Skocz do zawartości

szukam pługa obrotowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój Overum CX na śrubach ma przechodzone jakieś 600ha. i właśnie zdarłem pierwsze dłuta i drugi komplet lemieszy. Pług dość prosty do ustawienia kryje OK  o ile orze się na co najmniej 25 cm. Ponoć lekki w uciągu względem  Kuhna na tym samym polu szerokości i głębokości roboczej. Pług raczej lekki ale wystarczająco wytrzymały dla 150km. 

Opublikowano
Ja to osobiście chyba nie będę się bawił w używki. Nowy pług Agro-masz PoR 4 wyniesie mnie do 30k brutto, a chyba teraz pługi tego producenta nie są głupim wyborem :)
Opublikowano

Witam ,jestem zainteresowany kupnem nowego pługa kverneland 150 s będę nim orał na około 110 ha traktorem o mocy 130 km. Gleby to głównie 4,5,6 klasa ,uprawiane same zboża i rzepak słoma cała rozdrobniona i pozostaje na polach , duże rozdrobnienie pól. Mam pytanie najlepiej do użytkowników tych pługów jak sprawuje się system variomat  gdyż jestem nim zainteresowany ze względu na odorywnie od granic gdyż mam dużą ilość pól czy warto do niego dopłacać . Dodatkowa zastanawiam się nad odstępem miedzy korpusami czy odleglosc 85 cm   wystarzczy czy jednak 100 cm brać ,również jaki   prześwit 70 czy jednak 75 cm. Odkładnice mysle ze będę dobre nr 28 czy brac kolo kopiujące  szersze  oraz czy lepiej aby było zamontowane do ramy z boku czy na końcu ,dodatkowo zastanawiam się nad iloscia piór w resorze czy w sciezkach nie jest potrzebna wieksza ich ilość aby pług nie wychodził .Czekam na wszystkie sugestie oraz może ktoś kupował ostatnio taki pług  i podzieli się opinia .Rozwazalem również  pług kuhn  zabezpieczenia hydrauliczne  z którego zrezygnowałem  ze względu na 2 metrowa szerokość orki w plugu kverneland oraz zabezpieczenia mechaniczne non stop które uważam za trwalsze  .Do tej pory użytkowałem pług rabewerk zabezpieczenia non stop (które sa bezawaryjne -zadnych broblemów z nimi nie miałem nigdy )  z którego jestem bardzo zadowolony tylko szerokość orki ma 160 cm i dlatego musze wymienić go na szerszy pług.

Opublikowano

Jaki masz rodzaj gleby, korpus nr 28 super sprawdzi się na zwięzłych glebach ( gliniastych ), na piachu może nie dosypywać ( charakterystyczne rowki na polu ). Umożliwia też orkę z większą prędkością ale może stawiać nieznacznie większy opór.

Resor - kwestia gleby, na piaszczyste nic nie zmieniasz, na zwięzłych gliniastych może okazać się że standardowy to za mało ( szczególnie po ścieżkach ) - tylko tu masz zawsze możliwość dołożenia piór.

Rozstaw między korpusami - co uprawiasz? Kuku na ziarno to wiadome że lepiej 100 cm, jak nie masz dużo resztek to wg. mnie lepiej jak najkrótszy. 

Prześwit 70 czy 75 cm to raczej bez większej różnicy, jak masz dużo resztek i wykonujesz głęboką orkę to wybierz 75 cm.

Zabezpieczenia hydrauliczne są lepsze od mechanicznych, możesz regulować siłę docisku, płynniejsza praca. Wiadome, że nie będą tak trwałe jak mechaniczne ale przy nowym pługu to kupa ha przed jednymi i drugimi.

Opublikowano

Dzieki za odp kuku nie uprawiam wiec rozstaw 85 mi już na pewno powinien  wystarczyć ,gleby raczej piaszczyste wiec może lepiej odkladnice nr 8 ,w sciezkach jak orzę to jest bardzo twardo wiec zastanawiam się czy od razu nie dolozyc piór aby potem nie szukać .Wybór raczej na kvernelanda gdyż przy czterech skibach ma szerokość orki 2 metry a kuhn 180 cm wydaje mi się ze kv chyba lżej orza . Zastanawiam się jeszcze nad variomatem czy warto dopłacać

Opublikowano

@AlaCapone źle odczytałem twoje intencje sorki. Jeśli możesz to powiedz mi ilu calowe są odkładnie w tym pługu z linku wyżej bo facet nie wie. 

Opublikowano

Powinien mieć 16” (cali), ale wg tabliczki znamionowej ma 14”.

Tabliczka znamionowa: RB 41 314 160 90

model: R41, typ: RB 41

B – zabezpieczenie śrubowe wzmocnione

3 – ilość korpusów

14 – szerokość lemiesza (w calach)

160 – wysokość

90 – rozstaw korpusów

• Thanks 3
Opublikowano
Dnia 3.12.2017 o 11:31, akmaly napisał:

Jaki masz rodzaj gleby, korpus nr 28 super sprawdzi się na zwięzłych glebach ( gliniastych ), na piachu może nie dosypywać ( charakterystyczne rowki na polu ). Umożliwia też orkę z większą prędkością ale może stawiać nieznacznie większy opór.

Resor - kwestia gleby, na piaszczyste nic nie zmieniasz, na zwięzłych gliniastych może okazać się że standardowy to za mało ( szczególnie po ścieżkach ) - tylko tu masz zawsze możliwość dołożenia piór.

Rozstaw między korpusami - co uprawiasz? Kuku na ziarno to wiadome że lepiej 100 cm, jak nie masz dużo resztek to wg. mnie lepiej jak najkrótszy. 

Prześwit 70 czy 75 cm to raczej bez większej różnicy, jak masz dużo resztek i wykonujesz głęboką orkę to wybierz 75 cm.

Zabezpieczenia hydrauliczne są lepsze od mechanicznych, możesz regulować siłę docisku, płynniejsza praca. Wiadome, że nie będą tak trwałe jak mechaniczne ale przy nowym pługu to kupa ha przed jednymi i drugimi.

Chciałbym sprostować i uzupełnić moją wypowiedź:)

Wg. kverneland korpus nr. 28 ma najmniejsze zapotrzebowanie na moc ( z pośród ich korpusów, mniejszą od nr. 9)

Właściwości: szersza bruzda, mniejsza siła uciągu, mniejsze zużycie paliwa, lepsze odwracanie w ciężkich glebach, dłuższa żywotność.

Wiem, że jest to ogólnodostępna informacja ale wyżej napisałem sprzeczną informację i nie chciałbym nikogo w błąd wprowadzać.

Dziwne jest tylko to, że ogólnie uważany za stawiający najmniejsze opory korpus ażurowy, wg. KV ma je największe ( jak się nie mylę to jest korpus nr. 30)

Opublikowano
Dnia 22.11.2017 o 17:28, wojtekkmc napisał:

Witam, mam do wyboru Akpila KM 80 3+1 oraz Unia Ibis L Long 3+1, co byście wybrali ? pługi mam do kupienia w tych samych pieniądzach.

Jaka cena?

Opublikowano
8 godzin temu, akmaly napisał:

Chciałbym sprostować i uzupełnić moją wypowiedź:)

Wg. kverneland korpus nr. 28 ma najmniejsze zapotrzebowanie na moc ( z pośród ich korpusów, mniejszą od nr. 9)

Właściwości: szersza bruzda, mniejsza siła uciągu, mniejsze zużycie paliwa, lepsze odwracanie w ciężkich glebach, dłuższa żywotność.

Wiem, że jest to ogólnodostępna informacja ale wyżej napisałem sprzeczną informację i nie chciałbym nikogo w błąd wprowadzać.

Dziwne jest tylko to, że ogólnie uważany za stawiający najmniejsze opory korpus ażurowy, wg. KV ma je największe ( jak się nie mylę to jest korpus nr. 30)

Nic dziwnego w tym nie ma, dla kogoś, kto wie o co chodzi.
Kiedyś a nawet niedawno zadałem dwukrotnie pytanie: Czy ktoś wie dlaczego "polskie pługi" idą ciężej od "zachodnich"? Pierwszy raz nikt nie potrafił odpowiedzieć, zaś za drugim coś ktoś rzeźbił, ktoś był dość blisko, ale nikt tak naprawdę nie wiedział dlaczego i nie potrafił odpowiedzieć poprawnie. Dziś już nie mam złudzeń, że ktoś wie. Nie chodzi o to, że ażur tylko o coś innego.

• Like 2
Opublikowano
21 godzin temu, AlaCapone napisał:

Kiedyś a nawet niedawno zadałem dwukrotnie pytanie: Czy ktoś wie dlaczego "polskie pługi" idą ciężej od "zachodnich"? Pierwszy raz nikt nie potrafił odpowiedzieć, zaś za drugim coś ktoś rzeźbił, ktoś był dość blisko, ale nikt tak naprawdę nie wiedział dlaczego i nie potrafił odpowiedzieć poprawnie. Dziś już nie mam złudzeń, że ktoś wie. Nie chodzi o to, że ażur tylko o coś innego.

Nie baw się w zgadywanki tylko wykładaj kawę na ławę bo mnie skręca z ciekawości i nie tylko mnie :D

Opublikowano
23 godziny temu, AlaCapone napisał:

hehe nie ktoś tylko ja rzeźbiłem, a właściwie odpowiedziałem na Twoje pytanie ,lecz było trochę inaczej sformułowane i odpowiedziałem w temacie ,ale spoko ,wiedze mam ,lecz nie wiem wszystkiego i chylę czoła ucząc się dalej ;)

Opublikowano

Idą cieżko bo ci którzy mają zachodnie pługi przechwalają się że ich idą lżej.:D Nie mam doświadczeń z rodzimymi pługami ale z rozmów wynika że w ostatnich 6-7 latach znacznie  udoskonalono konstrukcje i jeśli ktoś orze do 50 ha rocznie to będzie mu taka maszyna długo słuzyć