Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dzisiaj opryskałem pszenice na chwasty ! Moge jutro wjeżdzać z nawozem póki pogoda sprzyja? :)

ogolnie zanim nawoz zacznie działac to minie kilka dni ale ja jest zwolennikiem ze lepiej odczekac kilka dni od zabiegu

Opublikowano

Też tak uważam że lepiej odczekać kilka dni ale piersza dawka została podzielona na 2 części i troche jestem spóźniony z 2 częścią. Chciałbym jak najszybciej dać bo wielkimi krokami zbliża się 2 dawka!

Opublikowano

Dzisiaj opryskałem pszenice na chwasty ! Moge jutro wjeżdzać z nawozem póki pogoda sprzyja? :)

śmiało siej nawóz, pewnie mocznik poleci czyli zaczym zacznie działac chwastów już nie będzie

Opublikowano

Mam pytanie.
Pierwszą dawkę azotu siałem w połowie marca w formie saletrzaku. Dziś (11.04) chciałbym rozsiać drugę dawkę azotu w formie saletry, a w przyszłym tygodniu dopiero pryskałbym n chwasty. Czy można tak zrobić jak mówię, czy pierw oprysk a później druga dawka azotu?

Opublikowano

Mam pytanie.

Pierwszą dawkę azotu siałem w połowie marca w formie saletrzaku. Dziś (11.04) chciałbym rozsiać drugę dawkę azotu w formie saletry, a w przyszłym tygodniu dopiero pryskałbym n chwasty. Czy można tak zrobić jak mówię, czy pierw oprysk a później druga dawka azotu?

logika nakazuje pryskać potem nawozić

Moglby ktos podpowiedziec jaka dac odzywke na pszenice w tym momencie?

najpierw trzeba wiedzieć w jakiej kondycji i w jakiej fazie masz pszenicę. poczytaj wstecz i napewno cos znajdziesz. standardowo mozna dać odżywkę typu 20-20-20 + micro.

Opublikowano

Tomek bez urazy ja mieszkam na zachodzie tu prawosławnych nie ma i mi się wydaje  że jesteście mniejszością stad to zdziwienie

Opublikowano

Wczoraj posiałem saletre na pszenice i dzisiaj już nie ma po niej śladu. Niestety nie popadał deszcz tak jak planowałem. Będą jakieś straty azotu czy po najbliższym deszczu nawóz zacznie działać?

Opublikowano

Witam. Chciałbym się doradzić was w jakiej fazie jest moja pszenica. Wczoraj pryskałem na chwasty, w poniedziałek mam zamiar dać na II dawkę nawozu 150kg/ha saletry amonowej. Nie wiem za bardzo kiedy mogę ruszyć z regulatorem wzrostu i z fungicydami. Dzięki :)
Załączone miniaturki
11026306_1620882971478942_7424426866180990790_n.jpg
Tutaj jest fotka pszenicy ;)

post-150138-0-14143700-1428850087_thumb.jpg

Opublikowano

kolego u moich sąsiadów w pszenicy też są żółte plamy u mnie tego nie ma a to przez to że oni nie stosują wapna i mają kwaśną ziemię, więc u ciebie może być podobnie że tam gdzie żółknie pszenica to masz kwaśny odczyn ziemi

Opublikowano

W jakiej fazie pszenicy najlepiej dać mocznik na druga dawkę 150kg/ha?

Pod koniec krzewienia tak jak bbch 29-30. Ja dałem mocznik 1,5 tygodnia temu i wydaje mi sie że dobrze trafiłem bo zanim zacznie działać minie jeszcze z jakiś tydzien a pszenica akurat powoli zaczyna strzelać w źdzbło także w miare ok. Jeśli nie wysiałeś jeszcze tego mocznika to nie ma na co czekać.

Opublikowano

miałem tez dawac od grzyba i skaracanie ale tez poczekam bo zimne dni nadaja. jutro pojdzie azot na druga dawke. dzisiaj miałem siac ale dosc mocne porywy są i nawoz tez bedzie nierownomiernie leciał. kiedys miałem taka sytuacje. podczas silnego wiatru nawoz nierownomiernie leciał a jutro niby wiatr ma zelzec tylko ze maja byc opady i chlodniej ale moze bedzie okres ze słonce błysnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v