Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Toć piszę że po luknięciu na twój profil jednak się pomyliłem i teraz mi się przypomina że tamten miał nick o mariusz.

Opublikowano

Ten z bocianem jest za duży za długi i łatwo zapchać. Dodatkowo pole z glebą o słabej strukturze wydaje się zbyt mocno doprawione rozjechane. Takie są moje subiektywne doznania. Na duże, szerokie, równe bez pochyłości bocznej z dobrze rozdrobnioną słomą działki jest OK. 

Opublikowano

a z nowych maszyn co byś polecił?? Przymierzam się do składania wniosku na MGR, przeczytałem dużą część tego tematu i ogólnie w internecie na temat tego ST i zdecydowałem że chciałbym w to wejść ;)

Opublikowano
11 godzin temu, Mateusz3231 napisał:

Miałeś jakieś większe doświadczenie z tą firmą? Uzasadnij jeśli możesz 😉

Zanim kupiłem to co poniżej byłem u użytkownika bociana- sprzedawał tanio dwuletniego. A tam na warsztacie hałda wymienionych elementów  gość chwalił ze wymieniają na gwarancji bez problemu - pytam  a co po gwarancji ? i z czego to robią z plasteliny .Nadal w naszym kraju idą nie w gatunek stali a w grubość gównianego materiału .

IMG_20200428_145144.jpg

IMG_20200428_145130.jpg

IMG_20200428_144932.jpg

IMG_20200428_144923.jpg

Opublikowano
RU68 napisał:

11 godzin temu, Mateusz3231 napisał:

Miałeś jakieś większe doświadczenie z tą firmą? Uzasadnij jeśli możesz 😉

Zanim kupiłem to co poniżej byłem u użytkownika bociana- sprzedawał tanio dwuletniego. A tam na warsztacie hałda wymienionych elementów  gość chwalił ze wymieniają na gwarancji bez problemu - pytam  a co po gwarancji ? i z czego to robią z plasteliny .Nadal w naszym kraju idą nie w gatunek stali a w grubość gównianego materiału .

IMG_20200428_145144.jpg

IMG_20200428_145130.jpg

IMG_20200428_144932.jpg

IMG_20200428_144923.jpg

Jakie stosujesz nawożenie? Kiedy dajesz azot?

Opublikowano (edytowane)

Temat dłuższy więc jak skoczę siew - dodam tylko że przy siewie cztery rodzaje nawozu i RSM 1/3 liść A co do maszyny to jakie można mieć doświadczenie jak tego jak na lekarstwo a ceny psychopatyczne . Jestem jednak przekonany że ST pasowe powinno odbywać się dwu etapowo a to dlatego że ziemia powinna przeschnąć pomiędzy uprawą a siewem . Jednym przejazdem sekcje siewnika zbijają wierzchnią warstwę hamując przepływ powietrza Bynajmniej myślę o QQ 

Edytowane przez RU68
Opublikowano

Znajomy jednego dnia uprawił drugiego zasiał buraki, nasionka leżą do dziś. Bardziej skłaniał bym się do ST bez zagniatania na jesieni i siew bez uprawy wiosną. 

Opublikowano

W moim przypadku i tak musiałoby się wszystko odbywać dwuetapowo ze względu na obornik, talerzówka zrobiłaby robotę 😜 

Macie może jakieś zdjęcia jęczmienia jarego/owsa sianego ST? w internecie same rzepaki buraki i pszenice xd

Opublikowano

To co? orać i siać tradycyjnie? xd Chodzi o koszty, maszyna do wszystkiego 😜 żeby siać każdą roślinę inną maszyną, to środków nie ma :( i w sumie dlaczego nie? Skoro jest taka możliwość ;)

Opublikowano
21 godzin temu, ansu napisał:

Znajomy jednego dnia uprawił drugiego zasiał buraki, nasionka leżą do dziś. Bardziej skłaniał bym się do ST bez zagniatania na jesieni i siew bez uprawy wiosną. 

W przypadku buraków to skłaniał bym się w kierunku jesiennym uprawa -ciężkie gleby lub wiosną plus lekko po skosie agregat i dopiero siew .Pod buraki oczywiście po zbiorze płytka talerzówka . Planuję tak na ciężkich glebach w przyszłym roku w tym zabrakło odwagi żeby to sp.....olić  

Opublikowano

Kiedyś po zbiorze buraka uprawiłem głęboszem i nie zdążyłem zasiać pszenicy ozimej. Na wiosnę ładnie było widać gdzie i bez GPSu można by było siać w rzędach po zębach 

Po grochu mam zasianą pszenicę siewnikiem do poplonów na gruberze i wygląda nie gorzej jak siana siewnikiem. Po rzepaku tylko uprawa na głębokość siewu i niczego jej nie brakuje. Po buraku gruber i siewnik talerzowy 

Opublikowano (edytowane)

@ansu  Wioska obok siane tradycyjnie wieczorem agregat rano poprawka i od razu siew i też nie są najgorsze w okolicy są jeszcze ładniejsze plantacje pomimo przesuszenia gleby agregatami

IMG_20200504_110052.jpg

Edytowane przez lols123
  • Like 1