Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wg analizy pozim magnezu na moich polach jest bardzo niski wiec dokarmienie dolistne moze byc nie wystarczajace na wyrownanie i zaspokojenie przyszlego plonu  a jesli chodzi o wapnowanie to przy ponad 7ph wyaje mi sie byc zbedne dlatego ze z tego co wiem to ten poziom pH blokuje mi pobor fosforu ;/

Opublikowano

A powiedzcie w jakim stopniu 150 kg/ha siarczanu magnezu 21-30 MgS, (np z siarkopolu) zakwasza ziemie? Koszt tony 21-30 to ok 750-800 zl, natomiast kizerytu 25-50 ok 1300 zl. Czym one sie roznia poza zawartoscia skladnikow i cena? Zastanawiam sie czy nie lepiej rozsypac 150 kg/ha tego tanszego i po zniwach rozsiac tone kredy CaCo3?

Siarke stosuje razem z NPK, za to magnezu na moich lekkich polach zaczyna mi brakowac. 2-3 krotnie uzupelniam niedobory dolistnie siarczanem magnezu.

Co korzystniej wyjdzie? w jakim stopniu ten siarczan magnezu zakwasza glebe? 

Żartujesz, czy pomyliłeś z siarczanem amonu??

Opublikowano

Zakwasza bo zawiera siarke poszukaj w internecie w jakim stopniu kiedyś ktoś wrzucał na forum jakąś tabelke z tym.

Siarczan magnezu jest na 0, ani nie zakwasza, ani nie alkaizuje. Wg mnie najefektywniejsza forma nawożenia magnezem.

Opublikowano

Siarczan magnezu jest na 0, ani nie zakwasza, ani nie alkaizuje. Wg mnie najefektywniejsza forma nawożenia magnezem.

Kierowałem sie tym że nawozy azotowo-siarkowe najbardziej zakwaszają glebe dlatego tak napisałem pewnie masz racje Ty i kolega wyżej szukałem ale nie znalazłem w internecie informacji na ten temat.

Opublikowano

moze i najtanszy ale przy wysokim pH nie jest to dobry poysl na uzupelnienie magnezu 

Jak wrzucisz 1000kg dolomitowego to wprowadzisz 150 kg MgO i 300 kg CaO. Licząc po MgO jest to równoważne 600 kg kizerytu. Ilość magnezu na ha jest bardzo licząca się a 300kg CaO nie podniesie ci wysokiego pH. Moi sąsiedzi twierdzą że jestem nienormalny bo wapnuję rędzinę i sypią siarczan Mg za ciężkie pieniądze.  Zaraz pewnie napiszesz że w ten sposób nie wprowdzam siarki więc odpowiadam że w tym celu posługuje się siarczanem amonu ew nawozami na nim opartymi które mocno zakwaszają i neutralizują owe 300kg CaO

Opublikowano

Jak wrzucisz 1000kg dolomitowego to wprowadzisz 150 kg MgO i 300 kg CaO. Licząc po MgO jest to równoważne 600 kg kizerytu. Ilość magnezu na ha jest bardzo licząca się a 300kg CaO nie podniesie ci wysokiego pH. Moi sąsiedzi twierdzą że jestem nienormalny bo wapnuję rędzinę i sypią siarczan Mg za ciężkie pieniądze.  Zaraz pewnie napiszesz że w ten sposób nie wprowdzam siarki więc odpowiadam że w tym celu posługuje się siarczanem amonu ew nawozami na nim opartymi które mocno zakwaszają i neutralizują owe 300kg CaO

Czyli uwazasz ze przy pH na poziomie 7.5 i bardzo niskiej zasobnosci Mg dobrym rozwiazaniem bylo by sypniecie jak najwczesna wiosna np ;

- wapno dolomitowe na uzupelnienie magnezu i ok 200 - 300 kg siarczanu amonu jako I dawka azotu i redukcja pH ??

w jakiej ilosci ten dolomit??

Opublikowano

Wapno na ściernisko, 1000 kg raz na 2 lata, potem podorywka, orka , siew. Ssaletrosan lub siarczan amonu  na początek i najczęściej mocznik na 2 -gi azot. U mnie pH 7,2, borowina a z tego co piszesz i twojej lokalizacji wnioskuje że masz podobne ziemie. 

Opublikowano

Wapno na ściernisko, 1000 kg raz na 2 lata, potem podorywka, orka , siew. Ssaletrosan lub siarczan amonu  na początek i najczęściej mocznik na 2 -gi azot. U mnie pH 7,2, borowina a z tego co piszesz i twojej lokalizacji wnioskuje że masz podobne ziemie. 

na to rozwiazanie u mnie na ten rok juz za pozno wiec pozostaje mi raczej tlko uzupelnienie magnezu kosztownym siarczanem magnezu wczesna wiosna a dopiero na kolejne lata moge wziasc pod uwage twoje rozwiazania.

Opublikowano

słuchajcie koledzy czy 250 saletry na start potem 150 mocznika druga dawka a trzecia 100 saletry jest odpowiednio czy na drugą dać 200 saletry? Co będzie lepszym rozwiązaniem? 250 na start liczę teraz bo pszenica po qq ale jak okaże się na wiosnę że będzie ładna to zmniejszę pierwszą dawkę

Opublikowano (edytowane)

kolego Ulman porównanie magnezu z dolominu z magnezem z siarczanu magnezu to jakiś kiepski żart? naprawde myślisz że kilogram Mg z dolomitu równoważy kilogram Mg z siarcznu magnezu? 

i żebym nie był gołosłowny podam rozpuszczalność magnezu w wodzie w zależności od formy

-dolomit                                 10 miligrama w litrze

-kizeryt/siarczan   około   68000 miligrama w litrze

oczywiście magnez z dolomitu jest wartościowy a jego działanie jest rozłożone w czacie , tylko nie piszmy że kilogram z dolomitu jest rowny kilogramowi z siarczanu i jaka to oszczędność płynie ze stosowania dolomitu.

Edytowane przez piotr30piotr
Opublikowano

Wg mnie w kwestii azotowej 250kg saletry dać jak juz ta wegetacja ruszy zeby tez nie bylo za zimno. Chyba ze bedzie bardzo mocno pokrzewkona to może 300kg saletrzaku, na drugie saletrzak 200-250kg, na trzecia dawkę zalezy jak się trzyma tez ze 150kg saletrzaku, doskonale sie o tym przekonałem ze macznik to mogę użyć do rozpuszczenia z siarczanem magnezu w wodzie, a nie widzi mi sie siać zboża a pielęgnować slomy tylko ziarno.

Opublikowano

Wap mag sype przed oraniem pod pszenice i jest ok, siarczan magnezu sypalem pod cebule i ok, kiedys tez wap mag sypalem w lutym na pszenice.siarczan magnezu to dolistnie podaje.

Opublikowano

Siarczan magnezu granulowany z siarkopolu rozpuszcza się trochę wolniej niż kizeryt i na wiosnę trzeba go wysiewać odpowiednio wcześniej. Ale ważna zaleta, jest znacznie tańszy. W tym roku pod pszenicę przedsiewnie dałem 50kg a na wiosnę przed saletrą dam 100kg przy bardzo niskiej zawartości magnezu. 

Sypię go pod pszenicę ozimą, jęczmień jary, groch jadalny, czosnek w ilości zależnej od stanowiska, co wyszło na badaniu gleby. Efekty są dobrze widoczne

Opublikowano

panowie zasiałem pszeniczke po qq i byostarsznie sucho i nie podałe npk teraz sięrozpadał szenczka wyszła ładnie  i jak najlepiej podać jejteraz npk myslałem nad pierwszą dawką yara 16-16-16 ok 400 kg czy to dobry pokmysł czy może posiać teraz pogłownie  z yary jakieś npk

Opublikowano

słuchajcie koledzy czy 250 saletry na start potem 150 mocznika druga dawka a trzecia 100 saletry jest odpowiednio czy na drugą dać 200 saletry? Co będzie lepszym rozwiązaniem? 250 na start liczę teraz bo pszenica po qq ale jak okaże się na wiosnę że będzie ładna to zmniejszę pierwszą dawkę

Powiem szczerze, że ja do saletry na drugą dawkę nie wrócę już. Zdecydowanie lepiej sprawdza się u mnie mocznik rozsiany tak 2 tygodnie przed strzelaniem w źdźbło. Ogólnie pola mam podobne i na przestrzeni 2 lat tam gdzie zastosowałem mocznik w tym terminie 140-150kg, plon był zawsze lepszy o 1 tonę ziarna na hektar w stosunku do saletry 200 kg podanej na początku strzelania w źdźbło.

Co do tego zakwaszania przez mocznik, to niby 100 kg mocznika potrzebuje 98 kg CaO a saletry 65 kg, więc przeliczając to na nasze dawki mocznik zabierze powiedzmy 150 kg CaO a saletra 130 kg, więc różnica nie jest jakaś kolosalna. U mnie zwyżka plonu w stosunku do saletry w pełni rekompensuje mi tą minimalnie większą dawkę wapna. Plus saletry to również śladowe ilości magnezu.

P.S Nie twierdzę, że ta metoda z mocznikiem jest dobra dla każdego, bo jednak ogólnie przyjęta jest saletra na drugi rzut, ale u mnie w centrum kraju, zdecydowanie lepiej spisuje się mocznik. W każdym razie myślę, że warto abyś spróbował chociaż część areału z mocznikiem.

Opublikowano

ja bym już PK odpuścił (nawieziesz roslinę następczą) Zostań na samym azocie a P K uzupełnisz w nastepnym sezonie

Wg mnie w kwestii azotowej 250kg saletry dać jak juz ta wegetacja ruszy zeby tez nie bylo za zimno. Chyba ze bedzie bardzo mocno pokrzewkona to może 300kg saletrzaku, na drugie saletrzak 200-250kg, na trzecia dawkę zalezy jak się trzyma tez ze 150kg saletrzaku, doskonale sie o tym przekonałem ze macznik to mogę użyć do rozpuszczenia z siarczanem magnezu w wodzie, a nie widzi mi sie siać zboża a pielęgnować slomy tylko ziarno.

300 kg saletrzaku na dobrze rozkrzewioną pszenice w pierwszej dawce to za dużo. 200 kg zdecydowanie wystarczy. Poza tym w pierwszej dawce saletrzak zadziała praktycznie identycznie jak saletra (formy azotu są te same, ich udział również taki sam, pół na pół)). Wprawdzie saletrzak potrzebuje więcej wody na rozpuszczenie ale w pierwszej dawce zwykle wody nie brakuje więc działanie będzie podobne do saletry. W 2 i 3 dawce zamiast saletrzaku lepsza byłaby saletra - no chyba że trafi się na idealne warunki wigotnościowe wtedy i saletrzak dobrze wyjdzie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v