Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

co w przypadku jak pszenice sa pozno siane, wtedy na 1 dawke dajemy saletre, ale jak w takim wypadku zaopatrzyc w siarke? magnez na wysokim poziomie

czy opryski dolistne siarczanem magnezu zalatwia sprawe czy to za mala ilosc ?

Zamiast seletry daj saletrosan bardzo dobry na poerwsza dawke bo szybko sie rozpuszcza
Opublikowano

Ja na taka póżną  pszenice pod koniec lutego ,jak będa warunki to wcześniej 200kg polifoski 21 ,siarki starczy,a przed ruszeniem wegetacji 100 kg saletry

Opublikowano (edytowane)

Jeśli w pszenicy i rzepaku decydujemy się stosować na I -szą dawkę saletrosan to należy go wysiać troszkę wcześniej niż gdyby była podawana saletra? Czy odpowiednim rozwiązaniem przy tym planie nawożenia  było by podanie w pszenicy I-szej dawki wtedy co i w rzepaku ? 

Edytowane przez loquito
Opublikowano

Laskot nie jestem specem co do nawozow ale czytalem ze azot z saletrosanu jest dostepny dla roslin juz po 10 dniach niestety nigdzie nie moge znalezc takiej informacji o saletrze to moze ty wiesz. A i jak azot z saletry dziala inaczej niz z saletrosanu?

Opublikowano

Przykładowo: dając na 1 strzał saletre w celu rozkrzewienia pszenicy, a następnie na 2 dawkę saletrosan. Czy takie rozwiązanie będzie dobre? Czy ta siarka podana nie będzie za późno?

Opublikowano

Azot w formie amonowej nie ulega wymywaniu z gleby, jest wolno pobierany przez rośliny, wpływa na dobre ukorzenienie roślin, wspomaga pobieranie fosforu i ogranicza nadmierne pobieranie potasu.

Forma saletrzana jest formą szybko pobieraną przez roślny

w Saletrze azot jest w podziale 16% amonowej na 16% saletrzanej

w saletrosanie  19% amonowej i 9% saletrzanej

Szybciej efekt osiągnie się saletrą, ale siarka też jest roślinom potrzebna.

Opublikowano

Polecam Huwa San środek używany  jako stymulator rozwoju roślin

oraz do odkażania powierzchni pod osłonami i w polu,
w tym także gleby Ja zastosowałam i naprawde jestem zadowolona 
Opublikowano

Polecam Huwa San środek używany  jako stymulator rozwoju roślin

oraz do odkażania powierzchni pod osłonami i w polu,
w tym także gleby Ja zastosowałam i naprawde jestem zadowolona 

Co to za maniera pisania ja z wielkiej litery? Na prawdę też błąd. No reklama pełną gębą :D Do roboty się weź, zamiast szukać jeleni! bueheh

Opublikowano

Wszyscy tu piszą o siarce i saletrosanie a ja w tym roku postanowiłem lecieć tylko saletrą 32 i 34 i 2 razy dokarmić dolistnie siarczanem magnezu i zastanawiam się czy dobrze zrobiłem bo tylko saletrosan pójdzie na rzepak . 

Opublikowano

pszenica to nie rzepak, pierwsza sprawa to dobór formy azotu zależnie od stanu plantacji, siarka to rzecz właściwie drugorzędna

Także nie widzę nic złego w Twojej decyzji

Opublikowano

Czy jest sens na wiosnę rzucić korn kali w dawce 200kg na pszenicę hondia stanowisko po rzepaku, pole III - IV klasa. Przedsiewnie niestety nie dostała NPK bo spuchłem finansowo. Czytałem, że potas powinien być wymieszany z glebą więc nie wiem czy pogłównie zadziała?

Opublikowano

Czy jest sens na wiosnę rzucić korn kali w dawce 200kg na pszenicę hondia stanowisko po rzepaku, pole III - IV klasa. Przedsiewnie niestety nie dostała NPK bo spuchłem finansowo. Czytałem, że potas powinien być wymieszany z glebą więc nie wiem czy pogłównie zadziała?

Napewno nie zaszkodzi. Sam zawsze stosowałem KK i również dzięki temu mam wysokie zawartości K w glebie. Ja zastosowałbym ze 100-150kg/ha tym bardziej, że nic nie dawałeś jesienią.

Opublikowano

Co będzie lepsze na pierwszą dawkę gdzieś na przełomie marca kwietnia, rsm 32 czy saletra? i w jakiej dawce ponieważ nigdy nie stosowałem rsm-u

nie pomyliłeś miesięcy?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v