News
RotarT25A

Hydraulika,rozdzielacz problem z opadaniem

Polecane posty

RotarT25A    0

Witam użytkowników AF :) 

Nie znalazłem podobnego problemu na tym forum , czy innym.

Zaczynając od początku  ,robiony był remont rozdzielacza (brak jednego wyjścia na dzwignie , została urwana 20 lat temu i wymiana uszczelniaczy) po złozeniu (nie przeze mnie , został oddany do znajomego , który zna się na tym fachu . Powiedział że był wyszczypany tłoczek na sprężynie(załączone zdjęcie podkreślone zielonym kolorem) został zmieniony cały ten element na kiper , a z kipra przełożony na podnośnik.

Po skręceniu go i założeniu  , zalaniu olejem zaczął podnosić bardzo powoli , więc kolega ustawił lekko ciśnienie  , i po podczepieniu maszyny  i uniesieniu , i sprawdzeniu działania góra dół , zaczął się zacinać ( otóż pozycja dociążenia została  włączona , i zatrzymywał się w 3 miejcach dopiero trzeba było podnieść do góry i  ,szarpnąć lekko  dzwignią i opadał jakoś .

Ale jak ostatni raz podniósł tak pozycja neutralna , i dociążenie nic nie dało , był cały czas w górze  tak jakby coś blokowało , okazało się że tak jakby siłownik się klinował , i po wykręceniu i lekko puknięciu młotkiem schodził na dół i ładnie pracował . Po ponownym założeniu i podniesieniu , za nic nie chciał opuścić , tak jakby ciśnienie nie pozwalało na  opuszczenie .Gdy stanąłem na siłownik i  przychyliłem dzwignie na dociążenie , to tak jakby pracowało wszystko ale no  , gdy zaparłem się mocniej to opuściło może 1cm i nic więcej , można było skakać po  ramionach . a gdy została przesunięta dzwignia na opuszczanie , tak jakby coś tak drgnęło , blokowało coś .

Panowie doradzicie ? 

Z góry dzięki .

Nie wiem czy brać się za rozdzielacz czy za siłownik (chociaż pół roku działał bez zarzutu.

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adamekx    1

A ja bym zaczął od sprawdzenia i wyczyszczenia zaworu ciśnieniowego w rozdzielaczu.(dekielek z boku rozdzielacza przykręcany na 2 śrubki). A żeby dławik wyjąc nie trzeba siłownika rozbierać, przecież znajduje się on w jednej tulejce(nie pamiętam której dokładnie lewej czy prawej) do których przykręca się przewody hydrauliczne do siłownika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

RotarT25A    0

A ja bym zaczął od sprawdzenia i wyczyszczenia zaworu ciśnieniowego w rozdzielaczu.(dekielek z boku rozdzielacza przykręcany na 2 śrubki). A żeby dławik wyjąc nie trzeba siłownika rozbierać, przecież znajduje się on w jednej tulejce(nie pamiętam której dokładnie lewej czy prawej) do których przykręca się przewody hydrauliczne do siłownika.

Kolego  , z tego co słyszałem  ( zawór kolego w jakim sensie  wyczyszenie ?  , rozkręcałem  ale no jeszcze raz jutro zobacze , Mówili mi  że są 2  układy , otwarty ,zamknięty na tej sprężynie który otwiera i zamyka dopływ oleju (ja tak to rozumiem) i tak może być że on  otwiera ale nie domyka , i temu może  nie chce opuścić , nawet na dociążeniu . 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    189

O ile przy dociążaniu ten zawór w rozdzielaczu musi zadziałać to już przy swobodnym opuszczaniu mogło by go w ogóle nie być więc na pewno nie jest on winny temu że podnośnik nie opada. 

Trzeba sprawdzić siłownik. Podnieś podnośnik do góry, odkręć wąż od podnoszenia, wsadź koniec do jakiejś butelki i zobacz czy podnośnik opadnie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    189

O ile przy dociążaniu ten zawór w rozdzielaczu musi zadziałać to już przy swobodnym opuszczaniu mogło by go w ogóle nie być więc na pewno nie jest on winny temu że podnośnik nie opada. 

Trzeba sprawdzić siłownik. Podnieś podnośnik do góry, odkręć wąż od podnoszenia, wsadź koniec do jakiejś butelki i zobacz czy podnośnik opadnie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
RotarT25A    0

Dzisiaj po dłuższym namyśle  , odkręciłem śrubę regulującą ciśnienie  w układzie hydraulicznym ( po zmoenieniu pozycji dzwigni na opadanie i reguowanie , zaczął opadać , a gdy wkręciłem tak na pół na pół , to podniósł bez problemu ale dociążenie nie działa , jakby blokuje , a jak  dzwignia pójdzie na opuszczanie to trzeba stawać na maszynie i czekać 4min na opuszczenie , bardzo powolutku opada .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wieslaw16    54

Pod króciakiem od węża w kręconym w siłownik jest dławik tylko nie pamiętam pod którym jest ten dławik (podkładka z dziurką i ta dziurka się zapchała odkręć wąż i wykręć króciak i przyczynę znajdziesz, też tak kiedyś miałem z siewnikiem podniesionym stał dwa dni i nie opuścił nic, a dławik był zapchany kawałkiem gumy i ot cały problem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    189

Nie, koledze chodzi o króćce wkręcone w te dwa otwory co są na samej górze na wstawionym zdjęciu. Do nich później idą węże przy siłowniku. Pod jednym z tych króćcy jest dławik.

A ten "dzyndzel" na środku też warto sprawdzić czy przypadkiem nie jest wciśnięty. Kiedyś ktoś tu opisywał taki przypadek że samoczynnie wciągało ten zaworek przy opuszczaniu i blokowało siłownik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
RotarT25A    0

kolego sprawdzałem już , odpiąłem jeden przewód (prawy) od węża  to mogłem swobodnie ruszać ramionami góra dół , bez prblemu , odkręciłem ten króciec , do którego są przykręcone przewody , i był czysty , moim zdaniem  jest to wina rozdzielacza :/ mogło coś się zaciąć .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    189

Sprawdzałeś już coś z tych rzeczy o których pisaliśmy wyżej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ReverS07    4

Dobra panowie czemu ja wcześniej nie widziałem. Guma sie zablokowała w tym dlawiku przy kroćcu. Dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez odyniec
      Jestem ciekawy czy do T25 dało by się założyć jakieś najmniejsze turbo a jak tak to czy by wytrzymał silnik. Mi sie zdaje że trzeba by było wymienić wał tłoki itd na jakieś mocniejsze jak wy myslicie o tym
    • Przez hubert25a2
      Witam otóż    teraz nastały takie pory ze trzeba w polu jeździć w nocy mam problem mianowicie z ładowaniem gdy odpale ciągnik na stacyjke    amperomierz zachowuje sie dobrze pokazuje wskaźnik na + a po chwili jest na 0  i gdy włączę światła   napięcie sięga -20 tak jakbym  włączał swiatła  bez odpalania i  gdy np  wjadę w dziure albo cos  z włączonymi światłami wskazówka lata czasami na + i -    i nwm co robić    i jeszcze jedno gdy na odpalonym silniku włączę  swiatła bez   włączania masy to światła   zaczynają pikać kiedy  dodam gazu zaczynają co raz  szybciej pikać a gdy stoji na   normalych stałych obrotach to swiatła działaja normalnie moze to być związane z   ładowaniem prosze o szybką odpowiedz kabel + który idzie do amperomierza został wymieniony  na nowy ,wymieniono puszke bezpieczników itp 
    • Przez UrsusWadek
      Witam otóż pewnego dnia   odkręciłem filtry paliwowe i szysciłem je nowe ale troche syfu dostały więc je złożyłem  i po odpaleniu pochodził chwile a potem kaput zgasł winą była uszczelka filtrów paliwa a teraz  nie moge odpalić a odpowietrzyć trudno  rozkręcałem sitko odstojnika paliwa  wyczysciłem i nic pomóżcie  czytałem rózne posty a niema mojego problemu

      przyczyna była uszczelka filtrów bo paliwo ciekło i zgasł
    • Przez Rolnikt25
      Witam czy mogę tak https://m.youtube.com/watch?v=rrIs-thoetA sprawdzić wtryskiwacze czy nic się nie poprzestawia jak tak zrobie muszę sprawdzić wtryski czy mi nie leją bo władek ciężko pali i kpci na czrno przy dodawaniu gazu jeśli ktoś zna inny domowy sposób na sprawdzenie wtrysków to proszę o pomoc
    • Przez Logict25
      Witam otóż od pewnego  dnia  gdy ciągnik jest zimny  pali ładnie wchodzi na maksymalne obroty pięknie a później jak się ora lub nawet stoi rozgrzany   tak jakby się zapowietrzał maks obrotów nie ma jakby nie miał siły co zrobić ? szukałem w internecie podobnych tematów ale nie znalazłem    powiem że wszystko było wymieniane  podkładki miedziane nawet wczoraj rozbierałem bo z jednego miejsca mi ciekło z   jednej końcówki wtrysku a teraz zero wycieków co może być tym spowodowane ? a i    gdy ciągnik na biegu się zakleszcza czy czasami na luzie to pomoże wymiana sprężyn i kulek  w  wodzikach ? dzięki za odpowiedz
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj