Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za 2 koła to już żule nie chcą  robić.

Wszyscy tak pieprzą  na tych pośredników ale gdyby nie oni to ciekawe gdzie byśmy sprzedawali  ? Grupy producenckie bee, powiedzieć na forum gdzie się drożej sorzedalo niż wszyscy też najlepiej na priv albo wcale, pośrednik bee bo złodziej nic nie robi i zarabia, a leasingi ciężarówek i koszty utrzymania kierowcow, elewatorow itd to wiadomo że to groszowe sprawy.  Także ja w tym roku jadę na wakacje do Dubaju i tam opierdole swoją pszenicę. O ile urośnie bo na razie to zapowiada się na samą słomę. Jak powiem abdulowi że mam 100 ton to z radości mi którąś żonę da na noc i odwiezie do domu dwoim jachtem a spowrotem pszenice se zapakuje. Normalnie po 650 bez faktury.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

A co to za dobra robota 2,tysiąca na miesiąć?:P

2.5 jak już. Tyle na rękę ma człowiek w PL przy normalnej robocie i powinien się cieszyć że to dużo więcej od najniższej krajowej 

Opublikowano

Ja wiem że Ty nie poszedł byś do roboty za takie pieniądze ale nie każdy ma parę tys socjalu co miesiąc i nie ma wyboru :) Mówię o normalnych pracach w sensie 8h dziennie ubezpieczenie itp a nie harówce przy zbrojeniu czy ociepleniach  na czarno po 12h dziennie plus dojazdy - tam to i z 5 tys zarobisz 

Opublikowano
20 minut temu, pawel885 napisał:

Ja wiem że Ty nie poszedł byś do roboty za takie pieniądze ale nie każdy ma parę tys socjalu co miesiąc i nie ma wyboru :) Mówię o normalnych pracach w sensie 8h dziennie ubezpieczenie itp a nie harówce przy zbrojeniu czy ociepleniach  na czarno po 12h dziennie plus dojazdy - tam to i z 5 tys zarobisz 

Za te pieniądze to nawet Ukrainiec nie pracuje

Opublikowano
staszek ogarnij bombe bo pierdol... jak potluczony wole miec 2,5tys do reki za 8godz normalnej roboty niz jakis robol za 10-12godz dziennie 4tys. wracajac do tematu rozmawiamy o cenach pszenicy
Opublikowano
kurwa mać że tak powiem !!! 2k.to chuj nie pieniądz w skodzie zwykły gamoń z Polski po koledżu zarabia na początek 3.5 na łapę.pod agencja jak coś umie i go wezmą pod Skodę to ponad 1k.wiecej dostaje nie mówiąc o premiach itp.połowa moich znajomych tam pracuje w tym trzech najbliższych sąsiadów co do pszenicy to650 netto za konsumpcję. a Polska może uschnąć a i tak ceny nie wzrosną .
  • Haha 1
Opublikowano

Wszystko rozbija się nie o Polskę tylko że globalnie jest lipa ze zbożami dlatego giełdy jadą na zielono i jak na razie drożeje , susza w Polsce ma takie znaczenie że nie będą rolników skubać poniżej cen giełdowych tylko będą musieli zapłacić co najmniej cenę giełdową jaka będzie w świecie a z racji rozwiniętej hodowli drobiarskiej to będzie o dziwo trzeba cosik zaimportować ale to już nie po cenach rynkowych a dużo powyżej giełd  .

Swoją drogą jak widzę po forum to pewnik że zdrożeje skoro tak panicznie różnej maści naganiacze się ożywili , to już standard przed podwyżkami , można sprawdzić wstecz :) .

Sytuację na rynku jeszcze podgrzeje to że część rolników widząc co się dzieje na polach po prostu przechowa zboże na następny sezon a to już doprowadzi handlarzy do szewskiej pasji :)

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, Maaxx napisał:

Co wy piszecie 

Jak myślicie czy jest realna szansa by pszenica podrożała w perspektywie 4-6 tyg?

Wrzesień Pażdziernik      itd

W żniwa nic nie sprzedam ani pszenicy ani rzepaku

Opublikowano

Lepiej zarobić 2 tys jako cieć niż 3 tys i dźwigać wory.... Iron na zachodzie może i tak się zarabia.  W Olsztynie czy Łomży jak zarobisz w zachodnim koncernie 2 tys na łapę to sukces, pogadaj z ludźmi

Opublikowano

rozmawiałem ostatnio z jednym handlarzem i sam mówił że będzie ciężko w tym sezonie ze zbożem bo praktycznie cały kwiecień bez deszczu i plonów na pewno nie będzie na słabych ziemiach ale jestem nastawiony optymistycznie że sprzedam na pasze w żniwa po 700 zł neto 

Opublikowano
28 minut temu, waldii1 napisał:

Tylko że Ukraina też usycha jeszcze bardziej od Polski. 

jakiś link?

1 godzinę temu, rolnik1986 napisał:

mowie o pracy zawodowej "normalnej" po ktorej wracam i mam sile pracowac na swoim i zajmowac sie rodzina

trochę hipokryzja z twojej strony skoro robisz na dwa etaty co zajmuje tyle samo czasu co temu robolowi

Opublikowano

Ja tam w tym roku grama nie sprzedalem. Trzymam wszystko na nastepny rok. Sucho w calej europie. W amerykach tez nie ciekawie. Mniej maja wyprodukowac. No i ropa drozeje. A gielda laczy notowania ropy z rzepakiem i zbozem. Wystarczy popatrzec na 2013 r. Ropa ponad 100 dolcow za barylke  a pszenica ponad 1000 zl u nas byla.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v