Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Naprawdę śmieje się ten, kto śmieje się ostatni.

Staszek, czasami warto poczytać coś więcej niż kawałek "Chłopskiej Drogi" przed jej użyciem w sraczu

Edytowane przez jahooo
  • Haha 4
Opublikowano

No cóż, to sa moje wnioski. Nikogo nie zmuszam, żeby się z nimi zgadzał. Wyciągam wnoski na podstawie lektur powszechnie dostępnych w internecie - opracowań akademickich, danych statystycznych itp.

Opublikowano
1 godzinę temu, 20CBR12 napisał:

Jahooo no trochę cię poniosło z tymi wnioskami... 

A bo to pierwszy raz;)

Opublikowano

Każdy opiera się na jakichś danych, natomiast wnioski , które napisałem, są moje, to nie jest jakaś kalka z wypocin w gazecie. Jeśli się nie podoba i nie znajduje akceptacji, cóż, nie musze się wypowiadać. Widać wielu osobom jest na rękę, a by "zostało tak, jak było"

• Thanks 1
Opublikowano

Jahooo pisze od siebie i mogę się z nim nie zgodzić ale czytająać jego posty  nie mam wrażenia że czytam gazetę a ludzie  powinni  dzielić sie swoim stanowiskiem  w danej sprawie a  nie zasłyszanym

• Like 2
Opublikowano

"A bo to pierwszy raz;) "- nawet Stanisław się zgadza że ".... kawałek "Chłopskiej Drogi" przed jej użyciem w sraczu " :)

Ciekawe jak zachowa się giełda dziś ? po wczorajszych dużych wzrostach .

Opublikowano (edytowane)

Zachowuje się standardowo - wczoraj w nocy pik na 518USc w Chicago, dzis lekka korekta z realizacją krótkoterminowych zysków. Trend na giełdzie w USA (techniczny) jest wzrostowy od 2 tygodni. MATIF ciągle się zastanawia, chciaż też powolutku w górę, to wynika z różnicy w kursie USD/EURO

W kwestii technicznej - nie gram na giełdach, ponieważ uważam, że się za mało na tym znam. Nie pcham się w żadne inwestycje typu FOREX czy Bitcoin.

To wszystko co piszę, to moje hobbystyczne podejście do rynku i analiz. Z pokora przyjmuję konstruktywną krytykę. Czekam tez na argumenty, że nie mam racji. Argumenty poparte dowodami. Wiem, że jest spore grono ludzi z wielokrotnie większą wiedzą i doświadczeniem niż ja, ale zazwyczaj sie nie wypowiadają w temacie. 

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Przecież obecnie wróżenie odnośnie cen to jedna wielka zagadka z wieloma niewiadomymi,parę lat wstecz Francuzi chcieli wykopać kapitał spekulacyjny z giełd zbożowych ,dopuszczeni do giełd mieli być tylko producenci i firmy bezpośrednio zajmujące się przetwórstwem zbóż jednak USA się postawiło i zostało po staremu,obecnie panujący system na pewno nie służy przeciętnemu producentowi,na pewno są z niego zadowoleni ludzie handlujący kontraktami,ktorzy podejrzewam wcale nie wiedzą co to jest pszenica

Opublikowano

Stasiu zapytam w swoim imieniu, ale zapewne więcej osób chciałoby się dowiedzieć. Ile masz lat, bo z tego co obserwuję, to nie więcej jak 12? Dalej chcesz pszeniczkę dla swoich świnek? Dajesz 8 stówek i podjeżdzaj furmanką. Gratis dostaniesz top agrar, nowoczesną uprawę i tpr, trochę się choć podedukujesz. Małym spekulantem już jesteś przecież. Każdy wie, że bardzo dobrym :D

Opublikowano

Już Ci pisałem i się nie czepiaj jesteście jak tem rząd jak mówisz prawdę to udaje że nie słyszy abo słyszy co innego

Opublikowano

Panowie, już nieraz pisałem że co niektórym użytkownikom to ogolić j..a i  z powrotem do piaskownicy... Żal czytać taką dyskusję.

Wracając do tematu to ja sprzedałem swoją pszenicę po 700 na łapkę w październiku, gosc odebrał swoim transportem i jeszcze niektórzy na forum wróżyli, że to było słabe... Jakos po cenach nie widać żebym źle zrobił.

Opublikowano

Przestańcie już tak Staszkowi dorzucać, bo to powoli robi się nudne. Ma chłop swoje zdanie, to niech ma. Czasem z czymś wyskoczy - od tego jest forum, że każdy ma swoje zdanie. 

Co do ceny - 700 w październiku o nie była zła cena, zobaczymy co przyniesie marzec.

Opublikowano

Ja się na nikogo nie gniewam tylko nie lubię jak mi ktoś wmawia że pisałem e pszenica po 500 zł będzie prosiłem nawet kolegę by ten mój post zacytowł ale jakoś milczy na słowo <przepraszam > odwagi ju zabrakło :9_innocent:

Opublikowano

Chyba jedyne słowo "przepraszam" jakie możesz usłyszeć tu na forum, może zabrzmiec tak:

"Przepraszam, że jesteś głupi ..." :D:D

Ja bym tylko prosił o więcej faktów w twoich wypowiedziach.

U mnie w okolicy od 2 dni rozdzwoniły się telefony w sprawie kupna zboża. A jak u was ?

• Haha 2
Opublikowano

Cóż do Twojego poziomu się nie zniżęB|

Może telefon Ci się zepsuł jak stale dzwoni :D

Opublikowano
38 minut temu, jahooo napisał:

Przestańcie już tak Staszkowi dorzucać, bo to powoli robi się nudne. Ma chłop swoje zdanie, to niech ma. Czasem z czymś wyskoczy - od tego jest forum, że każdy ma swoje zdanie. 

Co do ceny - 700 w październiku o nie była zła cena, zobaczymy co przyniesie marzec.

W październiku najwięcej towaru ubyło z magazynów, a jeszcze byli tacy ageci co w lipcu kosili i sprzedawali ale to były tylko wczesne odmiany bo była jeszcze dobra cena 

Opublikowano
13 minut temu, staszek131415 napisał:

Ja się na nikogo nie gniewam tylko nie lubię jak mi ktoś wmawia że pisałem e pszenica po 500 zł będzie prosiłem nawet kolegę by ten mój post zacytowł ale jakoś milczy na słowo <przepraszam > odwagi ju zabrakło :9_innocent:

niby że mam cię przeprosić bo co bo ludzie mówią że jesteś dzieciakiem co pomaga tacie przy gospodarce? czy dlatego że głupoty na tym forum piszesz?

• Haha 1
Opublikowano

U mnie cena za 12,5bialka trzyma poziom 660brutto. Czasem ktoś zadzwoni i proponuję  635netto ale za różnicę w cenie przy 300t nawet nie kupię pionowej żmijki żeby z bina na samochód załadować bez problemu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v