Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Mateusz2121    0

WItam serdecznie zamierzam z potrawu zrobić sianokiszonke bale 120x120 dla 6 byczków a moje pytanie brzmi czy 6 byczków zdąży zjeść taki balot, zanim się popsuje i od jakiej wagi bądź wieku można byczki przyzwyczajać i powoli im zacząć dawać sianokiszonkę? pod koniec sierpnia kupuje 7 wiec będzie siedem, byczki są od 130kg w górę proszę o pomoc.

Edytowano przez Mateusz2121

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gladius    3

O tej porze roku, przy wysokiej temperaturze może się popsuć(już dzień po otwarciu będzie się grzała), w sezonie jesienno-zimowym nic się jej nie powinno stać. Przy zakiszaniu można dodać środki zapobiegające wtórnej fermentacji, przedłuży to trochę trwałość paszy po otwarciu.
Jeśli chodzi o wiek to moim zdaniem lepiej takim małym podać dobre siano, ale i sianokiszonka nie zaszkodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adrian09    19

Przy tej ilości bydła to poczekałbym z sianokiszonką do jesieni aż temperatury spadną, ja przecinałem sobie bele na pół i nie tak się grzały.
Ja dawałem mniej więcej w wieku 5-6 miesięcy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

wujekk110    4

Pomysł masz dobry,ponieważ wartość żywieniowa sianokiszonki jest lepsza od siana.Sianokiszonka żeby się udała,musi być zrobiona z młodej dobrej jakości trawy.Jeśli masz trawę wykłoszoną,a łodygi zdrewniałe,to przeznacz taką trawę na siano.Spasaj tę sianokiszonkę jesienią,tak jak radzą Ci koledzy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PRIMO    903

Jaką prasą będziesz robił baloty ? jeśli zmiennokomorową to zrób setki wtedy będą mniejsze i szybciej ich spasiesz .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mariuszd93    489

Można robić słabiej zbite bele aby było jak najmniej masy w jednej beli.

Pomysł  wyjątkowo   durny, sianokiszonkę  trzeba  zbijać  jak  najmocniej  , a nie  celowo  robic mniej  zbite bele  :P

Kiedys jak mi  prasa  padła  i na usłudze  narobił mi  takich  flaków  - to nawet na owijarce  nie  chciały się  obracać ;[

 

Jaką prasą będziesz robił baloty ? jeśli zmiennokomorową to zrób setki wtedy będą mniejsze i szybciej ich spasiesz .

A  to jest pomysł  bardzo  dobry  , kiedyś  ja  z kolei  robiłem  znajomemu,  co trzymał  ze  6  szt  chyba , bele  około  100  i  mówił że  skarmiał  i się nie psuły 

 

Ale  dla  takich  małych  byczków  - to  zacznij  skarmiać  dopiero  jesienią  ,  teraz  będą  się psuły - jak już  ktoś pisał 

Edytowano przez mariuszd93

;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maciek1224    0

Nie zdążą zjeść tego balota, zrób tak jak piszą wyżej. Na jesieni sianokiszonka nie będzie się psuła, a byczki będą większe i szybciej go zjedzą. Sianokiszonkę można podawać cielętom od drugiego tygodnia życia, ale po to żeby je przyzwyczaić. W tym wieku podstawą jest mleko ;)

Edytowano przez Maciek1224

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mateusz2121    0

Jaką prasą będziesz robił baloty ? jeśli zmiennokomorową to zrób setki wtedy będą mniejsze i szybciej ich spasiesz .

 

Prasa niestety nie jest zmiennokomorowa ponieważ będe prasował Sipmą Z279

Przy tej ilości bydła to poczekałbym z sianokiszonką do jesieni aż temperatury spadną, ja przecinałem sobie bele na pół i nie tak się grzały.

Ja dawałem mniej więcej w wieku 5-6 miesięcy.

 

Ja planowałem w okresie letnim dawać siano a w okresie Jesień, Zima, Wiosna dawać sianokiszonke ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam mam suchą sianokiszonke w belach i problem polega na tym że po około 3,4 dniach po otwarciu bele zaczynają się strasznie grzać i pleśnieć co zrobić boję się że się mi bydlaki zatruja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez mat22889
      Witam
       
      Nigdy nie miałem krów ani nie miałem styczności z karmieniem jałówek/krów przed wycieleniem
       
      Opasam byki i jałówki ale okazało się że jedna jałówka jest cielna. Do tej pory była karmiona normalnie jak na sprzedaż czyli kukurydza do oporu ,śruta(śruta rzepakowa, premiks, drożdże, kreda pastewna i sól) sianokiszonka i troszkę siana. Jak teraz ją karmić żeby poród był bez problemów? dzisiaj sprawdzona i jest jakoś 2tyg może 2miesiące przed porodem ze wskazaniem na ponad miesiąc przed. Zacieliła się "sama" więc ciężko określić kiedy to nastąpi. Jak teraz karmić? samą sianokiszonką i sianem? troszkę śruty(1kg dziennie?) i troszkę kuku? i co jej dokupić jakąś lizawkę ?
      dzięki za odpowiedź bo ja zielony prawie że jestem w tym temacie....
    • Przez OlekBondyra
      witam, na pastwisku, na którym pasiemy krowy są 3 krzaki bzu czarnego i większość liści została objedzona, czy ktoś wie dlaczego? Tak smakują im te liście czy może w tych liściach są jakieś witaminy, które brakują krowom?
    • Przez 17dawid92
      Witam. Mam pytanie odnośnie żywienie ile kg kiszonki z qq mogę dać na dzień jednemu bykowi??
      Byki maja 12 miesięcy i chciałbym się dowiedzieć mniej więcej ile można podać jednej sztuce.
      Z góry dzięki za odp.
    • Przez beQ
      Cześć wszystkim
      Jako iż nigdzie wcześniej nie mogłem znaleźć w internecie tematu i informacji na ten temat postanowiłem sam zrobić mały test. Dzisiaj zrobiłem malutką pryzmę (ok 200kg) posiekanych rozdrabniaczem bąk koleb brukselki. Ugniotłem ją traktorem, okryłem folią i przysypałem piachem. Sądząc po wyglądzie tej sieczki (dosyć sucha) jestem pełen nadziei, że to się pięknie zakisi i za rok kilka przyczep tak zakiszę.
       
      Jaką macie opinię na ten temat?
      A może ktoś tak robi?
      wiecie jakie wartości odżywcze ma taka sieczka ?
       
      Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!
    • Przez Bartek9191
      Witam panowie. Chciałbym w tym roku zrobić kiszonkę z kukurydzy na obszarze 50 arów dla 5 sztuk bydła trochę mlecznego trochę mięsnego.Kiszonkę będę robić pierwszy raz. Jakieś rady? Co zrobić by były jak najmniejsze straty?Ile mniej więcej będzie mnie to kosztować skoro zasieje mi sąsiad a ja będę sam ciął jednorzędówką?Może wiecie też coś a nawożeniu? Jaka musi być klasa gleby?
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.