Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@asus921 piszesz, że za 250 kg protamilku płacisz 520 zł, dalej wyliczasz, że chcąc go zrobić samemu musiałbyś dać 100kg soi + 100kg rzepaku za 300 zł + dodatki.  Na zdjęciu etykiety protamilku dodanym przez Dodiego pisze jak wół,  że dodali 30000 mg/kg mocznika (czyli 30 g.) czyli ok 8,4% białka pochodzi z mocznika.

Mocznik daję zwykły, nawozowy. Koszt ok 1,5 zł/kg. 

wychodzi tak: 300 zł (soja+ rzepak) + 11,25 zł ( 7,5kg mocznika) + 15,6zł (3 kg witamin- chociaż aż tyle pewnie ich tam nie ma) + 15 zł (drożdże- choć też pewnie aż tyle ich nie ma)+  30 zł.kukurydza (żeby dobić do tych 250 kg.  Wyszło mi 371,85 zł/250 kg. 

Robiąc taki koncentrat wyszło mi prawie 600 zł/t. taniej od protamilku. Dodaj do mojego składu siarczan magnezu, cukier, olej sojowy, a nawet sproszkowany róg jednorożca jeśli masz ochotę to i tak zostanie Ci ponad 400 zeta na tonie w kieszeni. 

Do zakupu mieszalnika przekonał mnie mój żywieniowiec (pracujący w firmie, która gotowce też sprzedawała!). Ułożył  mi wtedy składy pasz. W pełni zbuforowane i z pełną dawką witamin. Kiedy zapytałem się Go za ile zrobili by dla mnie gotowca wg tego przepisu odparł, że na tak dobrych składnikach nikt nie robi gotowców. Jak go przycisnąłem odparł, że ze 4 stówy więcej niż mieszałbym to sam.

Używany zestaw dozamechu- mieszalnik 2 t z wagą elektroniczną+ śrutownik ssąco- tłoczący 11 kW kupiłem za 6250 zł. Po kilkunastu tonach zrobionej paszy się zwrócił, a teraz na siebie zarabia. W 2 godziny robię 2 tony paszy. W kieszeni zostaje 800 zł. Mało za 2 godziny roboty?  

Jeśli ktoś policzy i pokaże mi gdzie zrobiłem błąd to bardzo proszę

Opublikowano (edytowane)

A więc tak skład 1t:

Jęczmień 250kg x 0.80 =200zl.         Pszenica 200kg x 0.80=160zl         Sr. rzepakowa 250kg x 1.21=302zl   Śr .sojowa  200Kg x 1.70 = 340zl.   Betalac 35kg x 5zl = 175zl.         Drożdże Dairypilot 20kg x 3.8zl=76zl Multibuffer 25kg x 2.2zl = 55zl.     Kreda pastewna 20kg = 10zl      usługa mobilnego srutownika z mieszalnikiem 60zl/t 

TO daje razem 1378zl tona

Za 2018r 10517kg 3.77tl i 3.54bialko . Średnia życiowa produkcja krów i ubylych w 2018 37646kg . Srednie zuzycie nasienia na skuteczne pokrycie w 2018r wyniosło 1.9porcji już nie chciało mi się rozliczać zwykłego i sexa ile które .

Edytowane przez komodo
  • Thanks 1
Opublikowano

Poszukam gdzieś kiedyś miałem analizę.No musi być bogata bo to nie jedyna pasza która jedzą więc jest spakowane tak żeby krowa pobrala w niej dzienną dawkę premiksu drożdży i bufora

Opublikowano

@Przekeeeek jeden błąd i odleci ci 200zl. Protamilk HP jest bez GMO. Za srute sojową non gmo płacimy więcej ok 45-50zl. Czyli w twoich wyliczneiach jeśli w tych proporcjach soja rzepak jest 100 na 100kg to na tonie już te ok 200zl mniej.

Pomijając ten róg jednorożca. Przyznaje dobre 😉

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Przekeeeek napisał:

@asus921 piszesz, że za 250 kg protamilku płacisz 520 zł, dalej wyliczasz, że chcąc go zrobić samemu musiałbyś dać 100kg soi + 100kg rzepaku za 300 zł + dodatki.  Na zdjęciu etykiety protamilku dodanym przez Dodiego pisze jak wół,  że dodali 30000 mg/kg mocznika (czyli 30 g.) czyli ok 8,4% białka pochodzi z mocznika.

Mocznik daję zwykły, nawozowy. Koszt ok 1,5 zł/kg. 

wychodzi tak: 300 zł (soja+ rzepak) + 11,25 zł ( 7,5kg mocznika) + 15,6zł (3 kg witamin- chociaż aż tyle pewnie ich tam nie ma) + 15 zł (drożdże- choć też pewnie aż tyle ich nie ma)+  30 zł.kukurydza (żeby dobić do tych 250 kg.  Wyszło mi 371,85 zł/250 kg. 

Robiąc taki koncentrat wyszło mi prawie 600 zł/t. taniej od protamilku. Dodaj do mojego składu siarczan magnezu, cukier, olej sojowy, a nawet sproszkowany róg jednorożca jeśli masz ochotę to i tak zostanie Ci ponad 400 zeta na tonie w kieszeni. 

Do zakupu mieszalnika przekonał mnie mój żywieniowiec (pracujący w firmie, która gotowce też sprzedawała!). Ułożył  mi wtedy składy pasz. W pełni zbuforowane i z pełną dawką witamin. Kiedy zapytałem się Go za ile zrobili by dla mnie gotowca wg tego przepisu odparł, że na tak dobrych składnikach nikt nie robi gotowców. Jak go przycisnąłem odparł, że ze 4 stówy więcej niż mieszałbym to sam.

Używany zestaw dozamechu- mieszalnik 2 t z wagą elektroniczną+ śrutownik ssąco- tłoczący 11 kW kupiłem za 6250 zł. Po kilkunastu tonach zrobionej paszy się zwrócił, a teraz na siebie zarabia. W 2 godziny robię 2 tony paszy. W kieszeni zostaje 800 zł. Mało za 2 godziny roboty?  

Jeśli ktoś policzy i pokaże mi gdzie zrobiłem błąd to bardzo proszę

Mi to troche inaczej wychodzi. Po pierwsze stosuje Protamilk Complete, a zdjecie bylo Protamilk HP.

Soja + Rzepak = 300zl, Premiks 70-80zl (25kg), drozdze 70-80zl (15kg) + mocznik paszowy 25zl (8kg) = 465-485 PLN, do tego przydaloby sie dodac cukry i tluszcze, ktore tez sa wazne, a protamilk complete je posiada i robi sie juz kwota porywnywalna

Jednak ten miks napewno nie bedzie mial lacznie ponad 40% bialka, wiec trzebaby bylo dolozyc jeszcze sojowej, ale wtedy przekroczymy 250kg i przekroczymy kwote.

Nie bronie recami i nogami Sano, bo sam mialem i moze nadal mam zamiar przejsc na swoje dodadtki, ale trzeba jednak uwzgledniac wszystkie skladniki, bo np. takie cukry itd tez swoje kosztuja, nastepna kwestia czy wszystko skladniki dostaniemy u jednego dilera.

Mieszalnik + srutownik ssaco tloczacy to ja mam od kad pamietam. Zaskocze cie, ale koncentrat + rzepakowa + kreda tez trzeba mieszac ze zbozem, samo do worka nie wskoczy.

Podaj mi sklad swojej paszy, a najlepiej sklad paszy 21-22% do 1100zl/tona, moze sie przekonam

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Nawet w tym sano mówili że stosują soje1. 5kg

Srute poekstrakcyjna rzepakowa ponad 1.5kg

Srute rzepakowa ekspandowana ponad 1.5kg

2kg zboża (pszenzyto pszenica żyto) 

6kg suchego ziarna qq

Zamiast Wit stosują ten ich mix lac pawer i łac stabil 

Co do wydajności życiowej to mówią o 50 tyś. Tylko nikt tego już nie potwierdzi 

Opublikowano (edytowane)

@asus921 jesteś pewien, że do protamilku complete dają 100 kg/t mieszanki min-wit i 60 kg drożdży?  Szczerze wątpię, ale jeśli to udowodnisz to uwierzę i pokornie przeproszę. Białka będzie porównywalnie. Jak coś to wyrzuć z mojej mojej mieszanki 38 kg QQ za 30 zł i dorzuć w to miejsce 38 kg DDGS (ok 1 zł/kg). Białko Ci jeszcze wzrośnie. Cukier  w biedrze kosztuje ok 2 zł/kg, Ile go dali? kilogram? Pięć?  oleju też jest tyle co kot napłakał- w składzie za siarczanem magnezu... Tak- wszystko kupiłbym u jednego dealera, góra dwóch i wszystko przywieźliby na podwórko tak jak ma to miejsce teraz. No może do biedry musiałbym podjechać 😉

Obecnie testuję nowe składy mieszanek i nie liczyłem jeszcze ich kosztu. Tyle, że moje mieszanki są w pełni zbuforowane i z pełną dawką witamin i drożdży, a takiego gotowca nie kupisz, więc porównywanie ich do paszy, w której najwyżej BO i energia na papierku będą takie same to jakieś nieporozumienie

Edytowane przez Przekeeeek
Opublikowano

Powiedz mi jaki mieszalnik jest na tej mobilnej mieszalni pasz?  Ciekawy dodatek do treściwej, ale na pionowym pewnie by się to zawieszało...? 

Opublikowano

Ja się znam na krowach i uprawach a nie na mieszalnikach😀nie umiem ci odpowiedzieć naprawdę u was nie jeżdżą? U nas Nowe jak grzyby po deszczu  wchodzą  gniecie srutuje może pół na pół gnies i srutowac. Może ci wdmuchnac do silosu albo zmijka od góry zasypać jeśli silos do 5t 

Opublikowano

Do mnie przyjeżdża buschhoff tour mix. Pobiera z big bag i z posadzki. Z tyłu ma dozownik na dodatki. Nie każde zboże się gniecie no owies słabo wychodzi przelatuje,gniecie jęczmień pszenica i qq pół na pół gniecie , srutuje. Melasę można dodać musi być zadka, gliceryna lepiej idzie , tak gada operator.

Opublikowano (edytowane)

5 ton sypkiej nie wejdzie w 5 tonowy lejek trzeba by 8 silos. Ja mam pomieszczenie w oborze . Czekam zazwyczaj 3-4 dni .

Może sypać normalnie na klepisko żmijka jak w kombajnie i nic się nie kurzy

Edytowane przez GrzesiekAgro
Opublikowano

Z tego co wiem to u was w okolicy mieszalnia jest w cenie 60/t. A jak zadzwonisz wcześniej i się umówisz na termin w którym przewidujesz że pasza będzie Ci się kończyła to na pewno ułożą trasę żeby Ci też zmielić

Opublikowano
2 godziny temu, DanielFarmer napisał:

A pobiera z big packow czy z posadzki,witaminy i dodatki jak dozujesz? jest niby jakieś natłuszczanie jeszcze?Ty srutujesz czy gnieciesz u siebie?

Grzesiek opisał wszystko aby ta gliceryna to gdzie Krym a gdzie Rzym 😉 melasa właściwie polepszacz smaku i to wszystko i jakieś cukry a gliceryna to już bezsens w pasze ogólna dla wszystkich krów także ja bym operatorów nie słuchał 

Ja  robię jęczmień i pszenicę pół na pół srutuje i gniote bo w tym roku sporo jest drobnego ziarna więc samo gniecenie nie da pełni wykorzystania ziarna

A to są firmy usługowe  nie zawsze walce są w tak dobrym stanie żeby ładnie zrobić każde nawet drobne 

Ja za 3t place 170zl