Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, ENDRIUROL napisał:

Poczytaj komentarze to się dowiesz że nawet tych 3 ton nie było bo z 2 mln ha zebrano 3,5 mln ton czyli wydajność 1,75 z hektara  ale takimi informacjami będą nas okłamywać  z każdej strony a na tym całym farmerze to gniot za gniotem , sprawdźcie kto ten portal wydaje i jakiej narodowości ma korzenie .

Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

cena będzie stabilna to dobrze wróży na przyszłość

Staszek tracisz już kontakt z rzeczywistością, dobrze że Koniu Cię wspiera, to taki efekt placebo na Twój stan przedzawałowy. 100 osób napisze że cena na dziś 720netto - nie uwierzysz, uwierzysz jednej co napisze że jakiś złodziej oferuje 620netto i to jest realna cena, 100 osób napisze że ma wydajność 3-5 ton z hektara - nie uwierzysz, uwierzysz jednej co ma marzenia że zbierze 10ton/ha i to jest spodziewany średni plon krajowy w tym roku który zagwarantuje niską cenę  :D

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Co z  tego że zbiory niższe jak zapasy duże jakby zbiory były wysokie to dopiero byłby powód do rozpaczy

Opublikowano

No widzisz większość ludzi co kupuje posłuchała Twoich i Józka ostrzeżeń i w obawie przed podwyżkami  zrobiła zapasy także jedynym wyjśćiem w tym roku będzie eksport ale tam pewnie Twoiego pośladu nikt nie kupi

Opublikowano

Z Stasiem szkoda dyskutować , fakty są takie że jest susza i zbiory będą dużo mniejsze i cena powoli ale rośnie.  A to czy ktoś sprzeda zboże prosto z pola to już jego decyzja .Ja wszystko magazynuje  przynajmniej do stycznia bo prawdopodobienstwo wzrostu cen jest znacznie większe niż spadku 

Opublikowano

To fajnie że chcecie przechowywać do stycznia nawet lepiej dla kupujących dobrze by było żeby z 90 % przechowało wtedy będzie można taniej wyrwać i kasy nie trzeba zamrażać B|

W cenach faktycznie wzrosty ale o czym to świadczy ?Że kupujący w obawie przed podwyżkami chcą zrobić zapasy teraz bo wiedzą że rolnicy mają spore zapasy zboża dobrej jakości a z nowych zbiorów takiego będzie brakować u mnie bez zmian ten tydzień 650 netto

https://www.cenyrolnicze.pl/zboza-oleiste-straczkowe/zboza-konsumpcyjne

Dnia 27.06.2018 o 21:38, Pedro napisał:

Cargill Krzepice netto

Pszenica 650

Kukurydza 650

Jęczmień 600

Pszenżyto 580

.

Opublikowano

Połuskałem dziś pszenicę w 3 miejscach na polu. Górka- to najmniejsze, środek to po lewej i dołek całkiem zielony po prawej. Widać jak susza zadziałała, Nawet nie wiem jak określić datę zbioru. A cena będzie jaka będzie bo nie mamy  bardzo na to wpływu. Klasa ziemi 2.

36596405_2155469967816437_6673151822359691264_n.jpg

Opublikowano

Pytanie do osób co trzymają ziarno dłużej, w sensie 3-10 miesięcy od zbioru. Czy taka pszenicę powiedzmy należy wyczyścić przed przechowywaniem? Czy może leżeć w silosie czy płaskim prosto spod kombajnu?

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Co z  tego że zbiory niższe jak zapasy duże jakby zbiory były wysokie to dopiero byłby powód do rozpaczy

1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

W cenach faktycznie wzrosty ale o czym to świadczy ?Że kupujący w obawie przed podwyżkami chcą zrobić zapasy teraz bo wiedzą że rolnicy mają spore zapasy zboża dobrej jakości a z nowych zbiorów takiego będzie brakować 

Zapasy duże i ma niby nie drożeć ale zaraz potem piszesz ze kupujący obawiają sie podwyżek?O.o Może się nie połapali , wiec im wytłumacz ze nie muszą się martwić o wzrost cen bo przecież takie duże zapasy wszędzie.

• Like 2
Opublikowano
22 minuty temu, Taurus83 napisał:

Pytanie do osób co trzymają ziarno dłużej, w sensie 3-10 miesięcy od zbioru. Czy taka pszenicę powiedzmy należy wyczyścić przed przechowywaniem? Czy może leżeć w silosie czy płaskim prosto spod kombajnu?

Jak wilgotność odpowiednia to leży bez problemy nawet 12 miesięcy.

4 godziny temu, staszek131415 napisał:

A kolega Koniu pisze że u niego koło 8 czyli średnio 6 nie jest najgorzej cena będzie stabilna to dobrze wróży na przyszłość

To w końcu koni kosił 8 czy 6 t/ha

Zobacz u mnie w galerię, mam zdjęcie gdzie kukurydza sypała 22t/ha. Ale co z tego że 22 t jak tylko przez 20 metrów dalej dużo mniej.

Koniu to też jakoś handlarz więc jemu nie ma co wierzyć bo coś czuje że zamiast średnio 6t/ha było ale 3t.

Opublikowano

Tak było z rzepakiem wydawało się że będzie go brakować a i bliżej zbiorów tym cena szła na dół dlatego podobnego scenariusza można oczekiwać w przypadku pszenicy

Opublikowano

Stasiu czekaj 2 tyg. a zobaczysz że rzepak będzie po 1800

Opublikowano
damian znam konia osobiście .jęczmień ozimy mi sypał od 5 do lekko ponad 7 ton . żaden z niego handlarz ale wie trochę więcej od innych bo pracuje w sumie na skupie
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, damianzbr napisał:

Stasiu czekaj 2 tyg. a zobaczysz że rzepak będzie po 1800

No mam nadzieję że wyżej

Opublikowano
9 minut temu, iron napisał:

damian znam konia osobiście .jęczmień ozimy mi sypał od 5 do lekko ponad 7 ton . żaden z niego handlarz ale wie trochę więcej od innych bo pracuje w sumie na skupie

No widzisz znasz konia osobiście... a koniowi sypało 6 - 8 ton, a ty podajesz że im sypało 5 - 7 ton.

Takie pierdolenie o szopenie jak bym tego nie znał.

Mi Zboża ozime w tamtym roku sypnęły 4,5t/ha a kukurydza na sucho 8t/ha i co mam się wstydzić czy ma was oszukać że zboża to 7 t sypały a kukurydza 12t/ha

Nie rozumiem was, dorośli ludzie a żaden prawdy nie powie. To na ch*j kocopoły pisać i czarować innych, bo w realu nie wyszło to w necie kozaka ugrać???

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v