Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chodzi mi o to że lepiej jak firma zajmuje się jedną dziedziną niż kilkoma bo moim zdaniem marka A która zajmuje się przykładowo tylko maszynami zielonkowymi będzie w tej dziedzinie lepsza od marki B która produkuje oprócz tego ciągniki maszyny uprawowe itp itd czyli "wszystko"

Edytowane przez mfek3050
Opublikowano

@ Bartek933 przeczytałem cały temat i myślę że możesz mi podpowiedzieć czy agregatem talerzowym siejąc po orce na lekkiej glebie zarzuci koleiny po ciągniku ? 

Podzielę się też opinią o grano szark  3 m mam już ją trzy lata , rocznie pracuje na około 50 ha lekkiej gleby i kamienistej jako talerzówka do zrywania ścierniska i przyznam że jestem bardzo zadowolony lakier OK , rama  OK ,łożyska też , niema się do czego przyczepić ,glebę miesza bardzo dobrze , nawet próbowałem tym siać niestety DEUTZ DX 90 jest stanowczo za słaby i za lekki więc po niecałym hektarze dałem sobie spokój i moje marzenia o jednej maszynie do ścierniska i do siania legły w gruzach i nie wiem czy kupić lekki agregat na kultywatorze ( chociaż podejrzewam że 90 KM to też nie za wiele ażeby zrobić porządną robotę na piachu)  czy większy ciągnik

Opublikowano
Sieję zestwem Grano Shark 3m + Poznaniak, w świeżej orce jak najbardziej zarzuca koleiny po ciągniku. Nawet na totalnym piachu. Ustawiam, aby pracował jak najpłycej, bo w innym wypadku na piachu się zapycha strasznie.
Opublikowano

Na piachu na raz i siew? Jak dla mnie szaleństwo. Bardzo źle prowadzi sie agregat a wał dosłownie tonie zamiast utrzymywać jednakową głębokośc pracy, mam mozaiki i 2x musi iść w międzyczasie idą nawozy.

Koleiny zarzuci każdy talerzowy kwestia głębokośi jak i prędkości pracy

Opublikowano (edytowane)
Dnia Sunday, September 02, 2018 o 13:44, jackasss napisał:

Złożyłem wniosek na młodego rolnika na agregat talerzowy (prawdopodobnie grano) 3m z hydropackiem i siewnik poznaniak 420l 3m czy ursus 1224  da sobie radę z takim zestawem czy tylko 1614

W robocie sią rade na pewno.Ale na przód 500kg szykuj dodatkowo 

Edytowane przez bobienko
Opublikowano
1 godzinę temu, Marecki2922 napisał:

@ Bartek933 przeczytałem cały temat i myślę że możesz mi podpowiedzieć czy agregatem talerzowym siejąc po orce na lekkiej glebie zarzuci koleiny po ciągniku ? 

Podzielę się też opinią o grano szark  3 m mam już ją trzy lata , rocznie pracuje na około 50 ha lekkiej gleby i kamienistej jako talerzówka do zrywania ścierniska i przyznam że jestem bardzo zadowolony lakier OK , rama  OK ,łożyska też , niema się do czego przyczepić ,glebę miesza bardzo dobrze , nawet próbowałem tym siać niestety DEUTZ DX 90 jest stanowczo za słaby i za lekki więc po niecałym hektarze dałem sobie spokój i moje marzenia o jednej maszynie do ścierniska i do siania legły w gruzach i nie wiem czy kupić lekki agregat na kultywatorze ( chociaż podejrzewam że 90 KM to też nie za wiele ażeby zrobić porządną robotę na piachu)  czy większy ciągnik

Co Ty gadasz na piachu bez problemu idzie chyba że góry jakieś

Opublikowano

Mamy na gospodarstwie Grano System 2,5 m z wałem Gumowym + siewnik Agromasz talerzowy waga zestawu 2 t. Pracuje z nim Forterra 100  + Tur stabilność ok, wiadomo na urwociach i bruzdach  i wertepach trzeba uważać, ale chyba to norma z każdą maszyną powyżej tony na tuzie zawieszoną. Gdybym miał jeszcze raz kupować to szukał bym siewnika nabudowanego na bronę talerzową. Unia Group robi dosyć lekki zestaw, Brodnica tez ma taki zestaw w ofercie, Agromasz. Moim zdaniem łatwiej sie spina i rozpina taki zestaw niż hydropak, na uwrociu tylko podnośnik w górę i zawijasz. Najbardziej jestem zadowolony z wału gumowego, jest ciężki nie zalepia się, radzi sobie na piachu, bardzo dobre wschody w połączeniu z redlicą talerzową i kółkiem dociskowym w siewniku. 

Opublikowano

Panowie szukam talerzówki polskiego producenta i chciałbym kupić 3 metry z hydropakiem. Najlepiej żeby była to maszyna masywna, na piastach bezobsługowych. Szukam takiej która miałaby największy odstęp między talerzami żeby się nie zapychaly. Chyba Rolex ma największy rozstaw, potem Rywal i potem reszta? Ktoś pomoże?