Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tu nie chodzi o amatorów. Jak ktoś ma pojęcie to wie co może łączyć. Jak łączysz T1 ze skracaniem i odżywkami z mocznikiem to mieszanka działa że wzmocniona siłą. Jak trafisz na nie odpowiednie warunki to przypalisz pszenicę, szanse może duże nie są ale są. 

Opublikowano

A co za problem opryskać 100-150 ha ,ci co pryskaja 1000 i więcej musza łączyć ,skracanie  grzybówka  to nie do końca jeden idealny termin,zależy od strategi ochrony i odmian 

Opublikowano

jakby spółki czy przedsiębiorstwa miały się tak bawić jak co niektórzy na tym forum to brakło by czasu albo by musieli mieć kilka dodatkowych opryskiwaczy. Ktoś kto ma gospodarstwo 10ha nigdy nie zrozumie tego co ma 100ha czy więcej. Ktoś z doświadczeniem czy to większy rolnik czy agronom już dobrze wie co z czym można łączyć żeby się nie zważyło w opryskiwaczy albo nie przypaliło na polu.

Opublikowano
22 godziny temu, Grandzik napisał:

a czy skracaniu medax top + ccc moge w jednym zabiegu dac na grzybówke + odzywki?

zależy jakie odżywki.. Tak jak pisałem wcześniej, jeżeli tylko mikro to nie powinno się nic dziać. Zmieszać wcześniej w wiaderku i jeżeli nic się nie wytrąci to można jechać.

Opublikowano

wapno pogłównie to słaby pomysł.. Lepiej rozrzuć po żniwach. Co do N1, zależy od sytuacji. Oba nawozy dobre, wszystko zależy od stanu plantacji. Cofnij się parę stron, było o tym mówione

Opublikowano

Koniu ja nie mam 10 ha tylko dużooooooooooooooooo więcej,tak jak pisałem i nie widze problemu żeby grzybówke odzielić  od skracania  jak bym miał ponad 200 to bym był zmuszony, że nie przypali to nie znaczy że roslina nie cierpi

Opublikowano
3 godziny temu, losktos napisał:

zależy jakie odżywki.. Tak jak pisałem wcześniej, jeżeli tylko mikro to nie powinno się nic dziać. Zmieszać wcześniej w wiaderku i jeżeli nic się nie wytrąci to można jechać.

tak same miro dokładniej z plonvitu

Opublikowano (edytowane)

No dużo więcej raczej nie masz. Skracanie t1 t2 t3 . Może jeszcze mocznik z npk w oddzielnym zabiegi. A jakby przyszło się na flagowy skracanie poprawiać to już kolejny zabieg. W międzyczasie jeszcze rzepak i drugie tyle zabiegów. U mnie pola są oddalone o 15 km. Nie wyobrażam sobie robienia wszystkiego oddzielnie.

mocznika do oprysków nie używam. Czasem azot z foliq ale efektów nie widzę 

powiedzcie jaki jest sens dawać mikro z takich odzywek jak plonvit jak tam są jakieś mikroskopijne ilości mikro. Lepiej kupić i dac cynk mangan miedź w konkretnej dawce

Edytowane przez masa24
Opublikowano

te dawki w tych plonvitach to są raczej zbilansowane i dostosowane do potrzeb zboża, tak mi się wydaje. Nie pomyślałeś że jakby mogli to by zmieszali cynk miedź mangan w konkretnych dawkach?  Ja osobiście w tym roku mam już 600l vitali zboża i rzepak i to w sumie mam do każdego zabiegu na zboża i rzepak

Opublikowano

1L Vital Zboża to              3,3g Cu,   12g Mn,     13,3g Zn,    6,7g Fe   = 7,5zł
0,5L Yara Vita Zboże to   25g Cu,    75g Mn,     40g Zn,        0g Fe = ok. 14zł 
1L Plonvit Zboża to        11,7g Cu,  14,3g Mn , 13g Zn,      10,4g Fe = ok. 9zł

Opublikowano

Koniu jeżeli zajmujesz się handlem to nie zazdroszcze klientom. Może nie mogą zbilansować tylko dla mnie litr plonvitu w porównaniu do zapotrzebowaniu na miedź czy cynk w pszenicy planującej 6-7 ton to kropla w morzu potrzeb 

Opublikowano (edytowane)

Byś miał takich klientów jak ja to byś inaczej podchodził do sprawy. U mnie nie wiedzą co to jest czysty składnik a Ty tu wyskakujesz z przeliczeniami. Prywatnie sobie zamówiłem to bo w gratisie do tego dostałem 200l vital rzepak po 1zł za litr więc tamte mi przeliczeniu mi wyszły po ok 130zl za bańke Plonvitów nie ściągam bo mam swoje powody, yare miałem to wszystkim wychodziło bardzo drogo, a wychodziło tak samo jak plonvit a nawet taniej patrząc po ofercie jaką dostałem. Sam stosowałem, o efektach nic nie powiem bo nie bawie sie w doświadczenia jak wy, albo dokarmiam całość albo wcale. Poza tym Yara jakoś mocno osadzała sie na filtrach i rurkach mimo dokładnego mieszania. Zamawiam vitale w zamian za to dostaje rabaty na chemie itp.

Po drugie można sobie przeliczać i mówić o zapotrzebowaniu dla plonu 6-7t, ale przyjdzie suchy maj to psu w dupe te zapotrzebowania i zalecenia.

Edytowane przez koniu
Opublikowano

Generalnie im wcześniej tym lepiej. W fazie krzewienia takie dokarmianie powinno mieć istotny wpływ na plon...

...pod warunkiem, że mamy unormowane pH gleby i wodę. Nie mówiąc już o zaopatrzeniu w podstawowe składniki makro.

Opublikowano
Przed chwilą, masa24 napisał:

No dużo więcej raczej nie masz. Skracanie t1 t2 t3 . Może jeszcze mocznik z npk w oddzielnym zabiegi. A jakby przyszło się na flagowy skracanie poprawiać to już kolejny zabieg. W międzyczasie jeszcze rzepak i drugie tyle zabiegów. U mnie pola są oddalone o 15 km. Nie wyobrażam sobie robienia wszystkiego oddzielnie.

mocznika do oprysków nie używam. Czasem azot z foliq ale efektów nie widzę 

powiedzcie jaki jest sens dawać mikro z takich odzywek jak plonvit jak tam są jakieś mikroskopijne ilości mikro. Lepiej kupić i dac cynk mangan miedź w konkretnej dawce

800-900 ha rocznie

Opublikowano
12 godzin temu, eddi87 napisał:

Panowie saletrosan po pszenicę ozimą się nadaje? Jak on dlugo działa? Bardziej szybko jak saletra czy wolniej jak saletrzak?

Wolniej niż saletra i saletrzak ze względu na więcej formy amonowej niż azotanowej.

Opublikowano

Sypac jeszcze siarczan magnezu? pszenica 3-4 rozkrzewienia ale trochę mała obsada, po zimie. Na początku marca 200 kg saletry dwa tyg później pójdzie mocznik 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v