Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak i ty. Lepszej techniki nie wymyślili. Kwestia czy nadążasz ugniatać, czy nie. Jak szybko szło cięcie, i z jaką częstotliwością przywozili? Dawałeś radę ujeździć przed przyjechaniem nowego wozu? 

Jeszcze pytanie. czy wjeżdżając bardzo się grzebali. Jak siądzie na takiej pryzmie, to zniszczy strukturę którą ugniatałeś, i trudno to spowrotem  ujeździć.

Opublikowano

Kolego przy 1 rzedowce to ma sporo czasu na ubicie tylko kwestia jak sie jeździ, jak ciężki traktor itd.gdzies czytałem, że żeby była dobrE kuku ubita to trzeba minimum 4 razy w tym samym miejscu przy każdej nowej dostawie przejechać i musi byc odpowiednia waga ciągnika. Ja w tym roku ubijałem ciagnik sam wazy 6200 do tego obciążnik 1000 kg i łyżka na tura wiec zestaw ponad 7 ton i kiszonka super. Nie grzeje sie i nic sie nie psuje.

Opublikowano (edytowane)

nadarzałem ubijać i jak wcześniej pisałem ubijałem Fendem farmer 311 zraz ze spychem waga ponad 6t, jak wjeżdzali to starali się nie kopać, a jeżeli już zaczynali  się kopać to wciągałem i wozili polskimi rozrzutnikami 3,5t wraz z nadstawkami, pryzma wyszła 6x30 x1m. Podczas koszenia było ok 28*C i często na kolbach trafiała się głownia. Przed koszeniem kukurydza pod lasem ok 1/3 pola była sucha a miejscami 2 liście od dołu były suche.

Edytowane przez marcin2057
Opublikowano

Witam. Mam ten sam problem co kolega wyżej. Pierwszy rok zasiałem kukurydze i zadaję ją w żłobach na to posypuję śrutę i witaminy. Niestety nie mają ochoty na kiszonkę. Co zrobić, jak zwiększyć apetyt? Myślałem o drożdżach, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Proszę o pilną pomoc. 

Opublikowano

Panowie a co może być przyczyną,ze bydlaki nie do końca  trawią ziarno???Kukurydza koszona Jaguarem 870 i nie znalazłem całego ziarniaka...Podczas koszenia kukurydza byłą już dość sucha, pryzma ubita dobrze,masa zakiszona dobrze jedynie to te ziarenka nie strawione

Opublikowano

mam podobny problem ale u mnie ziarno pocięte na min na 4 i wydaje mi sie że to jest kwestia drożdzy paszowych bo jak dostawały bydlaki to tego nie było a jak drożdze sie skończyły i na partie paszy nie miałem to to występowało 

Opublikowano

Co do gnicia kiszobki mialem rok temu to samo a pryzma byla ubijana dobrze teleskopem o wadze ponad 7 ton. W tym roku ququ byla sucha na pniu kosilismy ale do aplikatora do sieczkarni dalem najwyklejszy kwas mrowkowy i powiem wam ze bardzo sie balem ze sie nie zakisi bo ziarnonmialo ok 35% wilgotnosci a wyszla super i byki wcinaja ja niemiłosiernie i widze ze bardzo ladnie przybieraja. Pierwszy raz dawalem dodatek do zakiszania i chyba za kazdym razem juz pojdzie bo zapach jest ladny nie psuje sie i dobrze jest pobierana.

Opublikowano

mam podobny problem ale u mnie ziarno pocięte na min na 4 i wydaje mi sie że to jest kwestia drożdzy paszowych bo jak dostawały bydlaki to tego nie było a jak drożdze sie skończyły i na partie paszy nie miałem to to występowało 

Częściowo trawienie ziarna zależy od białka drożdże oprócz tego, że wspomagają trawienie zawierają dużą ilość niemal idealne białko (duża ilość aminokwasów egzogennych) i dlatego lepiej trawiły :)

Też mam w pewnym stopniu problem z trawieniem ziarna i u mnie jedynym problemem może być za mała ilość białka bo kukurydza koszona własnym sprzętem i z ziarna zrobiony "gruz" nie to, że uszkodzone czy walnięte na pół tylko ćwiartkę ciężko znaleźć a i tak takie drobne przechodzi przez krowy..

Opublikowano

pewny nie jestem czy niskie białko w paszy nie wpływa na trawienie QQ. Jaki mocznik w mleku o ile to na mleko?

bydło na opas więc nie określę

jak mocno masz uszkodzone ziarno: dziabnięte tylko że widać że uszkodzone czy mocniej posiekane?

Ziarniaki wszystkie "przetrącone"niektóre na pół inne na cztery jeszcze inne tylko trącone,przez bydlaki przechodzą te najmniejsze kawałeczki ziarna,takie co były podczas koszenia najmocniej twarde.

Mi się wydaje,że ziarno było zbyt twarde podczas koszenia.Jeżeli chodzi o białko to sądzę,ze dostarczam im wystarczającą ilość

Opublikowano

Pisałem już że za twarde. U mnie też widać ziarno tylko że całe a powodem jest zbyt małe uszkodzenie tzn. niby jest uszkodzone ale za mało, nie przecięte na pół tylko skórka zdarta - tak bynajmniej mi się wydaje. Sołtys to ile tego bialka dostarczasz?

Opublikowano

Jak ziarno jest twarde, to musi być gniecione. Dawniej cięto kukurydzę w fazie mlecznej, bo nie było w sieczkarniach gniotownika. Teraz się tnie i suchą, ale gniotownik musi być skręcony. Inaczej nic nie daje sama jego obecność. 

Opublikowano

Co do gniecenia to to na 100%było dobrze pogniecione,dziś rozmawiałem z gościem co mi kosił to twierdził,że u niego jest ok

Podczas koszenia dodawany był zakiszacz....

Pisałem już że za twarde. U mnie też widać ziarno tylko że całe a powodem jest zbyt małe uszkodzenie tzn. niby jest uszkodzone ale za mało, nie przecięte na pół tylko skórka zdarta - tak bynajmniej mi się wydaje. Sołtys to ile tego bialka dostarczasz?

Do śrutu dodaje ok 15% łubinu+koncentrat z PIASTA więc chyba sporo??

Opublikowano

Może problemem jest zbyt mała ilość objętościówki? Zbyt mało włókna. Dostają to tradycyjnie, czy idzie w paszowóz? U nas wszystko jest trzymane wolnostanowiskowo, więc krowy, ale i jałowiznę też, dostaje w jednym miejscu słomę, i zawsze jakoś sztuka sobie przyjdzie ją poskubać. W sumie to i u siebie też na początku tegorocznej kukurydzy ziarniaki zauważałem, ale teraz problem się rozwiązał sam. Wydaje mi się, że w moim przypadku problemem było zbyt słabo zakiszona pryzma. Teraz praktycznie z każdym tygodniem trawienie się zwiększa.

Opublikowano

Sołtys a co miał Ci powiedzieć ze u niego tez słabo? U mnie i sąsiada kosi co roku ten sam koleś i u mnie nosiliśmy w tym roku taka dość mocno zielona i skręcił gniotownik ze każde ziarno potłuczone i w odchodach nie trafiają sie a u siasiada kosili such, sieczkarnia miała cieżko wiec rozkręcił gniotownik wiec efekt taki ze po 2ha sąsiad powiedział ze albo kosi porządnie albo wypad. I zostawił ze 2 ha na mniejszej pryzmie to mówił ze bardzo duzo w odchodach sie trafiało a tam gdzie go dobrze przypilnował to krowy trawią wszystko. Bez zakiszaczy

Opublikowano

NIe musiał mówić sam zaobserwowałem-za moją stodołą trzymają ok 500 jałówek i tak ziarna nie uświadczysz ponadto to taki typ człowieka,że nie robi usług a jeśli już zrobi to tak jak u siebie.......

Czytam Wasze porady i być może jest to wina zbyt małej ilości objętościówki,moje sztuki pobierają mało sianokiszonki a słomy nie chcą wcale bo w tym roku mam ją bardzo słabej jakości