Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie miał ktoś z taką sytuacją doczynienia jak ja , pszenica (ozon) siana początkiem grudnia strasznie gęsto byłem na polu ziarno napęczniałe ale nawet nie szpilkuje ? będzie sens jechać wcześnie z saletrą 250 kg/h czy nie ma raczej sensu? na polu goła ziemia...

Opublikowano

W łodzkim pogoda wygląda jakby wiosna szła :D Ktos myślał o nawozie na psenice w perspektywie 2 tygodni?

Pogoda elegancka, miałem dzis sypnąć korn kali na rzepak ale praca powstrzymała, może nie będzię padać to sobota najpóźniej będzie zasiane.

Za 2 tygodnie to bez niczego myślę, że u mnie będzie azot zasiany-od dawna nie czekam na innych i dobrze na tym wychodzę. Tym bardziej w tym roku, jest takie badziewie na polach, że jak tylko pogoda pozwoli do 1 marca musi być u mnie wszystko posiane. Będziesz czekał jak się zrobi ciepło itp. to znając życie a to deszcz a to wiatr jak zwykle, wjedziesz 15 marca albo później, nic się nie rozkrzewi i będzie straszna lipa czego bardzo się boję.

Opublikowano

No dzis była bardzo ładna pogoda, u nas juz zero sniegu na polach tylko w jakis tam zakamrkach jeszcze lezy, jak sie utrzyma taka pogoda to w nastepnym tyg lece z azotem

Opublikowano

Mozes siać, nawóz nie zginie :D

Ja wiem czy nie zginie jak rozsieje saletre a potem przeorze żeby posiać kuku ? ciekawi mnie czy ona poprostu powschodzi czy ktoś tak miał.....

Opublikowano

Jak rośliny wznowią wegetację przed tymi mrozami to czy nawóz posiany czy nie soki i tak się rozcieńczą  i mróz pozamiata tak czy inaczej.

Panowie co posiać lepiej na I dawkę na pszenice yara sulfan  czy saletrę? I czy sulfan będzie działał tak szybko jak saletra? Stosował ktoś z Was go ?

Zobacz w skład sulfanu 50% amonowego i 50% azotanowego. To taka słabsza saletra z dodatkami. Ja na pszenice 4-5 liści podam około 250 kg sulfanu. 

Opublikowano

Paramonov- zobacz czy ziarno jest miękkie, a i czy w mocno wilgotną ziemię posiałeś. przerabiałem taką sytuację niby coś powyłaziło, ale i tak kasowałem to i jarą posiałem.

Opublikowano

ja z azotowymi poczekalbym do 1 marca bo jeszcze mają być mrozy

A po 1marca już na pewno mrozów nie będzie? Wszystko zależy od przebiegu pogody. Duża różnica jest między Wrocławiem a Lublinem bo przecież ciężko wpisać w profil lokalizacje...

Opublikowano

Jahooo zapodaj linka jak to nie problem. Tego startu wegetacji nie mogę znalezc. Ciężko będzie się  wstrzelić z pierwszą dawką w tym roku, bo wg accuweather najpierw ocieplenie, potem możliwe przymrozki rzędu -6 stopni w nocy, a jeszcze inni zapowiadają suszę od marca do maja bodajże. Gdyby nie te możliwe przymrozki, to podobnie jak wy zapinałbym rozsiewacz. Jednak wole mieć mniejszy plon, niż ryzykować potencjalne większe straty

Opublikowano

Ale saletra ma chyba taki sam sklad. Wiec jaka tu roznica?

Zobacz w skład sulfanu 50% amonowego i 50% azotanowego. To taka słabsza saletra z dodatkami. Ja na pszenice 4-5 liści podam około 250 kg sulfanu.

Opublikowano

Nie naśmiewam się tylko jest różnica kiedy rozpocznie się wegetacja. Zanim powróciłem na lubelszczyznę mieszkałem trochę we Wrocławiu. Tam wszystko wcześniej tydzień nawet do dwóch, a najbardziej to widać gdy rośliny kwitną np wiśnie. Więc nie można wyznaczyć jakiejś konkretnej daty kiedy ruszy wegetacja w kraju bo to zależy nie tylko od regionu ale również od lokalnego mikroklimatu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v