Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pszenica z ukrainy nie jest dla nas konkurencyjna.Elewar na Krupym podobno z rok temu kupił kilka wagonów tego raz że z transportem w podobnej cenie wyszło jak nasze a dwa że to ich zboże to plewa a nie zboże.

Opublikowano (edytowane)

De fakto te zboże z ukrainy to już chyba trzeba nazywać prawidłowo germanskie bo produkują je tylko ukrainskie parobki

Edytowane przez Anetka1
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Ja na drobiu to się nie znam ale niedaleko gość ma 13 kurników i on nigdy nie suszył tylko w rękawy pakował aw tym roku 60 ha stało do mrozów i dopiero teraz kosii także podejżewam że chcąw pierwszej kolejności to zagospodarować B|

wozilem do nich pod koniec grudnia to nie bylo nigdzie kukurydzy w rekawach ni nic takiego . pierwsze slysze by nioskom dawac kukurydze kiszona :D . swiniarze to tak daja kukurydze kiszona ale kurom to napewno nie cos bym widzial a plac duzy maja

Opublikowano

https://ewgt.com.pl/e-wgt-category/122-zboa47/16695-soja-najdrozsza-od-roku-a-unijna-pszenica-tak-wysoko-notowana-byla-w-listopadzie

I ciąg dalszy nastąpi. La nina jednak się sprawdza, a to dopiero początek. Jak tak dalej będzie, to na bank będzie droższa, bo trzeba będzie za jakiś czas obciąć prognozy i ceny wystrzelą do góry. Z Argentyną i Brazylią liczą się wszyscy na świecie. Ciekawe czy te mrozy w USA coś wykosiły jankesom. Jak milczą, to podejrzewam, że chcą pomóc stasiowi naszemu nakupić jeszcze taniego zboża,  tj.poniżej 7 stówek :D. Kupuj kolego kukurydzę, bo niedługo też pójdzie do góry :D

Opublikowano (edytowane)

Wiesiek nie wpadam w hurra optymizm tylko informuję, szczególnie stasia by sobie nakupił taniego zboża póki jeszcze tanie :D Zdaje sobie sprawę, że to nie będzie nawet miesiąc, myślę że  więcej, ale wtedy wszystko się już wykrystalizuje. Nie pamiętam kiedy pisałem o la nina, było to dawno temu. Dopiero teraz się nasila, a na efekty trzeba jednak poczekać. Teraz jestem ciekawy czy w agrobiznesie będą coś napomykać o sytuacji w Ameryce. ZObaczymy na ile będą starali się być uczciwi i jak szybko przekażą informację, a jak nakażą im koledzy z góry.

Warchest u nas będą zwyżki tylko wtedy, jeśli będzie raban na świecie. Wtedy nie będzie żadnej możliwości kombinacji ze strony naszych kolegów ze skupów.

I teraz przypomniały mi słowa konia z paru dni wstecz o tym jak jego szef z kilkoma osobami z branży obstawiał, że nie będzie wzrostów. Niestety mogą nie mieć wyboru jeśli zmieni  się sytuacja na świecie

Edytowane przez JozB
Opublikowano

Zauważcie, ze eksport naszego zboża rok do roku zmalał o 1/4 bo to zboże potrzebne jest na naszym rynku, stąd cena krajowa atrakcyjniejsza niż kontrakty na giełdach. Dodatkowo wzrósł import. Nie jakoś znacząco, ale jednak. Czyli są dwa wyjścia - albo wzrosła konsumpcja, czyli hodowla, albo zboża było w 2017 roku mniej niż w 2016.

Opublikowano
Ukraina to USA Francja Niemcy Chiny i Ukraińcy ale oni to ..... Rumunia tam to nowe eldorado koncernów które inwestują tam i targają zboże tańsze z tamtąd. nie się co łudzić ale te jebane krawaciarze z giełdy robią największy gnój a po nich różni lobbyści .według mnie powinno się zamknąć wschodnia granicę ale szczelnie
Opublikowano

Powiedzcie jaki ma interes TV publiczna (abonament zapłacony) żeby omijać informacje z giełd światowych ,dziś szczekneli  tylko o soji ,  Jak przystało na program rolniczy taka informacja w oparciu oto co się dzieje wymaga komentarza,a tu nic.

Opublikowano

Żeby mówić o giełdach, trzeba się orientować w mechanizmach panujących  na giełdzie - co to jest trend, korekta, podstawa bazowa, podstawa techniczna itp. Taka ogólna wiedza o giełdzie. Poza tym, postawmy sobie pytanie, komu na rękę jest utrzymywanie ciemnogrodu na wsi .

Dziś kolejne wzrosty na obu giełdach, w USA dość spore

• Like 1
Opublikowano

Niestety olewa się rolnika z każdej strony , nie wymieniono Jurgiela choć ministrem był jeszcze w 2006 roku , nawet premier się zmienił i cała plejada ministrów a Jurgiel sobie smacznie śpi na stołku . Podobnie jest w agropierdołach gdzie Kurski na zbity pysk (i słusznie) wywalał betony które były w telewizji nawet 25 lat i dłużej a stronnicze pierdoły zostawiał . Co do samych agropierdół to tam od prezentera po człowieka z mopem każdy ma tam jakiś biznesik zależny ,a to udziały w jakimś eksporcie , a to akcje spółki skubiącej rolników , tam nikt nie zajmuje się wyłącznie robieniem programu dla rolników a agropierdoły służą wyłącznie do darmowej propagandy w ich małych interesikach dlatego nikt rozsądny nie bierze ich poważnie ale dlaczego dają im czas antenowy za free ? Jakieś informacje  typu yoga dla rolników w  zad..piu dolnym , malująca świnia itp.

Problem mataczenia informacjami to nie problem jednostkowy , wszystkie branżowe media zamilkły ale zobaczycie jaka będzie propaganda gdy zaświeci słońce a temperatura wyjdzie na plus to wszyscy eksperci, analitycy itp. będą wciskać kit że czegoś takiego jak wymarznięcia nie było i nie ma . Pokażą paru wieśniaków  którzy nawet wysłowić się nie umieją , jak to oni gospodarzą  . Proszę sobie wbijać nazwiska tych ludzi których eksponuje np. agropierdoły ; a to działacz jeszcze za komuny , a to srebrny krzyż od Bieruta dostał itd. Czy nie ma we wsi osób elokwentnych lub mówiących normalnie ? są ale taki powie prawdę jak jest więc do telewizorni się nie nadaje . Trochę to okrutne ale niestety prawdziwe  .

• Like 2
  • Thanks 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Za Bieruta srebny krzyż,czyli 80 letni działacze w telewizji ?? a wszyscy narzekają na NFZ,czyli jest dobrze,spółka rolna obniżyła cenę sprzedaży pszenicy z 700 netto na 670 netto ,jęczmień jary czyszczony równe 1000 zł netto

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Pewnie kasy trzeba na wiosnę to zmniejszyli cenę. Ale zaraz i tak propaganda pójdzie że wszystkiego jest w opór. Nawet dziś w Agro było że chcą uzupełnić zapasy bo się kończą ale nie ma chętnych do sprzedawania.

Opublikowano

To niech sobie obniżają. Te forum jest po to by ktoś kto przegląda te strony wiedział z jakim mechanizmem mamy do czynienia. Ciemnogród owszem jest na wsi, ale wydaje mi się, że coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tych mechanizmów i nie będzie się dawało dymać. Dobrze, że trolle forumowi wiedzą, że kitu tu nie będą wciskać każdemu kto tu zajrzy. Na giełdach spore wzrosty i nie zapowiada się by wykresy przybrały czerwony kolor, a jak słusznie podejrzewałem żadnych praktycznie informacji w tv. Prawdziwy PRL. WS71 sam dobrze wiesz, że i w tv i w spółkach sami krętacze, nieważne czy za bieruta czy za gierka urodzeni. Czekajcie spokojnie ze sprzedażą do maja, będą się jeszcze prosić dziady o towar za 700 netto, Stasiu pewnie już palpitacji dostaje

• Haha 1
Opublikowano

Właśnie w wydarzeniach na polsacie klepali że rolnicy liczą straty po bardzo niskich temperaturach. Jeszcze niech na dniach agrobiznes dorzuci swoje 5 groszy :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v