Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale to nie są śmieszne rzeczy. W USA kataklizmy pogodowe pół Europy nie obsianej bo się nie dało. A tylko kapitał spekulacyjny sztucznie zaniża ceny, żeby sporo zarobić.

Opublikowano

Oczywiscie mozna czekac do czerwca czy do nastepnego roku napewno cena kiedys wzrosnie nawet jestem przekonany ze w tym sezonie ceny beda lepsze niz teraz. Wiekszosc towarow to gieldy kontrakty opcje czyli wielka spekulacja. Wedlug cykli po akcjach powinny ostro isc towary a wiec i zboza. Teraz mamy hosse na rynkach akcyjnych kolejnym rynkiem powinny byc towary ale oczywiscie rynek wszystko zweryfikuje. Cena z gield towarowych z duzym opoznieniem jest u nas na rynku krajowym

Opublikowano (edytowane)

Dzisiejszy raport FAO lekko się różni od oczekiwań niektórych forumowiczów a na razie prognozy co co przyszłych zbiorów to wróżenie z fusów

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Nie czytaj tych prognoz i analiz materialy sponsorowane przez wielkie koncerny i korporacje niestety. Najlepszym zrodlem informacji jest wykres czyli analiza techniczna plus oczywiscie analiza fundamentalna

Opublikowano
24 minuty temu, kali87 napisał:

Koniu porozmawiamy w czerwcu... 

o czym? Każdy może czekać i sprzedać w żniwa, mnie to nie interesuje. W czerwcu może być po 1000zł a może być po 500zł. Nie zawracam sobie tym głowy.

Opublikowano

okoliczne skupy co wstrzymaly skup uruchamiaja spowrotem skupowanie pszenica 650 netto paszowa , kukurydza 600 . na pszenice jakby sie zmowili wszyscy tylko 650 tak jakby zmowa jakas byla wczesniej roznice w cenach jakies byly a tu jednym murem

Opublikowano
18 minut temu, warchest napisał:

okoliczne skupy co wstrzymaly skup uruchamiaja spowrotem skupowanie pszenica 650 netto paszowa , kukurydza 600 . na pszenice jakby sie zmowili wszyscy tylko 650 tak jakby zmowa jakas byla wczesniej roznice w cenach jakies byly a tu jednym murem

pisałem wyżej że mój szef ma znajomych w innych skupach okolicznych i dalszych. Myślisz że u Ciebie jest inaczej? Odpowiedź jest prosta. Stąd biorą się ceny na tym samym poziomie. Chyba że ktoś ma podpisany kontrakt i brakuje mu pszenicy wtedy jest odchyłka w górę z ceną.

Opublikowano

Koniu ceny są na tym samym poziomie, bo oczywistym jest fakt, że sektor rolnictwa, to jedna wielka mafia. U mnie działa grubo ponad 10 skupów w powiecie i to nei byle jakich i nigdy nie było tak, że są większe odchylenia cenowe. Nawet jak się  sprzedaje, to mówią, że więcej nie dadzą, bo Ci czy Owi mają tyle i tyle. To jest zmowa na poziomie lokalnym. Duże firmy/przedsiębiorstwa działają podobnie, a jak ktoś się wychyli, to dostanie po głowie od pozostałych. Różnice są wtedy kiedy albo brakuje ewidentnie towaru na rynku albo komuś do wypełnienia kontraktu. I nie ma się co oszukiwać, że na przyszłość będzie inaczej. A póki będzie jeszcze na antenie agrobiznes leciał, to rolnicy starej daty na 80 procent ulegną tej propagandzie i zamiast podwyżek, cena będzie utrzymywała się dalej na "stałym umiarkowanym poziomie podchodzącym pod obniżki", a podwyżki cen umożliwią tylko kataklizmy na skalę światową jak powodzie/susze/wymarznięcia w Rosji, Ukrainie, KAnadzie, USA, Australii, Brazylii  czy Argentynie

Opublikowano

Właśnie dostałem SMS-a  z ofertami cenowymi (ktoś z olx-a wziął mój numer)

pszenica 600

jęczmień 590

kukurydza 570

netto z odbiorem kupującego:tw_camel::D

Opublikowano
2 godziny temu, Krisma napisał:

Za te ceeny to niech sobie sami sieją

Nikogo tą deklaracją nie przestraszysz  a sąsiedzi pewnie chętnie wchłoneli by twoje gospodarstwo gdy ty się obrazisz i zaprzestaniesz uprawy.

Opublikowano

Na logikę biorąc to @Krisma wykupi sąsiadów którzy sprzedają pszenicę po 60 bo po takich cenach to na pewno gospodarstwa dziś nie da się utrzymać :) .   W tym roku sam się zastanawiam czy nie zostawić na przyszły sezon bo już zagazowane i zabezpieczone więc jak będą takie ceny jak dotychczas to nawet nie myślę o sprzedaży . Następny sezon patrząc na zasiewy będzie  jeszcze ciekawszy niż obecny bo już pomijając niskie zasiewy w USA to w samej Europie jest kiepsko i zazwyczaj o tej porze pojawiają się "spekulacje " o zasiewach a teraz  wszyscy milczą jak zaklęci  nikt nie wspomina o bardzo niskich zasiewach  . W samej Polsce przez mokrą aurę  nie zasiano w terminach lub w ogóle nie wspominając o tym że nie posiano po kukurydzy i i dość wielu rolników nie posiało po burakach  a tym  co nawet udało się posiać to uprawy wyglądają kiepsko  ale o tym wszelkiej maści analitycy nie wspominają bo to im się nie mieści   w ich propagandzie na spadki . Całą nadzieję  spekulanci pokładają w tym że na wiosnę rolnicy zasieją  jare  w większej ilości (bo coś zasiać muszą :) ) ale   że jare zazwyczaj są mniej wydajne  (nie  licząc kukurydzy) i summa summarum będzie kiepsko ale jak zazwyczaj o tym cisza.

@koniu Nie chwal się że twój "chlebodawaca" ustala ceny z innymi podmiotami bo może się UOK przyczepić, to rada nie groźba :)

Opublikowano

To co dzieje się na świecie nie musi mieć przełożenie na lokalne rynki a że w Polsce troche nie zasiane toteż nie spowoduje strasznych zawirowań Co roku gdzieś wymarznie ,gdzieś wymoknie i nic się nie dzieje.

Opublikowano (edytowane)

Nie pamiętam gdzie ale czytałem że na zachodzie Europy nie posiano połowy ozimin ale z tego co pościeli będą mieć większe plony jak w 2017. Ot taka propaganda wyskrobana przez zdesperowanego analityka.

A podobno po niedzieli ma być zima z mrozem do -20.

Edytowane przez waldii1
  • Haha 1
Opublikowano

@wiesiek63zmc

Gdzie tu logika w twojej wypowiedzi ?  jeśli sądzisz że na ceny nie ma wpływu co się dzieje na świecie , nie ma wpływu co się dzieje w Polsce to co ma wpływ ? Może uważasz tak jak @koniu że na ceny jedynie ma wpływ zmowa cenowa w skupach które ustalają ceny na równym poziomie . Co rozumiesz przez to " Polsce troche nie zasiane " trochę to dla ciebie 0,5 % ,5% , 50 % ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v