Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na Matif też zielono :) . Widać strach potrzebujących zboża i np. w agropierdołach po chamsku straszyli że zboża drożeją ale "maklerzy" wydedukowali że zapewne spadnie bo rolnicy zaczną kupować gotowe pasze od mieszalni a nie zboże do przygotowania na paszę . Ktoś za publikowanie takich przewrotnych informacji musi słono płacić że tak się błaźnią . Pytanie z czego paszę zrobią mieszalnie :) ? z piasku ? trociń ? a może będą śrutować stare opony ?

Mowa także była o życie i pszenżycie że dojcze biorą jak leci a tu jakiś filozof twierdził że jest zastój  :)

Opublikowano

Dla mnie to nawet lepiej, żeby cena była stabilniejsza, a najlepiej, gdyby w tej cenie co teraz była u mnie też w żniwa. A nie co roku ścinka o 100zł w żniwa. Tylko ludzie się nie dają już nabierać.

Opublikowano

ws71 i stasiu wezcie nie błaznujcie tylko zacznijcie uczciwie pracować. Kupcie sobie parę ha więcej i nie będziecie uprawiać propagandy. Przecież rolnictwo to żyła złota. Po co płacić 700 netto ,jak koledzy chcą kupić po 500. Bo mają świniaki. To może ja zacznę pisać żeby była jak najtańsze. I teraz wg waszego myślenia "przecież trzoda jest zdecydowanie za droga".  Już na ukrainie czekają wagony ze świniakami" itd.

Kolego ws71 od dwóch lat pierdzisz o znikomych eksportach, o robieniu zapasów przez skupiki i paszarnie itd. Że niby mają miliony ton jak kiedyś wasz kolega sawicki pierdział przed żniwami, a w rzeczywistości były puste. Teraz jest podobnie, stąd wasze słodkie pierdzenie o tym i tamtym.  Pszenica ostatnio ładnie się pnie i będzie szła do góry. I susza u was i u mnie nie ma nic do rzeczy.  Teraz pogoda u gigantów będzie dyktowała ceny, a nie widzimisie wasze i mafii okołopaszarnianej. I w waszym i ich oraz powiązanych z nimi mediów jest to żeby była jak natańsza. ALE niestety nie będzie.

Opublikowano

Przeglądałem wczoraj raporty FDA odnośnie prognoz zbiorów 2018 w Ameryce Płd i Indiach - tak "na oko" będą o połowę mniejsze niż w 2017 roku. Wczoraj pszenica w Chicago wystrzeliła na 528 USc. Na MATIF tez spadków nie widać.

Opublikowano
8 godzin temu, JozB napisał:

ws71 i stasiu wezcie nie błaznujcie tylko zacznijcie uczciwie pracować. Kupcie sobie parę ha więcej i nie będziecie uprawiać propagandy. Przecież rolnictwo to żyła złota. Po co płacić 700 netto ,jak koledzy chcą kupić po 500. Bo mają świniaki. To może ja zacznę pisać żeby była jak najtańsze. I teraz wg waszego myślenia "przecież trzoda jest zdecydowanie za droga".  Już na ukrainie czekają wagony ze świniakami" itd.

Kolego ws71 od dwóch lat pierdzisz o znikomych eksportach, o robieniu zapasów przez skupiki i paszarnie itd. Że niby mają miliony ton jak kiedyś wasz kolega sawicki pierdział przed żniwami, a w rzeczywistości były puste. Teraz jest podobnie, stąd wasze słodkie pierdzenie o tym i tamtym.  Pszenica ostatnio ładnie się pnie i będzie szła do góry. I susza u was i u mnie nie ma nic do rzeczy.  Teraz pogoda u gigantów będzie dyktowała ceny, a nie widzimisie wasze i mafii okołopaszarnianej. I w waszym i ich oraz powiązanych z nimi mediów jest to żeby była jak natańsza. ALE niestety nie będzie.

Kolego obecny sezon zawdzięczasz obecną cenę ludziom  którzy przerobili Twoje drogocenne zboże na mięso,jak myślisz dlaczego u nas cena od żniw trzyma poziom 670,bo bardzo dużo jest producentów żywca,pogadaj z kierowcami którzy z portów ciągną soję,czy  z powrotem biorą zboże,załatwią branżę drobiową i trzodę to następna będzie roślinna,nigdy nie pisałem o tzw skupnikach,jeżeli piszę to stanach magazynowych okolicznych gospodarstw rolnych,a że są duże to posiadają po kilkaset ton,nie wiem dlaczego obrażasz ludzi którym chce się jeszcze bawić w produkcję zwierzęcą,co do pracy proponuję CI 50 loch cykl zamknięty,płytka ściółka i zobaczysz jakie to przyjemne i dochodowe a ja chętnie mogę gospodarować na ziemi

Opublikowano

@ws71 masz zbyt na swoje drogocenne mięso, bo tacy jak ja kupują je w sklepach. I tez mógłbym powiedziec , że drogo za nie chcesz. Ten łańcuszek ma wiele końców i każdy chciałby jakoś zarobić.

Opublikowano (edytowane)

60% mięsa w sklepach pochodzi z importu. To pytanie raczej do Duńczyków lub Niemców.

Cena na skupie spadła i już kolejka stoi.

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Ale niektórzy najeżdżają na tych, co chcieliby , aby cena zboża trochę wzrosła. A jak ich ceny idą w górę a MY płaczemy, bo w sklepie drożej, to jakoś cisza. Taka hipokryzja

60% mięsa pochodzi z importu, bo poziom hodowli w naszym kraju osiągnął ten z czasów Gomułki, gdy w kraju panował z lekka mówiąc głód. Jesteśmy jedynie potentatem w branży drobiowej.

Opublikowano
23 minuty temu, jahooo napisał:

@ws71 masz zbyt na swoje drogocenne mięso, bo tacy jak ja kupują je w sklepach. I tez mógłbym powiedziec , że drogo za nie chcesz. Ten łańcuszek ma wiele końców i każdy chciałby jakoś zarobić.

A co ma cena mięsa w sklepie wspólnego z ceną żywca?

zboże musi stanieć bo by ludziska po 100 tysi za ha ziemi dawali realna cena 600 pln paszowe 650 konsumpcja

Opublikowano

stosując wasze kategorie myślenia - podwyżki cen żywca powodują podwyżki w sklepach i JA kupuję drożej. Tak przecież piszecie , jak mówimy o podwyżkach cen zboża.

Cena 600zł na zboże utrzymuje się od 6-7 lat, w tym czasie wszystkie koszta poszły w górę , nie pisze już o inflacji. Pora na unormowanie ceny pszenicy do około 750zł/tona i takie są w tej chwili trendy na rynku aby średnia cena poszła lekko w górę. Nasz kraj jest jednym z niewielu, które nie podniosły ostatnio stóp procentowych z powodu rosnącej inflacji i związanego z tym wzrostu cen.

Opublikowano

Nasze mięso jeździ na zachód a na powrocie biorą nafaszerowany soją i chemią szajs z rezerw itp za połowę ceny albo i taniej. Jesteśmy w UE i nie ma problemu z takimi przerzutami

Opublikowano
17 minut temu, jahooo napisał:

stosując wasze kategorie myślenia - podwyżki cen żywca powodują podwyżki w sklepach i JA kupuję drożej. Tak przecież piszecie , jak mówimy o podwyżkach cen zboża.

Cena 600zł na zboże utrzymuje się od 6-7 lat, w tym czasie wszystkie koszta poszły w górę , nie pisze już o inflacji. Pora na unormowanie ceny pszenicy do około 750zł/tona i takie są w tej chwili trendy na rynku aby średnia cena poszła lekko w górę. Nasz kraj jest jednym z niewielu, które nie podniosły ostatnio stóp procentowych z powodu rosnącej inflacji i związanego z tym wzrostu cen.

Nie wiem gdzie te trendy może na giełdach cena świń jest taka jak 20 lat temu kosztami nikt się nie interesuje 750 za tonę to możesz pomarzyć oby po żniwach nie była po 550

Zwróć uwagę że mamy najwyższe ceny zbóż w europie

Opublikowano (edytowane)

Te "najwyższe ceny" jak to określiłeś, skądś się biorą. Widocznie za granicą (wraz z kosztami transportu) nie da się kupić taniej i trzeba kupowac na lokalnym rynku w kraju. A to wskazuje, że mimo piania o rekordowych zbiorach, nikt nie ma nadmiaru dobrej jakości surowca na sprzedaż. Cos jak z Elewarrem za Sawickiego, niby na papierze  zboże jest, a go nie ma. A szajsu nasi producenci żywca nie chcą kupować, bo zależy im na jakości i dobrostanie zwierząt.

Jak przyjeżdżają z zagranicy kontenery z mrozonym mięsem, to coraz częściej są przypadki, że nikt tego nie chce rozładowywać i porcjować, bo cuchnie tak, że ludzie z 20-30 letnim doświadczeniem w branży nie są w stanie wytrzymać na linii w zakładach mięsnych.  To później często  jemy na promocji w marketach.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Mam ogłoszoną po 750 i 750 brutto to już niedługo będzie realna cena, handlarze już dzwonią " a ile pan masz tej pszenicy" "a po ile pan oddasz " a Ty Staszek importuj chłopie importuj - w imporcie Twoja przyszłość 

Opublikowano

Ha ha zabawne już widzę tych handlarzy co po 750 z pszenicę dają ogólnie zastój się zrobił ze zbożem kupujących brak

Handlarz tylko dla klienta kupuje a nie na magazyn a klientowi do czego handlarz potrzebny?:P

Opublikowano

Jest już maj , jeczmien ozimy się kłosi , młyny powoli będa miały przerwy technologiczne , a tu kilku oszołomów co ma po kilka worków zboza próbuje się pocieszac że bedzie drożej haha . W miare normalni rolnicy już zboza oprócz kuku nie mają , bo do żniw niedaleko magazyny trzeba przygotować no i wszystko na następny sezon kupione , a w zasadzie już w większości zastosowane , a to z własnie tego sprzedanego zboża . Te rekiny co maja po kilka worków do sprzedania i wieszczą podwyżki w większosci chodza do roboty ,z pensji żyja i obsiewają   , a za te kilka worków po 750 netto jada na wakacje na Majorkę  .Mniejsze hodowle świń są likwidowane na ich miejsce wchodzi tucz kontraktowy i jak oni podyktuja ceny to nie jeden będzie użniety w pory po żniwach

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Kolego chcesz sprzedawac pszenicę w cenie 1997 roku bo ja sprzedaje w tej cenie jak i wszyscy producenci trzody obecnie a cena w sklepach nie ma żadnego odniesienia do ceny płaconej producentom a kupujesz prawdopodobnie belgijską hiszpańską,pokazała się nawet w małych miasteczkach,dobrze to podsumowałeś że każdy chce coś tam zarobić ,tylko dożyliśmy takich popierniczonych czasów że jeden dorabia się kosztem drugiego i co najgorsze  to wycinamy się na  samym dole gdzie powinniśmy w miarę sensownie współpracować

Opublikowano
17 minut temu, pawel885 napisał:

Mam ogłoszoną po 750 i 750 brutto to już niedługo będzie realna cena, handlarze już dzwonią " a ile pan masz tej pszenicy" "a po ile pan oddasz " a Ty Staszek importuj chłopie importuj - w imporcie Twoja przyszłość 

A skąd ty wiesz kto siedzi po drugiej stronie telefonu ????  ten co dzwoni to taki sam handlarz jak ty z 7 klasy hahaha

Opublikowano

Ws i masturbator czy jak mu tam albo jesteście handlarzami albo sprzedaliście po 600brutto bo kredyt na dżondora cisnął a teraz gul skoczył bo w górę idzie :D U nas okoliczni świniarze co rok dokupują po 50-100 ton maj-lipiec, paszarnie też szukają towaru, pszenicę uprawia nie wiele osób bo głównie bydło mleczne hodują, ja pszenicę traktuję jako nadwyżkę z gospodarstwa i sprzedaję kiedy chcę - czyli jak uznam że warto...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v