Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie, w fazie siewki to jedno i drugie identycznie, ale jak chłopak miał rzepak,  to pewnie ma też samosiewy. Trzeba być niezłym agronomem żeby odróżnić.

Jahoo rozsypałeś drugą dawkę azotu na Natulę ? jak ona wygląda, zrób fotkę, pokaż. Ja jeszcze czekam kilka dni, RSM był niedawno a łebski chłopak mgr inż agronomii, czy czegoś tam,  wyjaśnił mi, że przez ostatnie trzy suche lata niewiele azotu u nas wypłukiwało, stanowisko po fasoli też zostawia azot,  jest go na pewno więcej w glebie niż w latach mokrych i można troszkę ten termin wydłużyć. A dodam, że to handlarz od nawozów i  ŚOR, to chyba  trochę racji ma.

Opublikowano

Nie, nie sypałem - nie mam czasu na tygodniu, wyskoczyła mi inna robota. Wczoraj miałem czas, to wiało tak, że nie było sensu jechać z nawozem. Zrobię fotki, jak będę na polu.

Opublikowano (edytowane)

czy to jest może samosiew rzepaku w pszenicy dodam ze rok temu na tym polu byl rzepak i pszenica była opryskana Trinity 590 SC jaki użyc srodek żeby to zwalczyc

Raczej rzepak ,rzodkiew świrzepa ma na obrzeżu takie małe włoski,meszek

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

poradzicie?
moja pszenica z wiosny miała 3 liscie. dostała 70kg N, teraz sie krzewi, ale jest koloru jasnozielonego, czyzby brakowało jej Azotu? Dac jej teraz jeść czy czekać jak zawsze na 1 kolanko?

Opublikowano

zależnie od nawozu powoli zbliża sie termin wysiewu drugiej dawki N (dla mocznika termin nawet się rozpoczął) także możesz sypać. Ogólnie jest zasada że lepiej ciut wcześniej niż za późno.

W tym sezonie wydaje mi się że warto drugą dawkę nieco przyspieszyć niż zwykle

Opublikowano

ansu

Najlepiej rozpuść sobie obie sole w wodzie: MnSO4 x H2O 400g na 800g H2O, CuSO4 x 5H2O 250g na 1150g H2O. Następnie musisz sobie wyliczyć ilość czystego pierwiastka (Cu lub Mn) w kg lub l (w zależności od sposobu dawkowania: wagowe lub objętościowe). W powyższym przypadku będzie to ok. 100g Mn/kg r-r, 45g Cu/kg r-r. Mangan możesz rozpuszczać bezpośrednio przed przed dozowaniem (proces egzotermiczny), miedź już niestety taka szybka nie jest, trzeba długo mieszać. Maksymalne dawki to ok 300g/ha solo czystego mikroelementu, w połączeniu może być trochę mniej. Siarczan manganu mieszalny z większością, siarczan miedzi- tu jest trudniej, trzeba trochę znać temat, sole miedzi w niektórych połączeniach mają działanie utleniające, dodatkowo stosując CuSO4, wskazane jest zakwaszanie wody, gdyż tworzą się nierozpuszczalne (nieprzyswajalne) związki miedzi. Stosowałem sole miedzi i manganu w połączeniach z fungicydem, insektycydem, antywylegaczem, nie gwarantuję że są one możliwe we wszelkich kombinacjach.

Co do terminów stosowania to poszukaj informacji w necie. Miedź w największej dawce w fazie krzewienia, w mniejszej przy 1 kolanku, mangan- w fazie krzewienia i przy 1-kolanku, trochę późniejsze stosowanie też jest możliwe.

Miedź przed kłoszeniem to chyba nie jest najlepszy pomysł.

Jakoś poszło 0,5% + 0,5% + mocznik 10% + siarczan magnezu7 3% w fazie koniec krzewienia/początek strzelania (można było manganu 2x więcej). Wieczorem z lekką rosą przy 9°C. Nic się nie wytrąciło, roztwór klarowny ciekawe jak pszenica to przyjmie. Ze względu na przyswajalność i male dawki jednorazowe sole wychodzą nietaniej od chelatów, ale .....

Opublikowano

Jeśli pszenica dostała dość wczesnie azot, to nie nabierze intensywnie ciemniego koloru, tak jak moja, ale azot działa. Jak od pierwszej dawki mineło ze 3 tygodnie, można śmiało sypać, przecież ten azot nie będzie dostępny i tak dla roślin przez następne 10-14 dni, więc nie ma na co czekać

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj rozsypałem drugą dawkę azotu 180 kg saletry pierwsza była miesiąc temu 200kg pszenica wygląda dobrze myślę że po świętach pójdzie skracanie modus 0.2l plus stabilan 1l resztę azotu musi pobrać się z gleby po przeoranej gorczycy i łubinie foto robione półtora tygodnia temu

post-4329-0-84586200-1491931982_thumb.jpg

Edytowane przez riki
Opublikowano

11.03.17 poszło 200kg Saletrosanu 26N 13S na 1kolanko planuję dać 200kg Saletry 34% i 200kg Saletrosanu 26N 13S. I tu pytanie czy 170kg N ustoi jeżeli skrócę na 1 kolanko 1l medax top? Zboże po zbożu więc rewelacji niema.

Opublikowano

Ten żółto-zielony kolor to pewnie z powodu problemów z pobieraniem składników pokarmowych na zlegniętej od  wysokiej wilgoci glebie. Jak dasz radę, to w tych miejscach możesz pobronować, żeby napowietrzyć glebę i lekko ją przesuszyć.

Opublikowano

To nie jest dobry pomysł, wyskoczy owies głuchy i patogeny zacznie łapać szybciej. Mam tak samo, dostało 100N i siedzi kisi się bez reakcji. Teraz będzie wczesny i płytki siew bo innego ratunku nie ma na takie gleby. 

Opublikowano

Witam czy ktos moglby po kierowac mnie jesli robie blad a zatem mam pszenice i ostroge po lubinie moje nawoożenie:

siew:200 kg/ha

polifoska tytan 200 kg/ha

wiosna I dawka saletry 200 kg/ha-25.03.2017

Herbicyd:Toto 75-0.6+galaper 0.5 l+monarchi 0.66 l-09.04.2017 troche teraz zimno wiec nie wiem czy zadziala oprysk i czy nie bedzie poprawki

planuje dac gdzies za tydz. jak pogoda bedzie lepsza"10 kg mocznika+5 kg siarczanu+basfoliar 13-40-13 2 kg/ha+nutrimix 0.5 kg/ha

po tym druga dawka saletry 200-250 kg/ha na skracanie 1 l CCC+0.3 modussa nastepnie od grzybka cenado 0.8+corbel 0.3+propico 0.5 l z odzywka 5 kg mocznika, 5 kg siarczanu 2 kg basfoliar i 1 kg nutrimix na T2 nie wiem co dam

Opublikowano

Owies głuchy można zwalczyć, a jeśli grunt nie jest trwale podmokły, w ten sposób można jeszcze zboże uratować. Mam taki kawałek pola, gdzie na wiosnę długo stałą woda i nic nie radziło, tylko bronowanie. Teraz po głęboszu woda spływa szybciej i nie mam już tego efektu.

Opublikowano (edytowane)

Po okresie karencji (kiedy człek może w pole wejść, chyba że  Cię opary nie bierą. Praktycznie można od razu, ale lepiej poczekać coby chwasty zmagające się z substancją nie dokarmiać zbędnie. RSM zadziała szybko i chwaty mniej wrażliwe mogą na tym skorzystać, z drugiej strony azot powinien przyspieszyć procesy zachodzące w roślinach , w tym te śmiertelne po oprysku. Odczekaj żebyś nie umarł i syp.

zależnie od nawozu powoli zbliża sie termin wysiewu drugiej dawki N (dla mocznika termin nawet się rozpoczął) także możesz sypać. Ogólnie jest zasada że lepiej ciut wcześniej niż za późno.

Czy warto ją przyspieszyć ze względu na panujące warunki pogodowe (ziąb, opady, wilgoć)? Bo korci mnie podczepić rozsiewacz przed świętami i tak nie mogę się zdecydować.

Wczoraj dokarmiałem mocznikiem, bo jakoś mówiła do mnie na ostatniej lustracji "daj ciutkę azotu i mikro, to przetrwam te chłody, i wytrzymam do II dawki" Dorzuciłem jej w gratisie Titanit ( na jednym rzadszym kawałku)

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

Pomocy mugłby mi ktoś powiedzieć co jest nie tak z tą pszenicą dostała 200kg saletry na początku marca i dolistnie mocznikie plus mikro i marnie to wygląda jakby znikała a nie rosła,czy to jakaś choroba czy niedobór jakiegoś składnika stanowisko po pszenicy odmiana Dakota przed siewem Polifoska tytan 150 kg siana 15 wrzesień. Drógi rok po centrali zaprawiana Real super.

post-90476-0-67405400-1491944005_thumb.jpg

post-90476-0-97521000-1491944044_thumb.jpg

post-90476-0-33926000-1491944090_thumb.jpg

post-90476-0-30337800-1491944126_thumb.jpg

Opublikowano

Jeśli pszenica dostała dość wczesnie azot, to nie nabierze intensywnie ciemniego koloru, tak jak moja, ale azot działa. Jak od pierwszej dawki mineło ze 3 tygodnie, można śmiało sypać, przecież ten azot nie będzie dostępny i tak dla roślin przez następne 10-14 dni, więc nie ma na co czekać

rozmawiałem z kilkoma znajomymi i postanowiłem IIdawke N podzielić na dwie częsci jedna dam dzis a druga na 1wsze kolanko

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v