Skocz do zawartości

Polecane posty

Mateusz2121    0
Napisano (edytowany)

WItam serdecznie zamierzam z potrawu zrobić sianokiszonke bale 120x120 dla 6 byczków a moje pytanie brzmi czy 6 byczków zdąży zjeść taki balot, zanim się popsuje i od jakiej wagi bądź wieku można byczki przyzwyczajać i powoli im zacząć dawać sianokiszonkę? pod koniec sierpnia kupuje 7 wiec będzie siedem, byczki są od 130kg w górę proszę o pomoc.

Edytowano przez Mateusz2121

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gladius    3

O tej porze roku, przy wysokiej temperaturze może się popsuć(już dzień po otwarciu będzie się grzała), w sezonie jesienno-zimowym nic się jej nie powinno stać. Przy zakiszaniu można dodać środki zapobiegające wtórnej fermentacji, przedłuży to trochę trwałość paszy po otwarciu.
Jeśli chodzi o wiek to moim zdaniem lepiej takim małym podać dobre siano, ale i sianokiszonka nie zaszkodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adrian09    15

Przy tej ilości bydła to poczekałbym z sianokiszonką do jesieni aż temperatury spadną, ja przecinałem sobie bele na pół i nie tak się grzały.
Ja dawałem mniej więcej w wieku 5-6 miesięcy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

wujekk110    4

Pomysł masz dobry,ponieważ wartość żywieniowa sianokiszonki jest lepsza od siana.Sianokiszonka żeby się udała,musi być zrobiona z młodej dobrej jakości trawy.Jeśli masz trawę wykłoszoną,a łodygi zdrewniałe,to przeznacz taką trawę na siano.Spasaj tę sianokiszonkę jesienią,tak jak radzą Ci koledzy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PRIMO    179

Jaką prasą będziesz robił baloty ? jeśli zmiennokomorową to zrób setki wtedy będą mniejsze i szybciej ich spasiesz .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mariuszd93    489
Napisano (edytowany)

Można robić słabiej zbite bele aby było jak najmniej masy w jednej beli.

Pomysł  wyjątkowo   durny, sianokiszonkę  trzeba  zbijać  jak  najmocniej  , a nie  celowo  robic mniej  zbite bele  :P

Kiedys jak mi  prasa  padła  i na usłudze  narobił mi  takich  flaków  - to nawet na owijarce  nie  chciały się  obracać ;[

 

Jaką prasą będziesz robił baloty ? jeśli zmiennokomorową to zrób setki wtedy będą mniejsze i szybciej ich spasiesz .

A  to jest pomysł  bardzo  dobry  , kiedyś  ja  z kolei  robiłem  znajomemu,  co trzymał  ze  6  szt  chyba , bele  około  100  i  mówił że  skarmiał  i się nie psuły 

 

Ale  dla  takich  małych  byczków  - to  zacznij  skarmiać  dopiero  jesienią  ,  teraz  będą  się psuły - jak już  ktoś pisał 

Edytowano przez mariuszd93

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maciek1224    0
Napisano (edytowany)

Nie zdążą zjeść tego balota, zrób tak jak piszą wyżej. Na jesieni sianokiszonka nie będzie się psuła, a byczki będą większe i szybciej go zjedzą. Sianokiszonkę można podawać cielętom od drugiego tygodnia życia, ale po to żeby je przyzwyczaić. W tym wieku podstawą jest mleko ;)

Edytowano przez Maciek1224

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mateusz2121    0

Jaką prasą będziesz robił baloty ? jeśli zmiennokomorową to zrób setki wtedy będą mniejsze i szybciej ich spasiesz .

 

Prasa niestety nie jest zmiennokomorowa ponieważ będe prasował Sipmą Z279

Przy tej ilości bydła to poczekałbym z sianokiszonką do jesieni aż temperatury spadną, ja przecinałem sobie bele na pół i nie tak się grzały.

Ja dawałem mniej więcej w wieku 5-6 miesięcy.

 

Ja planowałem w okresie letnim dawać siano a w okresie Jesień, Zima, Wiosna dawać sianokiszonke ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adrian09    15

u mnie wiosną chodziły na pastwisku a jeśli nie to kosiłem im codziennie trawe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×