Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Posty z linkami do aukcji usunąłem.

Opublikowano

Może ktoś podpowie jak poprowadzić kable od halogenów żeby za bardzo widoczne ni były? Mam kabinę z Kunowa. No tam gdzie będzie się dało to poprowadzę uszczelkami, a jak np. rozwiązać przejście kabla pomiędzy szybami a błotnikami? Może ktoś podrzucić foto jak u siebie ma to zrobione?
Pozdrawiam

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W profilach kabiny. Zawsze tak robię. Profesjonalnie, bez druciarstwa i wszyscy są zadowoleni.

Opublikowano

Witam wszystkich.

Jestem zielony w sprawach elektryki w maszynach więc potrzebuje waszej pomocy.

Mianowicie chciałbym zamontować dodatkowe halogeny do c360. Cztery sztuki. Dwa na przód. Dwa na tył. Chciałbym aby miały one dwa włączniki. Tył oraz przód. Znalazłem takie na allegro http://allegro.pl/lampa-9-led-halogen-robocza-27w-12-24v-german-hit-i6763178745.html

Pytanie, czy nie będzie problemu z podłączeniem az 4ch sztuk? Elektryka nie bedzie sie w zaden sposób gryzła? Nie bedzie przepięć itd?

Jakie elementy będą mi potrzebne do montażu? Najlepiej jakby precyzyjnie ktos wypisał:

Jaki przekaźnik, bezpieczniki, w jakich ilościach.. Gdzie dokładnie je zamontować.. jakiej grubości kable, jak z podłączeniem i gdzie rozdysponowac wszystko aby nie bylo z tym problemów.

Bardzo prosze o konkretne odpowiedzi, najlepiej jakis schemta i dokładną instrukcje punkt po punkcie. Wiem, ze prosze o wiele ale pragne zrobic to szybko i sprawnie dbajac o ciagnik.

Czekam na sugestie.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Kolego masz schemat w poście #12 jak połączyć tylko u Ciebie x2, przeczytaj cały temat i znajdziesz wystarczająco danych jak czegoś nie będziesz jeszcze wiedział to pytaj.

Opublikowano

Nie czytałem schematu.Wystarczy podpiąć się pod grubszy kabel ze stałym prądem,np. odkręcić stacyjkę i gniazdo 32,na kablach do włączników dać bezpieczniki koszykowe,które kupisz,włączniki? oczywiście na okrągły otwór,który wywiercisz

i po krzyku

post-53118-0-20727700-1492544700.jpg

Opublikowano
odświeże temat chodzi mi o 4 halogeny dwa przód dwa na tył podłączenie tylko na dwa łapie ale na 4 niebardzo ktoś napisał że potrzebne będzie x2 rozumiem dwa włączniki ale czy potrzebny będzie drugi bezpiecznik i drugi przekaźnik czy jak?
Opublikowano
17 godzin temu, Tomasz78 napisał:

pogieło ciebie  2x 15w na przekaźnikach? 

ot lubisz sobie zycie utrudniać

Nic nie utrudniam bo na razie montuje 2x15w na blotnikach a jak założę kabinę to będę zakładal 48 watowe i już będę miał się gdzie wpiąć z nimi 

Opublikowano

Witam Serdecznie

Chciałbym zamontować w swoim Ursusie dodatkowe oświetlenie w postaci lamp led.

Mam jak na razie pradnice ale w przyszłosci zamierzam zamontowac altenator.

Jak sie za to zabrac?

Jakie Materiały zakupic w celu utworzenia instalacji?

Skąd najlepiej zaczerpnąć zasialanie i ogolnie jak porobić pozycje na panelu sterowania

Czy taki Panel sterowania nada sie do instalacji?

https://sklep.mizar.com.pl/panel-sterowania-5-sekcji-12v-uniwersalny-p-14628.html

Każda sugestia to mala cegiełka do polepszenia komfortu pracyw moim Ciągniku

Pozdrawiam I Dziekuje za odpowiedzi z Góry  :-)

Opublikowano

Zacznij od alternatora, potem od punktu plusowego ciągniesz nowy przewód 4mm2 następnie gniazdo bezpiecznika uniwersalne zabezpieczasz bezpiecznikiem 30A teraz za bezpiecznikiem wspólnym rozdzielasz na mniejsze obwody do świateł szperaczy, dodatkowo każdy możesz zabezpieczyć osobno, używaj przewodów 1,5mm2 wbrew pozorom grubszy przewód lepiej układać. To takie minimum. 

Opublikowano

możesz zrobić też na przekaźnikach, ale moim zdaniem do ledów nie jest to konieczne, tym bardziej jak rozdzielisz to na powiedzmy 2 lub 3 obwody z dodatkowymi bezpiecznikami

Opublikowano

Przekażniki do ledów raczej zbędne,zasilanie bierzesz z 15 lub 54 stacyjki i masz prąd już po włożeniu kluczyka lub 58/57 i prąd będzie jak są włączone postojówki.Panel 5 sekcji i wykorzystujesz 1 na przód, 2 na tył 3 do koguta np,4 lampkę w środku , 5 pod sygnał by żona  wiedziała że wracasz na obiad. Bezpieczniki możesz umieścić za panelem i  te samochodowe idealnie pasują na wsuwki.

Opublikowano

Za tego koguta to szybciej mandat dostaniesz niż będzie Ci potrzebny, a co do przekaźników to wcale nie jest to zła opcja w przypadku C360, kwestia tylko ile mocy mają mieć te lampy. Co do tego panelu to sam wykonasz za połowę ceny.