Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jutro się okaże co jest z zaworami

albo po remoncie głowicy nie dokręcił po zrobieniu tych 50h i ponownie luzów nie ustawił bo chyba takie są zalecenia... zbyt małe luzy, zawory nadpaliło ewentualnie zaszły nagarem

Zawory były ustawiane a śruby nie były dokręcane. Faktycznie jak odkręcałem śruby nie które nie były mocno dokręcone
Opublikowano (edytowane)

Nic się nie dokręca po 50h ( to jakaś stara teoria ). 

Głowicę dokręca się określonym momentem na zimnym silniku i nic się później nie kręci.

Uszczelkę najczęściej wypala pomiędzy 1i2 lub 3i4, bo te tuleje są bliżej siebie. Jaka jest przyczyna? Nie wiem, można gdybać, nie przegrzałeś go czasem?

Oryginalna uszczelka Perkinsa ma pierścień ogniowy osobny dla każdego otworu, nic nie było łączone, a na pewno nie jedną stroną ( jak to często obecnie robią ).

Jeśli głowica była niedawno regenerowana to sprawdź przynajmniej płaszczyznę liniałem, a jak nie masz czym to zawieź do zakładu na sprawdzenie ( nie trzeba od raz robić ). Zawory możesz sobie dotrzeć sam lub zawieź do zakładu.

Nic nie planuj, nie kombinuj tylko sprawdź, a jak sam nie masz czym to zawieź do zakładu ( na forum to możesz popisać sobie :)).

Edytowane przez akmaly
Opublikowano (edytowane)

Nic się nie dokręca po 50h ( to jakaś stara teoria ).

Głowicę dokręca się określonym momentem na zimnym silniku i nic się później nie kręci.

Uszczelkę najczęściej wypala pomiędzy 1i2 lub 3i4, bo te tuleje są bliżej siebie. Jaka jest przyczyna? Nie wiem, można gdybać, nie przegrzałeś go czasem?

Oryginalna uszczelka Perkinsa ma pierścień ogniowy osobny dla każdego otworu, nic nie było łączone, a na pewno nie jedną stroną ( jak to często obecnie robią ).

Jeśli głowica była niedawno regenerowana to sprawdź przynajmniej płaszczyznę liniałem, a jak nie masz czym to zawieź do zakładu na sprawdzenie ( nie trzeba od raz robić ). Zawory możesz sobie dotrzeć sam lub zawieź do zakładu.

Nic nie planuj, nie kombinuj tylko sprawdź, a jak sam nie masz czym to zawieź do zakładu ( na forum to możesz popisać sobie :)).

Przegrzać nie przegrzałem tylko wcześniej trochę dostał w d**ę , jeździłem wyższym biegiem a temperatura nieznacznie wzrosła ale później już normalnie na niższym biegu bo i tak nie przyspieszy za wiele

Mogłeś od razu po "niby"tej regeneracji sprawdzić szczelność zaworów, bo teraz niektórzy robią na odp******dol a tak byś pociągnął ich za du***pe niech robią jeszcze raz albo zwrot kasy.

Z tym oddawanie kasy to nie tak prosto trzeba toczyć ostre batalię żeby coś wskórać zawsze jest nie ich wina tylko tylko tego drugiego.Na gwarancji to robili mi turbo ; 1 raz naprawa ,2 raz to po docieraniu silnika jak olej poszedł do wydechu a 3 raz jak turbina zaciągnęła olej i oczywiście moja wina bo filtr powietrza był brudny. Brał 1 litr oleju na 10 godzin pracy.

Edytowane przez Janesz
Opublikowano

Ale trafiłeś na partaczy, współczuję ci bo to jest strata pieniędzy przez takich pseudo mechaników,tak jak u mojego kolegi w ursusie 4512 zrobili remont silnika,że po godzinie pracy stracił ciśnienie silnika,przez to,że nie wyczyścili silnika z opiłków.Najlepiej co się da i co się umie to robić samemu,

Opublikowano

Nie planuje się czegoś, czego nie ma potrzeby. Sprawdź płaszczyznę we własnym zakresie lub zawieź do zakładu polecanego w Twojej okolicy. Najpierw sprawdzenie potem planowanie.

Warto także zainwestować w oryginalną uszczelkę.

Opublikowano

wydaje mi się   że po wydmuchaniu uszczelki bezdyskusyjnie trzeba szlifować płaszczyznę

Ale trafiłeś na partaczy, współczuję ci bo to jest strata pieniędzy przez takich pseudo mechaników,tak jak u mojego kolegi w ursusie 4512 zrobili remont silnika,że po godzinie pracy stracił ciśnienie silnika,przez to,że nie wyczyścili silnika z opiłków.Najlepiej co się da i co się umie to robić samemu,

No ci mechanicy taż nie myją bloku po szlifie a mógłby umyć ten co szlifuje jako końcowy etap  pracy , tłumaczą się tym że nie mają do tego stanowiska ani pracownika a co gorsze że nawet nie składają silników tylko zajmują się regeneracją podzespołów .Totalna porażka a firma okrzyczana na całe województwo, nie polecam.