również do tego systemu jakiś zarzuty i planujecie może zmienić na coś innego (może znacie jakiś lepsze rozwiązanie które są na rynku). A może wszystko robicie ręcznie (n.p włączacie i wylączenie wentylatory)
       
    • Przez xxpawlusxx
      Witam Was tu wszystkich zgromadzonych
        Jestem z województwa Podlaskiego i nie wiem kompletnie gdzie można zakupić dobre krowy, mleczne. Mam na myśli pierwiastki, które można kupić albo od rolnika który wyprzedaje bydło, bądź od firmy ktora sie tym zajmuje. Może ktoś kupuje i chce zrobić reklamę z cenami.
       Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam.
    • Przez Kuba150
      Czy w nowoczesnych chlewniach w specjalnych kojcach  prosięta po porodzie od 2-3 dnia życia mleko od loch pobierają samodzielnie kiedy chcą czy o określonej porze po ingerencji człowieka? Nie jestem do końca w tym obeznany.  
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v