Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu będąc na zajęciach terenowych prof. of chemii rolnej mówił że swego czasu badając ile azotu ulega wymyciu wyszło najwięcej z obornika

Opublikowano (edytowane)

Z obornika - tu się zgodzę, największe straty azotu są, ale głównie w czasie składowania, transportu i po rozrzuceniu przed przeoraniem. Po przeoraniu straty z wymywania są podobne, co z nawozów. Ja słuchałem innego "profesora", który w przypadku obornika zwracał uwagę na minimalizację czasu między wywiezieniem obornika z obory a przykryciem go na polu glebą. Celowo pisze przykrycie, a nie tylko wymieszanie.

Wobec ostatnich durnych zaleceń UE i tak obornik będzie obowiązek leżakować minimum rok, więc tego azotu już praktycznie w nim nie będzie, poniżej tylko drobny wycinek durnych pomysłów:

http://nidzica.wm.pl/461834,Dla-rolnikow-nie-jest-to-dobra-zmiana.html

https://przeglad.olkuski.pl/index.php/artykuly/aktualnosci/16744-nowe-prawo-wodne-obowiazki-i-kary-dla-rolnikow

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Witam, pod pszenicę ozimą chcę wysiać Polifoskę tytan - ok. 250 kg/ha i siarczan magnezu - 150 kg/ha. Po przeanalizowaniu tematu nawożenia zdecydowałem, że NPK pójdzie pod pług, a co z siarczanem? Ma ktoś jakieś doświadczenia? W tamtym roku wszystko poszło pod pług, bo jakoś się nad tym nie zastanawiałem, ale teraz chciałbym się kogoś poradzić żeby nie popełnić błędu. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano

Nawożenie pod pług nawet na razówke jest moim zdaniem lepsze niż pod agregat. (Chyba że stosujesz system bezorkowy.) Bo cały nawóz jest wymieszany z glebą. A nawóz nigdy nie trafi na dno bruzdy tylko jest wymieszany prawie że w całym profilu ornym.

Opublikowano

Witam, pod pszenicę ozimą chcę wysiać Polifoskę tytan - ok. 250 kg/ha i siarczan magnezu - 150 kg/ha. Po przeanalizowaniu tematu nawożenia zdecydowałem, że NPK pójdzie pod pług, a co z siarczanem? Ma ktoś jakieś doświadczenia? W tamtym roku wszystko poszło pod pług, bo jakoś się nad tym nie zastanawiałem, ale teraz chciałbym się kogoś poradzić żeby nie popełnić błędu. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Siarczan kolego, to ja bym rzucił na twoim miejscu jak najszybciej wczesną wiosną.

Opublikowano

Siarczan kolego, to ja bym rzucił na twoim miejscu jak najszybciej wczesną wiosną.

Planowałem dać teraz przed siewem, a na wiosnę poprawić taką samą dawką. Teraz sam już nie wiem, może sypnąć większą dawkę na wiosnę?

Opublikowano

Planowałem dać teraz przed siewem, a na wiosnę poprawić taką samą dawką. Teraz sam już nie wiem, może sypnąć większą dawkę na wiosnę?

Też będę dawał siarczan magnezu ale wczesną wiosną i tak większość robi ewentualnie dają krizeryt .

Opublikowano

Ja planuję 300 kg Polifoska Krzem, daj chociaż 300 kg jakieś Polifoski 5,6

Opublikowano

Na działkach gdzie będzie w tym roku pszenica mam bardzo wysokie zawartości PK w glebie, dodatkowo połowa będzie zasiana po rzepaku pod który poszło średni 350kg PK, część po jeczmienia jarym pod który wiosną dałem 250kg PK. Tylko jedna działka będzie po pszenicy oz, pod która w zeszłym roku było zastosowane 190kg PK. Dlatego postanowiłem pod zboża w tym roku nic nie dawać.

Opublikowano

250, 190 to jakies smieszne ilosci biorac pod uwage pobranie okolo 10p i 20k na 1 tone to starczy to na 3 tony. Nie wiem jakie masz zasobnosci ale przy plonach 8t sporo zubozysz glebe.

Opublikowano (edytowane)

250, 190 to jakies smieszne ilosci biorac pod uwage pobranie okolo 10p i 20k na 1 tone to starczy to na 3 tony. Nie wiem jakie masz zasobnosci ale przy plonach 8t sporo wzubozysz glebe.

Czyli na 8t musiałbym zastosować 400-500kg PK?

Wystarczy czytać, nic nie zuboże.

Zawsze co roku (nie licząc poprzedniego) pod zboża stosowaliśmy min 250kg PK a pod rzepak/groch 300-350kg. Dodatkowo wiosna bardzo często szło 200-250kg Korn Kali. Dzięki temu mamy bardzo wysokie zawartości P,K,Mg,S w glebie. Dodatkowo rokrocznie na polu pozostają resztki pożniwne, które również są cennym źródłem makro i mikro składników. Nic się nie stanie jak w tym roku trochę przyoszczędze no i nie po to robiłem próby glebowe żeby co roku sypać nawóz bezopamiętania.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

zboża na jt ziarna pobieraja ok 10kg P, 20 K. wiadomo słoma zostaje więc przyjmuje sie że na pszenice o plonie 10t a w taki celujesz trzeba dać 90 P 100K. To przy zasobnościach srednich ty masz wysokie ale w 300 kg polifoski 6 dajesz  60 P 90K więc fosforu troche mało.

Ja mam niskie zasobnosci to celująć w plon 7t dawałem 300kg polifoski 6 teraz bedę celował w 8-9 to dam 350

Opublikowano (edytowane)

Nie celuje w 10t. 3 rok z rzedu nie złapałem 9t (zawsze średnia kręci się koło 8t/ha) więc nie widzę sensu pchania kasy w niepotrzebne koszta. Mój cel na ten sezon to takie przyzwoite średnie 8t/ha, a będę miał 60ha pszenicy, część po rzepaku a część po zbożach więc jakby cel się udało zrealizować przy niższych nakładach to będę zadowolony.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

Pajej, dobrze piszesz - pobiera, tylko większość wraca do gleby, jeśli nie zbierasz słomy.

Wywozisz tylko ziarno, a to o czym piszesz, dotyczy całych roślin, w tym masy korzeniowej. Dlatego nie ma możliwości, aby 100% tego, co roślina pobierze z gleby, wywieźć z pola.  Dlatego efekty nie dawania PK widać dopiero w 3-4 roku dla zasobnej gleby, 2-3 dla średnio zasobnej. Tylko na ubogich efekt jest od razu, ale one zazwyczaj nie wydają plonu większego niż naturalna zasobność gleby, czyli 3t/ha. Na glebie ubogiej dając 250kg polifoski zaspokajasz tylko bieżące potrzeby roślin przy wysokim nawożeniu azotowym, ale nie podniesiesz znacząco zasobności w dłuższej perspektywie, bo nic nie zostaje nie wykorzystane. Takie gleby potrzebują 4-5 lat nawożenia po 400kg polifoski przy założeniu, że słoma zostaje na polu.

Opublikowano

Nie celuje w 10t. 3 rok z rzedu nie złapałem 9t (zawsze średnia kręci się koło 8t/ha) więc nie widzę sensu pchania kasy w niepotrzebne koszta. Mój cel na ten sezon to takie przyzwoite średnie 8t/ha, a będę miał 60ha pszenicy, część po rzepaku a część po zbożach więc jakby cel się udało zrealizować przy niższych nakładach to będę zadowolony.

Życze powodzenia. Co nie zmienia faktu ze moim zdaniem nie dająć PK okradasz sam siebie, Jesli ziemia na której gospodarzysz jest twoja to nie sposób mi tego zrozumiec. Ja w wiekszośći mam dzierzawy, a nawozów nie załuje

Opublikowano

W jaki sposób okradam sam siebie? Czytałeś co Jahooo napisał?

Według zasobności gleb nawożenie jest zbędne. Po to robiłem badania, żeby zaoszczędzić. To tak jak z wapnowaniem przy pH na poziomie 7.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v