Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tłumacząc byłbyś bliski prawdy gdybyś napisał, że aby po wysuszeniu uzyskać 10 ton pszenicy o wilg. 10% potrzeba 10,58 t pszenicy o wilg. 15%. A dokładnie 10,526t

A powyżej  napisałeś że 10 ton pszenicy po wchłonięciu 5% wody waży 10,58t. Trochę nie tak prawda?

Teraz jeśli ja źle tłumaczę to niech ktoś znowu poprawi:D

Ogólnie myślę, że każdy wiedział o co chodzi bez wyższej matematyki.

Opublikowano
17 minut temu, Agrest napisał:

Tłumacząc byłbyś bliski prawdy gdybyś napisał, że aby po wysuszeniu uzyskać 10 ton pszenicy o wilg. 10% potrzeba 10,58 t pszenicy o wilg. 15%. A dokładnie 10,526t

A powyżej  napisałeś że 10 ton pszenicy po wchłonięciu 5% wody waży 10,58t. Trochę nie tak prawda?

Teraz jeśli ja źle tłumaczę to niech ktoś znowu poprawi:D

Ogólnie myślę, że każdy wiedział o co chodzi bez wyższej matematyki.

Moje wyliczenia wykonane są prawidłowo. Nie rozumiem co próbujesz mi na siłę wmówić i skąd wzięły się twoje wyliczenia. Nigdzie nie napisałem o 10 tonach wchałaniających 5 % wody. Cały czas mowa o 9 tonach pszenicy bez wody, czyli o punkcie wyjścia który przyjął powyżej @Cihu. Zamieszałeś konkretnie, wmieszałeś z czapy wagę 10,526 próbując na siłe zrobić ze mnie idiotę, co ci się nie udało.

Opublikowano (edytowane)

Musisz jeszcze raz przeanalizować co napisałeś i bez nerwów podejść do tematu.

Chciałeś wytknąć koledze Cihu, że źle liczy, ale i Tobie nie wyszło. 

Jak zinterpretujesz to  - "...10 ton przy wilgotności 10% zawilgocone do 15% ..."  - tylko jak  zinterpretujesz, a nie jak myślisz.

Jasno i czytelnie wynika, że pszenica wchłonęła 5% wody. Nie wysuszone z 15 do 10 tylko zawilgocone z 10 do 15, a to jest różnica

I gdzie była mowa o 9 tonach pszenicy o wilg 0%?

Punktem odniesienia jest 10ton pszenicy z 10% wody, a nie 9t 0%

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

no i hu.. stalo sie dzis dzwonilem na 2 punkty i co najmniej przez tydz czasu nie beda skupywac juz zboza bo zasypani sa . na innych wszystkich cena 10 zł w doł co sie stało w ciagu 1 tygodnia zasypali 2 punkty skupu ludzie co to sie dzieje i h*j pewnie juz po cenach bedzie teraz czekac tylko do wiosny czyli maja

Opublikowano
5 godzin temu, Agrest napisał:

Musisz jeszcze raz przeanalizować co napisałeś i bez nerwów podejść do tematu.

Chciałeś wytknąć koledze Cihu, że źle liczy, ale i Tobie nie wyszło. 

Jak zinterpretujesz to  - "...10 ton przy wilgotności 10% zawilgocone do 15% ..."  - tylko jak  zinterpretujesz, a nie jak myślisz.

Jasno i czytelnie wynika, że pszenica wchłonęła 5% wody. Nie wysuszone z 15 do 10 tylko zawilgocone z 10 do 15, a to jest różnica

I gdzie była mowa o 9 tonach pszenicy o wilg 0%?

Punktem odniesienia jest 10ton pszenicy z 10% wody, a nie 9t 0%

Nie będę sie z Tobą spierał, bo i tak nie mam szans Cie przekonać, ale klucz do zrozumienia całej sytuacji paradoksalnie leży w odpowiedzi na Twoje pytanie zaznaczone na grubo i podkreślone.

• Like 1
Opublikowano

Czyli nie przeanalizowałeś tego co sam napisałeś.

Nie musisz mnie przekonywać - przy założeniu wyjściowym 9 ton 0% twoje obliczenie byłoby poprawne, ale wynik który zamieściłeś ni jak ma się do Twojego komentarza i tego co napisałeś. Z niego wynika to co ja Ci wyliczyłem. I chodziło mi o to aby zwrócić Twoją uwagę, że poprawiasz i krytykujesz kogoś, sam popełniając błędy. 

Opublikowano

Tak tylko kolega wyraźnie napisał, że 10 ton pszenicy o wilgotności 10% po zawilgoceniu do 15% osiągnie masę 10,58 tony co oczywiście prawdą nie jest. 

Opublikowano
3 godziny temu, warchest napisał:

no i hu.. stalo sie dzis dzwonilem na 2 punkty i co najmniej przez tydz czasu nie beda skupywac juz zboza bo zasypani sa . na innych wszystkich cena 10 zł w doł co sie stało w ciagu 1 tygodnia zasypali 2 punkty skupu ludzie co to sie dzieje i h*j pewnie juz po cenach bedzie teraz czekac tylko do wiosny czyli maja

Mówilem że będzie w dół swinie tanieją i otwarte ograniczają wstawienia dużo kończy się zobowiązań i masowo rezygnuje z hodowli

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, warchest napisał:

Było sprzedawać, jaki uj teraz ryczysz jak dziecko. 

Chytry 2 razy traci nie wiesz? 

Edytowane przez Tomek90
  • Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, staszek131415 napisał:

Mówilem że będzie w dół swinie tanieją i otwarte ograniczają wstawienia dużo kończy się zobowiązań i masowo rezygnuje z hodowli

na wschodzie może i tak i na pewno nie którzy na to liczą zobaczymy za miesiąc. świnie to nie jedyni konsumenci zboża i wykruszają się ci co mają po kilkanaście sztuk. ceny spadają dla picu bo trzeba postraszyć i nachapać taniej na marcowe kontrakty....

Opublikowano (edytowane)

Każdy robi jak uważa zobaczysz jak ceny na wiosnę polecą Ci  co mają kilkanaście stuk to bazują na swoim zbożu  fermy kupują tirami a pry tej cenie tucznika to połowa wstawi raszta co najwyżej wejdzie w tucze nakladcze by kredyty spłacać a te firmy do przepłacania za zboże skore nie są

Edytowane przez staszek131415
Opublikowano

O kurcze, nie wiedziałem, że rozpętam tu taką dyskusję. Chodziło mi tylko i wyłącznie o to, że sprzedając mokre zboże wozimy na skup więcej wody; że wartości "zawiezionej wody" przy 10 tonach mogą różnic się nawet o 500kg. Proszę nie róbcie już więcej referatów na temat mojego posta. Skupcie się proszę raczej na jego przesłaniu. 

Ludzie wożą zboże po prostu da się wyjechać z podwórek. U nas tydzień temu nie dało się rowerem przejechać a co dopiero traktorem lub tirem ze zbożem.

Opublikowano

Zboże o wilgotności 15% lekko pęcznieje i podejrzewam że maleje gęstość ale to moje dywagacje tylko. 

Kiedyś trzeba kupić taniej żeby na kontrakt marcowy mieć na czym zarobić. Weźcie pod uwagę że koniec marca to święta i większe zakupy spożywcze zwłaszcza wędlin. A potem rzut beretem do maja i zacznie się grillowanie aby tylko pogoda była. Więc teraz są najwyższe wstawki w tuczarniach. Jak ktoś kupuje 1000 ton zboża to i 10 zł z ceny daje zysk jak się zbije cenę.

Opublikowano
No jakby zboże przy 15% wilgotności miało tak pęcznieć, że zmniejszała by się jego gęstość zasypowa, to za dwa dni były by kiełki !
Opublikowano
Dnia 8.12.2017 o 23:44, marks50 napisał:

Skąd niby wiecie że to ukraińskie zboże ? Napisane na ziarnie ?  A może kierowca powiedział :) i mu wierzycie a najlepiej powiedźcie  jeszcze że ukrańskie zboże jest obracane w wolnym handlu :) . Widzę że jest duża presja na sianie fermentu , to i dobrze bo to oznacza że zboża potrzeba .

Kurniki szukają zboża w grudniu to co będzie za trzy, cztery miesiące ?

Tak jak pisał Brzozowski -jedyne zagrożenie to że zamiast eksportu to w portach może być import .  Tylko rodzi się pytanie ;skoro dziś w portach sprzedaje się pszenicę powyżej 700 zł i jeszcze ktoś na tym musi zarobić plus fracht . To nie oszukujmy się że re eksport czy import będzie poniżej 800 zł . Spekulanci wyczuwają chwilę by zarobić i nikt dotowanego zboża Polsce nie podaruje . Sytuację zaostrza jeszcze problem suszy na południowym wschodzie Europy , tam nie jest problem z mniejszymi zbiorami tylko  nikłymi zbiorami . Może Włochy,Hiszpania i Portugalia  nie są potentatami w produkcji zbóż ale za przeproszeniem d..y kołkami nie zabiją i jeść muszą .

andrzej - by ci uświadomić jak jest źle to pomyśl że tak jak mówisz skupy pracują ,zboże jest handlowane a pomimo tego potrzebujący nie mogą się nakupić  i szukają co się da , mają duże zapotrzebowanie i dobrze wiedzą że taniej na pewno nie będzie tylko kalkulują czy będzie .

no marks jeszcze 1 miesiąc i bedzie luty według twej tezy pszenicy już w grudniu brakowało tak że w lutym ma być przynajmniej po 800 zobaczymyyyyyyy.

Opublikowano

Na przyczepie mokrego jest faktycznie mniej, ale sumaryczny plon na polu wyższy. :) Zboże (ziarno)  wrzucone do wody idzie na dno, ma gęstość większą niż woda. Czyli przy tej samej objętości na przyczepie mając więcej wody (o gęstość mniejszej niż ziarno) w sumie mamy mniej kilogramów.

Opublikowano
20 godzin temu, Tomek90 napisał:

Było sprzedawać, jaki uj teraz ryczysz jak dziecko. 

Chytry 2 razy traci nie wiesz? 

nie chodzi o to ze chytry bo ja nie chytry pozatym kazdy chce zarobic jak najwiecej a malo ziemi to sie chce sprzedac jak najlepiej . chcialem wywozic kurs jeden poszedl ale takie bloto bylo ze nie dalo rady ladowac a laduje turem c330 . jeden kurs zmijka i lopatami sie zaladowalo a czekalem na przymrozek

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez thor1984
      Ile krzyknąć za belę 120 x 120 trawy i trawy z koniczyną. Po mojej stronie koszenie i przesuszenie i na wałki. Po stronie kupującego folia, prasowanie i owijanie.  
  • Dodaj nową pozycję...
v