Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kukurydza sucha 600 netto, pszenica kons. 600 netto. Drożeje elegancko, a myślę że jak wiosna nadejdzie i w USA przy rekordowo niskich zasiewach pszenicy jeszcze część wymarznie to skoczy jeszcze bardziej. 18 stycznia i nic nie tanieje jak niektórzy twierdzili.

Opublikowano (edytowane)

To chyba dobrze, że nie tanieje, prawda ?

Napisałem wyraźnie, że nie widać czynników do wzrostu cen , w chwili gdy pisałem swój post. Teraz sytuacja się zmieniła, zmieniły się prognozy zasiewów i przetrwania dla pszenicy w USA oraz w Kanadzie, na niekorzyść. Jeśli struktura zasiewów pszenicy w Ameryce Północnej spadła o około 10 do 15% a pogoda jest niekorzystna, to jest to dobry argument do wzrostu cen na giełdzie, bo pewien rozsądny limit spadków został już technicznie osiągnięty, a zarabia się na wzrostach i spadkach, a nie na stabilizacji.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

czyli coś się ruszyło u mnie w wiosce już prawie czystki w magazynach ja jeszcze czekam i chyba dobrze robię ale to tylko moje myśli :rolleyes:

Opublikowano

Dziś sprzedałem 27 ton po 640 netto i zabrali ode mnie z podwórka koło 60km od młyna , kupujący zespół młynów jelonki jestem na ryczałcie takze z vatem wychodzi prawie 685zł . Niema tragedii warto było poczekać , w przyszłym tyg sprzedaje resztę i jeszcze z kukurydzą trzeba się bedzie pobujać :)

Opublikowano

Agrolok, powiat lubelski pszenica paszowa 605 netto, kolejny wzrost o 10 zł. Czekać czy sprzedawać? :D

Widziałem lepsze ceny paszówki.

pszenżyto 620,-netto TOMAR LOTYŃ

Zabierają z podwórka? Cenna przyzwoita.

Opublikowano

Dziś sprzedałem 27 ton po 640 netto i zabrali ode mnie z podwórka koło 60km od młyna , kupujący zespół młynów jelonki jestem na ryczałcie takze z vatem wychodzi prawie 685zł . Niema tragedii warto było poczekać , w przyszłym tyg sprzedaje resztę i jeszcze z kukurydzą trzeba się bedzie pobujać :)

Dla kogo sprzedałeś ?

Opublikowano

u nas pszenica jest po 600 zł sprzedawałem we wtorek tylko że musiałem pakować w baksy, koleś przyjechał z hds'em, zaladunek i transport mnie nie interesował :D zabrał 10 worki i było równo 10t :D większość jeszcze trzymam na lepszą cenę pozdrawiam lubelskie powiat Janowski :)

Opublikowano

u nas pszenica jest po 600 zł sprzedawałem we wtorek tylko że musiałem pakować w baksy, koleś przyjechał z hds'em, zaladunek i transport mnie nie interesował :D zabrał 10 worki i było równo 10t :D większość jeszcze trzymam na lepszą cenę pozdrawiam lubelskie powiat Janowski :)

brutto czy netto? i do kogo sprzedawałeś?

Opublikowano

czyli beda wzrosty kurcze szkoda ze juz wiekszosc sprzedalem zboza ale jeczmien i troche pszenicy czeka ciekawe ile te wzrosty cen beda czy tylko skromne 20 zł na tonie czy wiecej

A na jakiej podstawie sądzisz, że cena wzrośnie?
Opublikowano

U mnie w centrum pszenicę sprzedawałem po 660 netto na młynie, dowóz mniej niż 10 km, także koszt niewielki. Martwi mnie z kolei niska cena pszenżyta, bo najlepsza oferta w okolicy to 540 netto, muszę dowieźć jakieś 5 km a musi być sprzedane, bo będzie pływać na wiosnę :(

Opublikowano

Jakie parametry musi mieć pszenica żeby tyle dali?

Opublikowano

Gdzie w lubelskim? Jak możesz to podaj namiary.

Sorry, napisałem,że widziałem lepsze ale nie miałem na myśli konkretnego regionu. U nas paszowa 610-630 netto

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v