Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zaraz zaraz

jezeli mowimy o dokrzewaniu to ccc uzywamy w fazie krzewienia. uzyte w tej fazie nie usztywni ani  nie skroci.  jezeli chcemy skrocic to musimy zabieg powtorzyc na 1 kolanko.

mysle ze modus uzyty w fazie krzewienia tez nie skroci czy tam usztywni tak dobrze jakby zostal uzyty na kolanko.  czy jak to jest z tym ?

Opublikowano

Najpierw niech przezimuje, ruszy wegetacja, policzyć obsadę i wtedy można decydować. Wolałbym popieścić mocniej azotem jak pchać się w CCC a tym bardziej Moddus. CCC stosowałem kiedyś by podrównać łan jak miałem rozjechana fazę pszenicy 

Opublikowano

Witam, Panowie moje pszenica Sailor coś słabo wschodzi. siana 10.10 w dość mokrą ziemie, stanowiska po QQ. jak myślicie zdąrzy jeszcze wzejść? miejscami widać rzędy ale ogólnie pole łyso wygląda.

Może doradzicie czym ją ,,popędzić'' do lepszego wschodu na wiosne? planuje sam dać 200kg moczniku rozbijając dawke na 2x

Opublikowano

Witam, mam ten sam problem.... Pszenica to Arktis siana wlasnie ok polowy pazdziernika i przed tymi mrozami i sniegiem byl tylko korzonek tak ok 1 cm i nic wiecej. Czy jest szansa ze cos z niej będzie ? Czy trzeba będzie przesiewac?

Opublikowano

Jeżeli taka pszenica przezimuje to napewno mocznik to złe rozwiązanie ,lepiej dokrzewicie taką pszenice saletra amonową ,ale narazić trzeba czekać na wiosnę i wtedy oceniać stan takiej pszenicy

Opublikowano

tak jak przedmówca mówi-mocznikiem to jej nie "popędzisz". Musi dostać kopa w postaci saletry aby się krzewiła. Zresztą nie martwcie się, bo u nas też wszystkie pszenice weszły w zimę z 1-3 listkami.

Opublikowano

ile to jak książki piszą to trzeba by obliczyć :) np N min w glebie, ale podejrzewam, że dużo nas tego nie robi, bo po pierwsze to kosztuje, nie ma czasu i jak pobrać próbkę jak ziemia zamarznięta? A jak ziemia puści to dawno N musi już czekać na roślinę. A i zapomniałem- trzeba jeszcze poczekać zanim wyniki przyjdą-to się zapytam - to kiedy mam podać ten N? Wracając do tematu-jak plantacja słaba to może dać ok 80-100N w pierwszej dawce. Ale znów pytanie-czy taka pszenica z jednym czy dwoma listkami popierze tyle azotu? Wysiać przed ruszeniem wegetacji, np na rannych przymrozkach, termin ciężko określić, bo każdy rok jest inny.

Opublikowano

Kilka lat temu niemiecki, zjebany uczony Hans zalecał na takie pszenice niezbyt wysoką dawkę startową (max.70kg N) uzasadniając to tym że rośliny tak słabo rozwinięte, nie są wstanie pobrać dużej ilości N. Dzisiaj ten sam helmut na komercyjnych seminariach TAP usiłuje przekonywać o słuszności podania na późne pszenice nawet 120 kg N w dawce startowej! Chyba lobby nawozowe zadziałało..

Opublikowano

Wilhelm byłem w tym roku w Lublinie na seminarium organizowanym przez TAP, i był pan H. i oczywiście główny sponsor to Azoty. Ciekawość seminarium oceniam na 3 może 4-.

A co do dawki to w literaturze mówią o max 90? I czemu Hansa tak nie lubisz? :D  Chociaż mi też nie przypadł do gustu po tym jak zaczął..

Opublikowano

o seminariach top agrar mowicie  i o niemcu co zaczac od umoralniania ze chce pokoju na swiecie i takie tam?  

dla mnie te seminaria to lipa. nic ciekawego .   mi sie z kolei w oczy rzucilo duza 3 dawka pszenicy na klos , chyba z 70 n

Opublikowano

Kiedyś ceniłem jego wskazówki, nawet korzystałem z porad, bo facet jest dobrym agrotechnikiem.. Tylko ostatnimi czasy jakoś sam przeczy swoim wcześniejszym teoriom. Zawsze grzmiał, żeby z łanu pszenicy nie robić w maju bujnego pastwiska, a teraz nagle poleca szarlatańskie dawki azotu jednorazowo. No ale każdy postąpi wedle własnego sumienia

Opublikowano

o seminariach top agrar mowicie  i o niemcu co zaczac od umoralniania ze chce pokoju na swiecie i takie tam?  

dla mnie te seminaria to lipa. nic ciekawego .   mi sie z kolei w oczy rzucilo duza 3 dawka pszenicy na klos , chyba z 70 n

O to to... Niemiec będzie szkolił Polaków jak pokój na świecie zaprowadzić.. Zagotowało się we mnie jak zaczął te farmazony gadać. 

Ja nie robiłem notatek ale też mi się coś kojarzy, że przesadził z tą 3cią dawką. 

Opublikowano (edytowane)

Tegoroczne seminarim było najgorsze ze wszystkich,jedynie dobre było o poplonach,no i przewidział mrozy po 8 lutym,ale miał być śnieg ,a niema

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Nie wiem gdzie twój rejon u mnie na Podlasiu zazwyczaj pól marca nie raz koniec lutego raz na Wrocław. Widziałem 7 lutego . Na taka pszenice tylko i wyłącznie saletra 80-100 kg na ha przed wypuszczeniem w ziemi białych pędów jak wypuści to za późno. Później raz jeszcze azot najlepiej saletrosan juz na poczatku pełnej wegetacji i później jak chcesz dobre parametry ziarna to na klos 100 mocznika plon będzie lalka . Nigdy nie dawaj P i K na wiosnę chyba ze nie dales na jesieni. Potas na wiosnę nie przyswoi się zbytnio

Opublikowano

Kilka lat temu niemiecki, zjebany uczony Hans zalecał na takie pszenice niezbyt wysoką dawkę startową (max.70kg N) uzasadniając to tym że rośliny tak słabo rozwinięte, nie są wstanie pobrać dużej ilości N. Dzisiaj ten sam helmut na komercyjnych seminariach TAP usiłuje przekonywać o słuszności podania na późne pszenice nawet 120 kg N w dawce startowej! Chyba lobby nawozowe zadziałało..

Dzisiaj byłem na szkoleniu z ampolu i też usłyszałem o 400 kg saletry w 1 strzale. Świat oszalał... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v