Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Na razie 630 netto pszenica 

a ile była wcześniej u Ciebie ?

mówią że potaniała

Opublikowano

Pszenica płd opolskiego 650-660 netto. Powoli, ale dryga cena do góry. Dobrze, że Trump namieszał z chinolami, już niedługo cena będzie przekładała się na nasz rynek. Największa firma w okolicy nie ma grama kukurydzy. Zapowiada się ciekawy miesiąc :D

Opublikowano

podlaskie dziś jeden co ma wielki handel w de haus łomża mówił że  pszenżyta mają nabite pełne magazyny  i o pszenice nawet nie pytał, ludzie zostawiją ilości ogromne rzepaku liczone w tyś ton, tak więc nie wiadomo co będzie. ceny jak wróżenie z fusów.

Opublikowano

Z de haus może tak być bo w tamtym sezonie praktycznie 80% moich zbiorów do nich poszło przez cały sezon i pod koniec to ja stawkę dyktowałem, a w sezonie też mieli najlepszą cenę dla mnie. Teraz sprzedaję wszystko do ich konkurencji a de haus nawet o 5 zł/t nie chce przebić ceną aby kupić, mimo to że praktycznie co 3 tyg. dzwonię zaoferować  swoją stawkę, nie są chętni do negocjacji wcale w tym roku.

Może nauczeni doświadczeniem z poprzedniego roku nakupili zawczasu towaru. Jednak konkurencja aż się prosi o towar bo mają braki i to oni dzwonią do mnie. Nawet w wielki piątek na szybko przysłali auto do mnie po towar.

Też może być to spowodowane odbiorcami paszy, może np. konkurencja ma większy zbyt w tym roku, a rok wcześniej de haus miał większą sprzedaż tego nie wiemy.

Opublikowano

Niektórzy wrózyli podwyzki ,raczej stabilizacja  i niech tak zostanie lepiej niech rzepak podrozeje

Opublikowano

A u mnie kukurydza 660 netto. Widzisz stasiu drożeje. I będzie drożeć. Pszenica 650 netto. I też zapewne pójdzie do góry z tego co wywnioskowałem z gadki gościa ze skupu. Zapewne niewiele więcej, ale jednak. W trzech skupach w których byłem praktycznie nie ma nic w magazynach. I czym teraz będą straszyć panie stasiu. Do żniw daleko, chinole też chcą jeść, ropa idzie do góry, więc nakupcie jeszcze parę ton dla waszych świnek

Opublikowano

Ni c nie ma bo nikt nie chce kupić i cały handel idzie na bieżąco pomyślcie kto przed żniwami zapełnia magazyny śmieszni jesteście9_9

Opublikowano

Etatowi naganiacze zaczynają naginać :) Giełdy wystrzeliły w górę a obecnie jest korekta .  W Ameryce Południowej susza w USA mrozy że nie mogą siać jarych , dotychczas zasieli połowę z zakładanych i to w rolniczych stanach .

W Polsce też ceny powolutku się pną :) , teraz każdy rolnik ma inne zajęcie w polu a nie handel zbożem co automatycznie przekłada się na paniczne poszukiwanie ziarna .

Nie trzeba jakiejś większej gorączki by ceny powolutku skakały a mamy jeszcze 1/4 sezonu handlowego a nie okres przed żniwami :) ,  lipiec można nazwać "przed żniwami"

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, JozB napisał:

A u mnie kukurydza 660 netto. Widzisz stasiu drożeje. I będzie drożeć. Pszenica 650 netto. I też zapewne pójdzie do góry z tego co wywnioskowałem z gadki gościa ze skupu. Zapewne niewiele więcej, ale jednak. W trzech skupach w których byłem praktycznie nie ma nic w magazynach. I czym teraz będą straszyć panie stasiu. Do żniw daleko, chinole też chcą jeść, ropa idzie do góry, więc nakupcie jeszcze parę ton dla waszych świnek

Od żniw nawijasz że drożeje a praktycznie to wygląda na to że w południowej  części Polski były niskie ceny i w tej chwili zaczynają doganiać ceny z północnej Polski, pszenica 660-90,kukurydza to samo i to praktycznie od żniw bez zmian +- 20 zł

Opublikowano
Dnia Thursday, April 12, 2018 o 21:07, chwiolas napisał:

Potwierdzam to co pisał JozB, kukurydza skoczyła na 660-670 netto. Dogoniła pszenice. Zaczynają częściej dzwonić...

Gdzie i kto tyle płaci odbierają sami czy z dowozem???

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v