Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Help!

Ja też ostatnio mam problemy z trawieńcami. Na 12 ostatnich wycieleń 5 przemieszczeń. Dziś znów problem

Zawsze wieloródki i w pierwszych dniach po wycieleniu. Wodę po wycieleniu piją do oporu (niektóre nawet do 100l) z dodatkiem 0,5l gliceryny lub glikolu.

W zasuszeniu sianokiszonka do woli. Ostatnio coraz częściej bez witamin, bo trochę problematyczne jest podawanie. Po drugie w początkowej fazie chętnie je jedzą, a ostatnie 3 tygodnie przed wycieleniem nawet nie chcą na nie spojrzeć. Ale któraś jadła je do samego końca i też złapała...

Na 2-3 tygodnie przed wycieleniem zaczynają dostawać kukurydzę, mieszankę treściwą, premię i wysłodki i stopniowo wszystko jest zwiększane do dnia wycielenia:

kukurydza 10 --> 20kg

treściwa 0,8 --> 2,4kg

premia 1,5 --> 2,5kg

wysłodki (po namoczeniu) 3 --> 4kg (standardowa plastikowa szufelka do pasz- od jednej do 1,5 szufelki)

Dawki dzienne. Objętościówki bez pleśni. Jakieś pomysły?

Opublikowano

U mnie tydzień przed wycieleniem idzie tmr laktacyjny w którym jest 2kg treściwej . 

U mnie znowu zapalenia stawu skokowego pojawiły się w stadzie nigdy tego nie było ale antybiotyki są bez karencyjne  i działają. 

daniel a zasuszonym dajesz słomę albo siano. 

U siebie mam 1kg słomy do paszowozu no i jeszcze mają słomę pod sobą jak im brakuję 

Opublikowano

Łożyska odchodzą , odwapnienia ? Sama sianokiszonka , może się nie sprawdzać , jak jeszcze bogato nawożona potasem, z motylkowymi . Myślę , że w pierwszym okresie zasuszenia ,słoma plus tmr , a 2 tyg przed ocieleniem normalna dawka , nie było by gorzej

Opublikowano

Daniel czy twoje krowy mają niestrawności? Wrzody w kopytach, somatykę większą? Ja dzięki pomocy forumowego kolegi jestem na tropie, u mnie to najpewniej zasadowica chociaż moczniki nie są za wysokie., ale wiem że brakowało w dawce szybkiej energii na żwacz i problemy się zaczęły jak skończył się rękaw.

Opublikowano

Somatyka w tym roku nie dokucza. Wrzody się zdarzają, ale u tych wspomnianych 5 dwie miały przy ostatniej korekcji. Słomy nie daję, ale mają w stanowiskach, także dostęp do woli. Nie mam wozu, żywienie tradycyjne.

Mamy taki trop sprzed chwili- późno podawane kexxtone. Ostatnio zaczęliśmy później je podawać tak na max tydzień przed wycieleniem, bo kilka osób doradziło że z początku po wycieleniu i tak mają słabszy apetyt a ketoza łapie ciut później za 2-3 tygodnie. I tak, gdy wymię zaczyna nabierać, to woła się veta, ale czasami zapomni się od razu zadzwonić + vet też przyjeżdża czasami za 2-3 będąc w pobliżu i robi się kilka dni przesunięcia. Ta dzisiejsza kexxtone dostała bardzo późno, bo w czwartek rano a w piątek rano się ocieliła. Poprzednia dostała 6 dni przed porodem. Zauważyliśmy, że po podaniu kexxtone mają przez kilka następnych dni problemy z jedzeniem i to może to powoduje niewypełnienie żwacza i jego przemieszczenie 🤔 Ta poprzednia dostała 6 dni wcześniej i od podania aż do porodu już słabo jadła

Wydaje mi się że brzmi logicznie i układa się w całość. Nie wszystkie dostają kexxtone (gdzieś 50%) ale 4 z tych 5 pamiętam, że dostały na pewno

Opublikowano

Danielhaker a spróbuj dawać w zasuszeniu wszystkie objętościowe co w laktacjii tyle że 1/3 plus więcej słomy i pomyśl o witaminach dla zasuszonych z gorzkimi solami (ja daje z trouw nutrition, mają fajny zapach i krowy chętnie jedzą) no i po wycieleniu przez pare dni 0,5 l gliceryny najlepiej do pyska a nie na kiszonke a z tą wodą po wycieleniu nie ma co przesadzac, ja daje max 30l z drinkiem bo jak wypije tak jak piszesz 100l to później jeść nie chce

Opublikowano

Daję KWZ z Trouwa (o nich mówisz?) i właśnie pod koniec zasuszenia nie chcą ich jeść. Tamta co wypiła 100l super weszła w laktację, nie było problemów. Glicerynę podaję gdy pamiętam... a przyznam, że różnie to bywa ;) ale zawsze do pyska

Kukurydzę zacząłem całkowicie zdejmować z dawki aby się nie otłuszczały. Ciężko sianokiszonkę ograniczyć gdy stoją w jednym rzędzie z dojnymi, a tamte dostają do woli i tak samo zasuszone

Opublikowano (edytowane)

NG Lidermix ZAS tak sie nazywa ten premix, ma dodatkowo gorzkie sole ,nie ma go w katalogu na stronie trouwa. Kiedyś nie dawałem gorzkich soli i były też problemy z zaleganiami bo dostawały sianokiszonke z pryzmy gdzie trawy wymieszane z przewagą motylkowych. Ja jestem zdania że 3tyg to mało żeby krowa przyzwyczaiła się do nowej dawki więc daje cały czas o samo

Edytowane przez marwasz199117
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, danielhaker napisał:

Help!

Ja też ostatnio mam problemy z trawieńcami. Na 12 ostatnich wycieleń 5 przemieszczeń. Dziś znów problem

Zawsze wieloródki i w pierwszych dniach po wycieleniu. Wodę po wycieleniu piją do oporu (niektóre nawet do 100l) z dodatkiem 0,5l gliceryny lub glikolu.

W zasuszeniu sianokiszonka do woli. Ostatnio coraz częściej bez witamin, bo trochę problematyczne jest podawanie. Po drugie w początkowej fazie chętnie je jedzą, a ostatnie 3 tygodnie przed wycieleniem nawet nie chcą na nie spojrzeć. Ale któraś jadła je do samego końca i też złapała...

Na 2-3 tygodnie przed wycieleniem zaczynają dostawać kukurydzę, mieszankę treściwą, premię i wysłodki i stopniowo wszystko jest zwiększane do dnia wycielenia:

kukurydza 10 --> 20kg

treściwa 0,8 --> 2,4kg

premia 1,5 --> 2,5kg

wysłodki (po namoczeniu) 3 --> 4kg (standardowa plastikowa szufelka do pasz- od jednej do 1,5 szufelki)

Dawki dzienne. Objętościówki bez pleśni. Jakieś pomysły?

To samo co u koleżanki...gliceryna do paszy, albo mieszanie TMRu kijowe (o ile używasz wozu).

Opublikowano

To nie mam juz wiecej genialnych pomysłow 🤷‍♀️ Ale współczuję...

Opublikowano (edytowane)

dziś się ocieliła , siary 0,4 l :/ witaminki srinki i ooo

u szczupłych i  chudych wręcz krów po ocieleniu nie powinno być słabego apetytu i powinne jeść na potęgę, żwacz pełny bez "luzów" i być ok, tyle w teorii

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano
3 minuty temu, marcinffff napisał:

od listopada do końca kwietnia 43 porody bede miał, też będzie wesoło :/:/

ja tyle miałam w miesiąc kiedyś 😅 Powodzonka :)

A siarę mam nadzieję masz zamrożoną :) Jeśli początek zły wcale nie powiedziane, że sie nie rozdoi :)👍

Opublikowano
8 godzin temu, Paulina1985 napisał:

To samo co u koleżanki...gliceryna do paszy, albo mieszanie TMRu kijowe (o ile używasz wozu).

Tak jak wspomniał @chuck nie mam wozu. Glicerynę będę się starał podawać to na pewno się przyda, ale generalnie w żywieniu nic się nie zmieniło, a tu wysyp przemieszczeń jak grzyby po deszczu

Opublikowano

@danielhaker w Hoduj z Glową fajny artykuł o trawiencach spowodowanych miedzy innymi hipokalcemią ...

20191010_130252.jpg

A raczej o hipokalcemii, ktora może powodować LPT :)

Opublikowano
Dnia 9.10.2019 o 13:51, danielhaker napisał:

Zauważyliśmy, że po podaniu kexxtone mają przez kilka następnych dni problemy z jedzeniem i to może to powoduje niewypełnienie żwacza i jego przemieszczenie 🤔 

Może nie przypadkiem wskazane jest podawanie wcześniej, bo kexxtone zmienia florę i potrzeba czasu. Ketoza jak ma być, pojawia się 2-3 tyg przed wycieleniem. Polecam badanie glukometrem(10-15 zł u weta) z krwi i ph moczu(10-20 zł). Będzie wiadomo, co jest potrzebne. Warto jeszcze skontrolować około porodu, czy profilaktyka działa i jeśli nie, to podać kroplówkę po porodzie.

Jeśli w stadzie występują okołoporodowe problemy, to ja wale kroplówki wszystkim, jak leci i bolusy wapniowe też. Od prawie roku jest spokój, oby nie zapeszyć, bo po 20stym 3 porody się szykują.