Skocz do zawartości

Polecane posty

RotarT25A    0

Witam Panów użytkowników AgroFoto :) 

Mam problem , szukałem informacji na ten temat , i nie znalazłem  tego co bym chciał.

Więc postanowiłem założyć temat z Hydrauliką w moim T25.

Przechodząc do sedna, od większośći czasu , kiedy operuję tym ciągnikiem leciało z  siłownika hydraulicznego, poza tym wszystko było okej. Podnosił w miarę , nie opuszczał wszystko ładnie , ale jak wycieki zaczęły stawać się większe , postanowiłem  dać koledze do uszczelnienia .Kupiłem nowe tłoczysko bo stare miało (wżery) lekkie i uszczelnienia do tego siłownika . Złożył bardzo ładnie ,  raczej dobrze złożył. bo nigdzie luzów nie było i chodziło.

Po założeniu do ciągnika  chciałem sprawdzić na pusto czy da radę podnieść ramiona , jakoś podniósł i robiłem tak z 10-15 razy żeby te uszczelniacze , dobrze się rozprowadziły , zero wycieków z siłownika, poza zaworkiem małym na siłowniku jedna uszczelka ta mniejsza została przerwana , ale nie było jej w komplecie. 

Podczas podczepienia maszyny i podniesienia jej na minimalnym gazie nie ma mowy , trzeba depnąć żeby ruszyć z ziemi z 5cm nad ziemią i zacina się w połowie często opada na dół a jak ręką pomogłem podnieść to normalnie trzymało jakąś chwilę na górze , robiłem tak z kilka razy i nic :/ . Dodam że wcześniej wszystko było sprawne. Poza tym zaciął się zaworek  z prawej strony pod dekielkiem na 2 śrubki  . Ale tak chodziło wcześniej

załączam film przepraszam że tak gazuje ale inaczej to za bardzo nie chce iść :/ https://www.youtube.com/watch?v=oDn6ux6CChQ

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seba25    3

A próbowałeś odpowietrzyć,z boku rozdzielacza jest śrubka na 14 klucz czasem pomaga taki zabieg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

RotarT25A    0

takie pytanie zaworek zwrotny w siłowniku dużo daje  ? , tym bardziej jak przepuszcza ? , np że maszyna opada czy słabo podnosi ? 


A próbowałeś odpowietrzyć,z boku rozdzielacza jest śrubka na 14 klucz czasem pomaga taki zabieg

kolego chodzi ci o te 2 śrubki z dekielkiem ?

post-205976-0-12733000-1490038146_thumb.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

odpowietrzyć i powinno być ok , u mnie było nawet tak że opuściłem i już nie podniosłem należy właśnie odpowietrzyć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
RotarT25A    0

Poluzowałem dekielek tymi 2 śrubkami koło rozdzielacza i wajcha do góry olej zaczął lecieć małymi stopniami i po odpowietrzeniu , nie widziałem różnicy , tak więc podjechałem podpiąć kultywator (poprzednio bez problemu podnosił na lekkim gazie ) i po daniu w przysłowiowy gaz  zaczął  lecieć do góry ale zaciął się tak jakby i opadł  próbując rękami podnieść pod sam koniec do samej góry , zaczął spuszczać :/ oczywiście dzwignia w pozycji podnoszenia , zawsze tak było i nigdy nie opadł aż tak :/ a podnieść to tak jak na filmie :https://www.youtube.com/watch?v=8QW6cIrXWP0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wieslaw16    46

Zdejmij ten dekielek i wyjmij ten zawór, może być zacięty lub uszkodzony na nim gumowy pierścień, pęknięty lub wycięty kawałek tego pierścienia  i takie właśnie będą objawy i nie podnosi, ja nie raz u siebie z tym też miałem problem,tylko przy zakładaniu nowego pierścienia i wkładaniu zaworu posmaruj go olejem aby nie uległ uszkodzeniu przy montażu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    57

Kto wm takich głupot naopowiadał że hydraulikę w T25 się odpowietrza. Jak jest olej w zbiorniku to samo powietrze wygoni. 

Po "otwarciu" układu w jakimś miejscu jest ryzyko dostania się jakiegoś zanieczyszczenia i najczęściej trafia on do zaworka przelewowego i później są takie efekty jak piszecie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seba25    3

Właśnie czasem pomaga odpowietrzenie układu.W tamtym roku wymieniałem w swoim pompę na nową i chociaż miałem zbiornik zalany olejem prawię na ful to i tak nie podnosił dopiero,jak odkręciłem tą śrubę przy rozdzielaczu i wyleciało trochę oleju zaczął podnosić to mi nie mów że mi ktoś głupot naopowiadał bywa ze sam się odpowietrzy a czasami trzeba mu pomóc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
RotarT25A    0

Właśnie czasem pomaga odpowietrzenie układu.W tamtym roku wymieniałem w swoim pompę na nową i chociaż miałem zbiornik zalany olejem prawię na ful to i tak nie podnosił dopiero,jak odkręciłem tą śrubę przy rozdzielaczu i wyleciało trochę oleju zaczął podnosić to mi nie mów że mi ktoś głupot naopowiadał bywa ze sam się odpowietrzy a czasami trzeba mu pomóc.

kolego , jaką śrubkę  , bo się nie orientuje , możesz pokazać w którym miejscu ? dzisiaj  wykręciłem siłownik i zobaczymy bo ciężko chodzi  i od nowa na spokojnie go przejże . :) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seba25    3

Z lewej strony rozdzielacza pierwsza od góry powinna rzucić ci się w oczy jest wkręcona tuż nad przewodami masz strzałkę na zdj z której strony, bodajże na 14 klucz.

post-36529-0-05361700-1490299736.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    57

Tyle razy robiłem przy hydraulice i jakoś nigdy nie musiałem odpowietrzać. Jak byś znał budowę rozdzielacza to nie pisałbyś, że ta śrubka jest do odpowietrzania. Jeśli Tobie pomogło to tylko przez przypadek bo pod tym korkiem jest kanał który idzie aż do zaworu przelewowego. Na pewno nie była to sprawka zapowietrzenia.

 

A siłownik ciężko chodzi bo ma nowe uszczelniacze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    587

Ale faktem jest że sam rozdzielacz jest w pozycji w której powrót oleju jest z dołu i powietrze może zalegać w jego górnej części szczególnie gdy jest szczelny. Czy to ma wpływ ciężko mi powiedzieć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bizon_Ursus    3
Napisano (edytowany)

Odkrec ten dekielek co za tam 2 śrubki na klucz 14 wyjmij tloczek wyczyść go zobacz czy nie ma syfu w środku zakrec go i powinno być ok bo ja tak miałem jak Ty to pokazałeś na filmiku okazało sie ze jakiś spec uszczelnial to sylikonem i dostał się on do tego tłoczka

Edytowano przez Bizon_Ursus

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szwiesiek    0

Mam inny problem. Dzwignia rozdzielacza nie chce sie zatrzymac w polożeniu podnoszenia jak i w polożeniu plywajacym. Podnosi dobrze, opuszcza też, tylko musze trzymac reka, jak tylko wajche puszcze to od razu wraca w polożenie neutralne. Co robić? Z gory dzxieki za pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    57

Jak dźwignia odbija sama to pewnie rozkręcił się zatrzask. Trzeba odkręcić cały dół rozdzielacza tzn to do czego przykręcony jest powrót oleju i sprawdzić co tam się dzieje. Prawdopodobnie wyleci korek, tulejka, sprężyna i trzy kulki ale może tylko popuścił ten korek i wystarczy go dokręcić. Jak nie, to mogło coś dostać się do wnętrza suwaka i zablokowało tłoczek zwalniający zatrzask. Da się to wszystko zrobić bez wyjmowania suwaka ale ostrzegam że poskładanie zatrzasku jest przerąbane :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
RotarT25A    0

Można powiedzieć , że problem został rozwiązany całkowicie ;)  winny był zapchany  przewód od rozdzielacza do pompy ;) tak więc admin może zamknąć temat ;) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez pablo21
      Ostatnio przeglądałem katalog częci z Grene i widziałem pompę hydrauliczną do c-330 wzmocnioną czym ona różni się od zwykłej, jaki ma wydatek, i co da jej założenie w ciapku(będzie szybciej podnosił?)
       
      Od kiedy to się pisze pąpa?
    • Przez szczupak23
      Witam koleżanki i kolegów. :angry:
      Pisze tutaj pierwszy raz ale często odwiedzałem forum i spodobało mi się.
      Mam prośbe do was proszę o polecenie mi pożądnego warsztatu gdzie moge naprawic pompę wtryskową w moim dziadku C-360
      Miejsce dowole w całym kraju ponieważ sąsiad ma firme transportową.Poprostu sprawdzone miejsce gdzie naprawialiście swoje i niemieliście problemu z odpalaniem i poźniejszą eksploatacją ciągnika.
      Mieszkam w łodzkim niedaleko Radomska ale u nas niema nic pożadnego sami cfaniacy co po naprawie ciągnik chodzi gożej niz przed.
      Z góry pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
    • Przez Jarekborys
      witam wszystkich, mam problem, zależy mi na tym aby ciągnik ursus c 330 współpracował z opryskiwaczem którego belkę polową rozkłada się hydraulicznie. Założyliśmy nową pompę hydrauliczną, nowy rozdzielacz na błotniku na dwa wyjścia ( bo tyle jest potrzebnych do opryskiwacza) no i pojawia się problem, wydatek oleju i jego ciśnienie jest wciąż prawdopodobnie zbyt małe ponieważ kilka razy podniosłem belkę polową, rozłożyłem ją, wykonałem oprysk, ale za którymś razem jak już olej był zbyt ciepły to po prostu nie mogłem już podnieść złożonej belki (bo aby ją rozłożyć najpierw muszę ją unieść kilkanaście centymetrów aby wysunęła się z zabezpieczeń) Stan oleju w skrzyni jest w górnym stanie, filtr jest czyściutki, nie wiem co mam zrobić? Może ktoś ma jakiś pomysł? Jak mogę rozwiązać ten problem? Potrzebuję dwa wyjścia hydrauliczne (wydatek oleju i powrót) Podpowiadano mi już abym założył na wałek pompę od ładowacza czeskiego i wtedy miałbym duży wydatek cieczy ale nie miałbym już możliwości napędzania opryskiwacza od WOM czyli ten pomysł odpada.
    • Przez zbyszek64
      Siemka! Mam problem, a mianowicie czy pompa wtryskowa w kombajnie fahr m900 jest smarowana olejem, i w którym miejscu znajduje się spust oleju? pzdr.
    • Przez einsztain
      Witam, mam problem z aresem 620rz, a mianowicie podczas maksymalnego skętu kołami przestaje działać sprzęgło, ciągnik nie chce ruszyć pomimo włączonego biegu. Wspomaganie również trochę ciężko pracuje a po dodaniu gazu pracuje o wiele lepiej ale mimo to nadal istnieje problem z sprzęgłem. Czy ktoś już miał taki problem i wie co mogło się wydarzyć? 
×