Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, denar16 napisał:

Firma Agri Plus ma fajną aplikację na smartfona gdzie można sprawdzić aktualne ceny skupu zbóż.

Ale cena na bramie a cena od przedstawiciela potrafi się sporo różnić. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, paweljrfarmer napisał:

@racyl ze złej strony podchodzisz do zagadnienia amortyzacji; to nie jest narzędzie do rozliczania bezpośredniego tylko bardziej teoretycznego założenia. Ciągnik max 20 lat.

pszenica info. 10 dni temu, na styczeń, pasza 850 netto

pszenica 850 zł

po 5 latach użytkowania znudził mi się traktor i chcę kupić inny nowy a stary sprzedać.

Jak twierdzicie że to tylko 2% powinienem dostać 90% wartości nowego no bo przecież za coś muszę kupić drugi

To 2% to od jakiej wartości liczyć od tej pomniejszonej o dofinansowanie czy cenie u producenta

Jeszcze jedna rzecz dany model może w tym czasie potanieć

po co liczyć coś co jest fikcją bo nikt mi nie da 90% wartości nowego

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

pszenica 850 zł

po 5 latach użytkowania znudził mi się traktor i chcę kupić inny nowy a stary sprzedać.

Jak twierdzicie że to tylko 2% powinienem dostać 90% wartości nowego no bo przecież za coś muszę kupić drugi

To 2% to od jakiej wartości liczyć od tej pomniejszonej o dofinansowanie czy cenie u producenta

Jeszcze jedna rzecz dany model może w tym czasie potanieć

po co liczyć coś co jest fikcją bo nikt mi nie da 90% wartości nowego

Oglos za 100%wartosci nowego zebys nie stracil albo 100% wartosci minus prow i tak bylo by sprawiedliwie i tak nic nie tracisz.

Opublikowano

u nas w terenie powiat płocki skupy zasypane i nie chca brac silopol zasypany nic nie skupuje złote jajko nie skupuje , niewiem skad oni tyle tej pszenicy na kupili jak u nas w terenie to nie bylo pszenicy plony byly na 50 % co normalnie 

Opublikowano
12 minut temu, warchest napisał:

u nas w terenie powiat płocki skupy zasypane i nie chca brac silopol zasypany nic nie skupuje złote jajko nie skupuje , niewiem skad oni tyle tej pszenicy na kupili jak u nas w terenie to nie bylo pszenicy plony byly na 50 % co normalnie 

Pewnie w mojej okolicy gdy była po 670

• Like 1
Opublikowano

A u mnie bez problemu idzie sprzedać 850 netto pasza ,konsupcja 20 zl droższa

Opublikowano
14 minut temu, miwigos napisał:

A u mnie bez problemu idzie sprzedać 850 netto pasza ,konsupcja 20 zl droższa

U mnie podobnie paszowa 830- 840 , jakościowa 850 z pocałowaniem ręki

Opublikowano

bardzo dobrze że wiemy że u was , tyle że nie wiemy GDZIE czyli jakie rejon polski bądź miejscowość i czy ( młyny mieszalnie,rolnicy,czy pośrednicy) tyle płacą. U mnie Piaski Lubelskie 82br paszowa pośrednicy 

Opublikowano
1 minutę temu, andrzej123456k napisał:

bardzo dobrze że wiemy że u was , tyle że nie wiemy GDZIE czyli jakie rejon polski bądź miejscowość i czy ( młyny mieszalnie,rolnicy,czy pośrednicy) tyle płacą. U mnie Piaski Lubelskie 82br paszowa pośrednicy 

Kujawsko Pomorskie  Golpasz  Golub Dobrzyń  830 netto  a  zakontraktowana  840 netto

Młyn Szczepanki   850 netto

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, andrzej123456k napisał:

Kto tyle daje?

Opublikowano (edytowane)

dokładnie to malutka miejscowość Częstoborowice Kowalczyk pośrednik ale przy większych ilościach odbiera ,chyba że mają za dużo bądź konczą im sie kontrakty to wtedy już własny transport .(

żółkiewka w mojej okolicy chyba też coś koło 810

Edytowane przez andrzej123456k
Opublikowano
Panowie macie kogoś kto z okolic lublina co by zabierał mniejszym autem pszenicę bo zostało mi z 18 ton a patelnia nie przyjdzie po tyle ! Jeden z okolicznych chandlazy kiepsko płaci a drugi narazie nie bierze !
Opublikowano
15 godzin temu, waldii1 napisał:

Wchodzę na profil @miwigos i widzę wielkopolska piwiat Żnin.

A każdy ma problem sprawdzić skąd jest.

Tyle  że  powiat Żnin  to  nie  Wielkopolska   więc realnie może  być   z  pod  Krakowa

Opublikowano
4 minuty temu, Taurus83 napisał:

Jak już to spod Krakowa  ;)

Za moich  młodych czasów  pisało  się  z  pod  ( człowiek  stary to  i nie  nadąża )

• Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v