Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe co piszesz. Obojętna jest Ci cena wolnorynkowa bo nie masz kredytów. Myślisz, że rolnik tylko na kredyty pracuje?

Mi nie jest obojętne, przy obecnych nakładach cena na poziomie 600 zł to  śmiech na sali.

Gdyby ceny nawozów, paliwa, energii, żywności i cała reszta spadała wraz ze spadkiem cen produktów rolnych, to też podchodziłbym do tego obojętnie.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

Z pełnym szacunkiem nie wnikam na co ty pracujesz oraz jakie masz koszta a wypowiadam się w swym imieniu oraz staram się nie negować opinii innych chyba że me przemyślenia traktują wybiórczo i próbują narzucić swój tok myślenia A propo nigdy nie traktowałem pracy na roli z chęcią wzbogacenia się/

Opublikowano

Hehe w cale sie nie dziwie że nie traktujesz pracy na roli z chęcią wzbogacenia się skoro bez różnicy ci za ile oddasz  płody rolne, no bo co to za różnica 100 zł na tonie czy 200 w tą a w tą przy sprzedaży powiedzmy 100 ton :D 

Opublikowano

Czlowieku co ty tu gadasz? Jak nie wazne za ile sprzedasz to po co to robisz? Oddaj za darmo biednym przynajmniej oni beda mieli z tego kozysci. Albo masz 5 ha albo gospodarstwo nalezy do twojego ojca ze mowisz ze ci wisi po ile sprzedasz. Rece opadaja na te twoje komentarze.

Opublikowano
25 minut temu, AleksanderX napisał:

Ja tylko próbuję poluzować trudy pracy rolnika  no ale każdy ma inne poczucie humoru/jedni na żart odpowiadają żartem a inni agresją/

Nie zaciagaj sie tym zielskiem bo twoje poczucie humou jest nie zrozumiale.Jak nie jestes rolnikem to przenies swoje doznania na inne forum

Opublikowano
14 minut temu, Arturos21 napisał:

panowie jak tam ceny pszenicy ?? 

630 netto ale chętnych brak Ci co już kupili to na razie się wstrzymują bo będzie taniej

Opublikowano
14 godzin temu, pawelek98 napisał:

tak czytam te komentarze o gierkach i manipulacji to trochę śmiać się chce, w Polsce rekordowe zbiory zbóż bo gdzieś podano że nawet 31,5 mln ton zboża sprzedano, i jeżeli to prawda że u nas zboże najdroższe to nie liczyłbym na jakieś podwyżki, chyba że cena ropy skoczy . Na razie dolar idzie do dołu a rekordy zbiorów są w Rosji która sprzedaje w przeliczeniu na dolary. Tak więc jak nawet cena zboża wzrośnie to na pewno nie o 100 zł /t . niech wypuszczą mleko w proszku co kupione na interwencję i drób do dołu to możecie zapomnieć o wyższych cenach. ale to wróżenie z fusów

sprzedałem  250 ton pszenicy, myślicie że dużo ugrałem powiem wam że prawie nic. dlaczego? bo w tej firmie mielą 400 ton na dzień. i ja jestem pryszczem dla nich.

cena 680 za bezcen, jak niektórzy z lubelskiego np. 9 t/ha na czarnoziemach przy minimalnym nawożeniu biorą.

niech ceny takie co roku stabilne będą to nie będzie źle 

Całkiem trafnie to ująłeś.  Problem cen pszenicy nie jest zależny tylko od Matif. Na rynku światowym nie jesteśmy jakimś istotnym graczem więc nasz rynek wewnętrzny nieco odbiega na plus lub minus od cen globalnych. Wpuszczą pszenice z Ukrainy i już jest dołek. Kurczaki stanieją i zaczną marudzić na ceny paszy itd, itp. 

Na czrnoziemach w lubelskiem bywa regularnie 8-9 ton ale za darmo to nie urośnie. Można uzyskać 8 ton przy 160-170 kg N ale pewnie konsumpcji to nie przejdzie. PKMgS trzeba dać też odpowiednio bo nic za darmo nie ma

13 godzin temu, AleksanderX napisał:

Nie jestem sędzią  A tak konkretnie czy po 500 czy po 1000 to mi  obojętne /nie mam kredytów/

Pokrętna logika. By zrobić dobra pszenicę trzeba wydac 3000 Pln . Dostaniesz te 8 ton więc po 500 Pln bedzie przychód 4000 Pln/ha co oznacza 1000 Pln zysku

Przy 1000 Pln/t masz przychód 8000 Pln/ha przy tych samych kosztach czyli 5000 Pln zysku. Czy 1000 = 5000 ?O.o Dla mnie nie ale może jestem w błędzie 

3 godziny temu, jacek37 napisał:

Dyzma lubelskie płaci 680 brutto

Od kilku lat sprzedaje spod kombajnu. W 2017 średnia cena  sprzedaży wyniosła 620 Pln netto co daje 651 brutto. Nie musze tego rozładowywać, załadowywać,  składować, gazować nie mam zamrożonego pieniądza, nawozy kupione w dobrych cenach wszelkie zobowiąznia zapłacone. 

Nie co roku tak jest ale uśredniając ostatnie 5 lat to wielkiego błędu sie nie popełnia sprzedając w żniwa. 

Prawda jest taka że powstało ostatnio masę silosów więc zdolności przechowalnicze gospodarstw są duże a co za tym idzie zapewniona jest w miarę  równomierna podaż więc i ceny nie rosną jakoś znacząco. 

Opublikowano

przechowywanie jakby nie było to też są jakieś koszty. Chyba że ktoś nie liczy prądu, swojej pracy, tak jak u mnie w grę wchodzi również pracownik. Jeden to liczy, drugi już nie. Znam masę ludzi co nie liczą w ogóle swojej roboty już nie wspominając o amortyzacji sprzętu.

Opublikowano (edytowane)

http://www.golpasz.pl/

Pszenżyto 10 zł w dół. Reszta cen bez zmian.

Panowie, nie przeginajcie. W żniwa w Golpaszu cena pszenżyta wynosiła 560 netto, a teraz 610 netto ( jeszcze wczoraj nawet 620 netto). No przechowanie zboża przez pół roku raczej nie kosztuje 50-60 zł netto/tona. Co przy stu tonach daje 5000-6000 zł.

Być może macie gospodarstwa w regionach, w których nie ma dużych rozbieżności cen w sezonie. Ok, nie przeczę. Wasza sprawa. Ale nie uogólniajcie sytuacji z własnego gospodarstwa na cały kraj. Każde gospodarstwo ma indywidualne warunki prosperowania i jednemu się przechowywanie opłaci a innemu nie.

Edytowane przez AS2
  • Like 1
Opublikowano

dokładnie. U mnie w żniwa cena 620 netto. Teraz jest 640 netto max. Zostało jeszcze 180t także poczekamy. Początkiem stycznia sprzedałem 70t po 655 netto i wczoraj 20t po 645 netto. Zostało jeszcze ze 170t do sprzedania i trzeba będzie sprzedać połowę w marcu i połowę może w maju.

Opublikowano

u mnie w zniwa i zaraz po za paszową pszenice ciezko było dostać 600 zł brutto, w grudniu sprzedałem po 690. W  mojej najblizszej okolicy w zniwa i zaraz po ceny sa strasznie niskie, bo sprzedają Ci co musza albo zaplacic za kombajny prasy itp albo kupic paliwa, albo dzieciaki do szkoły, podatek itp i Ci co skupują na nich zerują, przykład: jeden sprzedał żyto praktycznie prosto z kombajnu po 300 za tone, drugi przywiózł pszenzyto 2 przyczepy na kurnik, 450 zł za tone mu zaproponował bo jemu pszenzyto nie potrzebne i wiecej mu nie da i jak pasuje to wywalaj,  no i oddal po te 450 za tone no bo widać ze kasa potrzebna, i tak to wyglada, dlatego ja w zniwa i zaraz po staram sie nic nie sprzedawać bo cena jest po prostu denna, teraz za zyto wziął by 500 bez problemu czyli 200 zł wiecej na tonie, a za pszenzyto co najmniej 150 zł na tonie wiecej, a to juz nie 10 czy 20 zł.

Opublikowano

Mnie również chce się śmiać, ale jak patrzę na twoje wpisy. Próbujesz podawać jakieś zasłyszane gdzieś argumenty, a wychodzi to bardzo nieudolnie. Niektórzy w temacie mają bardzo rzeczowe argumenty i widać, że umieją obserwacji sytuację na świecie. Ty z kolei próbujesz na siłę się wykazać, polemizować z nimi, ale nie masz czym. Zaśmiecasz dość gładki temat jakimś bełkotem. Co ma 9 t/ha na czarnoziemach do realiów całego kraju? Albo kto ci wmówił że cena rzepaku to 2x cena pszenicy? Co to ma do rzeczy? Jak ty nie widzisz zmowy cenowej na każdej płaszczyźnie handlu płodami rolnymi to ja nie mam więcej pytań.  Ta liczba z twojego loginu to pewnie data urodzenia? Takie obiektywne spostrzeżenia zwykłego szarego czytelnika ......

widzisz datę urodzin możesz sprawdzić bo jest w profilu.

fakty nazywasz zasłyszanymi argumentami.

o do ceny rzepaku 2x cena pszenicy,  poniżej tego poziomu uprawa rzepaku była nieopłacalna jakąś dekadę temu lub trochę więcej, lepiej było zwiększyć zasiewy pszenicy.

zmowa cenowa? kurnikarz , trzodziarz zachodzi do trzech firm paszowych w jednej pasza 1000 zł/t, w drugiej 1020 zł,  a w trzeciej 1030 zł, te same parametry w której kupuje? firma z zysku nie schodzi tylko obniża cenę skupu, czego ? to co w Polsce najłatwiej kupić. oczywiście jak brakuje to cennik do góry.

nie musisz się z tym zgadzać , bo ja z tobą też nie muszę na tym polega wymiana zdań, ale niech nikt nie mówi że sprzedaż pszenicy po 700 brutto to za bezcen

Opublikowano
6 minut temu, koniu napisał:

dokładnie. U mnie w żniwa cena 620 netto. Teraz jest 640 netto max. Zostało jeszcze 180t także poczekamy. Początkiem stycznia sprzedałem 70t po 655 netto i wczoraj 20t po 645 netto. Zostało jeszcze ze 170t do sprzedania i trzeba będzie sprzedać połowę w marcu i połowę może w maju.

Koniu coś mi fantazją od ciebie zajezdza z tymi ilosciami ton bo jak czytam po kolei twoje posty to ty chyba jeszcze cos dokaszasz . np w ostatnim zostalo 180  potem 170 a za  wszystkigo mialeles jak co roku 250  w styczniu sprzedales 70 potem 20 powinno ci zostac 160 nie liczac tej co sprzedales w zniwa . Matematyka nie lubi ludzi z wyobraznia tylko scisle umysly

Opublikowano

Nie będę podawał dokładnych ilości pszenicy na magazynie i że sprzedałem około 70t a nie 73. Nie szukajmy sobie problemu w ilościach +/-10t. Zresztą tez nie potrzebnie sam zaśmiecam ten temat pisząc o ilościach w magazynie. Cena która napisałem jest prawdziwa, żebyś nie miał zmartwienia.

Opublikowano

W  żniwa może sprzedać ktoś co ma kika ha,100-200 ton dziennie nie ma szans zprzedać ,dlatego silosy muszą być,no i prawie zawsze coś się zarobi

Opublikowano

A czemu nie ma szans sprzedać 100-200t dziennie? To tylko 8 aut żeby było 200t.  Poza tym jak porządny skup to potrafi przyjąć znacznie większe ilości. U nas FDW ma chyba 5 koszy przyjęciowych z czego chyba 2 kolejowe, także można sypać i sypać. U mnie w pracy mały koszyk a dziennie potrafię przyjąć 400-500t.

Opublikowano (edytowane)

U mnie skupy przy 400t dziennie stałyby po 3-4 dniach, waga zazwyczaj jedna, nie ma szans na tarowanie na drugiej. Kolejka w żniwa na 1-2 dni stania, a rzepak to już murowane.

Panowie, co się stało, że taki wzrost w USA na giełdzie ?

431,25 USc/korzec

+2,25%

Edytowane przez jahooo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez thor1984
      Ile krzyknąć za belę 120 x 120 trawy i trawy z koniczyną. Po mojej stronie koszenie i przesuszenie i na wałki. Po stronie kupującego folia, prasowanie i owijanie.  
  • Dodaj nową pozycję...
v