Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Shaun napisał:

Stasiowi radzę nogi ogolić i do przedszkola wrocić. Nie potrafi posta bez błędu napisać, o interpunkcji nie wspomnę, nieco analfabetyzmem zalatuje a pozuje na analityka czy uj wie kogo.

U mnie jęczmień dogonił pszenice na poziomie 800zl brutto.

To uważaj aby Ci jej nie minął

Opublikowano
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

jary a ozimy jęczmień ta sama cena?

Ta sama. Wilgotność do 14,5 % powinna być.

Bede czujny Stasiu. Dla Ciebie również najlepszego.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, staszek131415 napisał:

To uważaj aby Ci jej nie minął

Napewno minie

Opublikowano
30 minut temu, AleksanderX napisał:

No to ceny ostro do góry

No już od pół roku ostro do  ggóry tylko stale w miejscu

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Dokładnie, ceny tucznika  stale w miejscu  nawet w dół. Pszenżyto 760 netto od żniw około 150 zł do góry więc pisz sobie co tam chcesz.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 14.07.2018 o 13:21, staszek131415 napisał:

Chyba u Ciebie zboża jest pod dostatkiem może brakować konsumpcji ale z paszówką to większość będzie miała sraczkę przy tej pogodzie nikt nie da 700 za paszowe zboże

Powyżej twój post z lipca. Poniżej post Dudiego843

Dnia 10.12.2018 o 08:33, dudi834 napisał:

No pisałeś ze po 500 bo sam poślad albo kto da 700 za poślad to są twoje słowa  a u nas brak konsumpcji tak ze w górę 830 powoli do góry co dwa tygodnie 10 na tonie

14 godzin temu, staszek131415 napisał:

No ZE MNĄ RÓWNIEŻ NIE GDZIE TAM COŚ JEST O PSZENICY PO 500 ?

https://www.cenyrolnicze.pl/zboza-oleiste-straczkowe/zboza-paszowe

Wybiórcze te twoje czytanie. Nie chodziło mi o pszenicę po 500, tylko o to, że nikt nie da 700 za poślad.

3 godziny temu, staszek131415 napisał:

A ta twoja stabilizacja, o której piszesz od pół roku, wygląda tak, że ceny zbóż poszły o 20% w górę. Więc nie rób z siebie głupka większego niż jesteś.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Jakm poszły w górę jak takie ceny koledzy podawali  sierpniu mam Ci zacytować te posty? A podobno kukurydza miała po 5 ton sypać a tu takie kwiatki

21 godzin temu, lassie napisał:

P9234 miałem w tym roku ,szału nie było ok.13 t/ha podkarpackie wilgotność 2 proc większa od Dkc 3969

Dnia 10.12.2018 o 18:48, witejus napisał:

powiem że trochę słabo ,dwie odmiany DKC średnia 12 ton z ha ok 19%, przy okazji ,uprawiał ktoś Pioneera z linii

Aquamax jakie wydajności i wilgoć

10 godzin temu, dudi834 napisał:

Stach dalej mysli o cenie 500 bo tyle ma na dziecko

To raczej Ty masz bo ciągle to powtarzasz a inni zaczęli w to wierzyć

Opublikowano

Twój nauczyciel matematyki spaliłby się ze wstydu

Dnia 21.08.2018 o 22:10, soltys48 napisał:

we wrześniu nie ale październik juz możliwe, wg mnie cena mocno podskoczy po kukurydzianych żniwach

Dnia 19.08.2018 o 07:26, Adrenalinaa napisał:

Pszenica 12,5 850 netto z podwórka 

Pszenzyto 730 netto 

Zyto paszowe 700 netto 

Ceny jak narazie Bardzo ładne 

Opublikowano

Czy skok o 70 netto to mało?

Poza tym użytkownik którego zacytowałeś sprzedaje duże ilości i dla niego wtedy była inna cena

Pisałem Ci już jakie ceny były w żniwa a jakie są teraz 

Opublikowano
Takich posrednikow jak Staszek jest pełno. Kręcą kombinuja. Skup w mojej gminie do ktorego nie woze juz pszenicy, wole wynająć samochod i dalej zawiesc i jeszcze bede do przodu cene mial ostatnio 680 zl gdzie 50 km dalej cena byla 770 zl za paszowke. Taki znajomy do nich zawiózł bo mial tylko z ponad 2 tony pyta sie czego tak mało płacą a oni ze wiecej nie moga bo wszedzie sa takie ceny. A on mowi ze sa wyszsze ceny a oni ze to niemozliwe. Oszusty i zlodzieje. Teraz w mojej gminie jest po 700zl tzn byla ostatnio a tam 800 zl za ta samo pszenice. 100zl na tonie brutto.
  • Like 1
Opublikowano
20 minut temu, andrzej1988 napisał:

Takich posrednikow jak Staszek jest pełno. Kręcą kombinuja. Skup w mojej gminie do ktorego nie woze juz pszenicy, wole wynająć samochod i dalej zawiesc i jeszcze bede do przodu cene mial ostatnio 680 zl gdzie 50 km dalej cena byla 770 zl za paszowke. Taki znajomy do nich zawiózł bo mial tylko z ponad 2 tony pyta sie czego tak mało płacą a oni ze wiecej nie moga bo wszedzie sa takie ceny. A on mowi ze sa wyszsze ceny a oni ze to niemozliwe. Oszusty i zlodzieje. Teraz w mojej gminie jest po 700zl tzn byla ostatnio a tam 800 zl za ta samo pszenice. 100zl na tonie brutto.

a on z czego ma żyć? Zapłać kredyt za magazyn, opłać obrotówy kredyt na skup zboża, opłać ludzi, przetrzymaj i przewieź dalej,

jak masz pisać takie bzdety, że ktoś jest oszustem i złodziejem to lepiej wogóle nie pisz.

To jest jego skup i on wstawia sobie taką ceną jaka mu odpowiada, Ty też sprzedajesz gdzie Ci się podoba i za ile chyba coo?

do czego to dochodzi, patologia zaglądać komuś do portfela, druga osoba będzie mówić jak ktoś ma firmę prowadzić,

• Like 1
  • Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano

Poco takie gadanie każdy skup może se sprowadzić skąd chce zboże czy to Ukraina i typ , dalej skupy dobrze wiedzą że mniejsze gospodarstwa nie maja składów samochodowych i jest manipulacja cenowa .

Opublikowano
oooo nastepny skup sie odezwal. Sa normalne skupy i sa oszusty i tego sie trzymam. dla mnie to sa oszusty gdzie cena w okolicy po 800 zl a u tego 700 zl tj dla mnie oszust i jeszcze perfidnie gada ze nie mozliwe ze cena jest wyzsza. Jeszcze lepiej to w tamtym roku jeden oszust zyto skupowal po 370 zl brutto gdzie w normalnym. skupie byla kolo 600 zl brutto
  • Like 4
Opublikowano
6 minut temu, andrzej1988 napisał:

oooo nastepny skup sie odezwal. Sa normalne skupy i sa oszusty i tego sie trzymam. dla mnie to sa oszusty gdzie cena w okolicy po 800 zl a u tego 700 zl tj dla mnie oszust i jeszcze perfidnie gada ze nie mozliwe ze cena jest wyzsza. Jeszcze lepiej to w tamtym roku jeden oszust zyto skupowal po 370 zl brutto gdzie w normalnym. skupie byla kolo 600 zl brutto

A kto Ci powiedział, że pszenica po 800 ? w gazetce przeczytałeś, czy sąsiad po tyle sprzedał?

żyjesz w wolnym kraju i sprzedajesz tam gdzie chcesz i za ile chcesz,

to jak Ty możesz to i on może płacić taką cenę jaką chce, a jak tego nie rozumiesz to amebą umysłową jesteś.

Opublikowano

Prawda boli najbardziej. Oszukiwanie zawsze ma krótkie nogi, rolnicy zagłosują nogami i pojada tam, gdzie mają lepsze warunki. Teraz zacytuję "klasyków z forum" :

Nie umiesz prowadzić interesu tak, żeby zarobić, zajmij się czymś innym.

Dla mnie ktoś, kto próbuje nieuczciwie zaniżać cenę to zwykły oszust. Jeśli nie potrafi wyjść na swoje po cenach, jakie daje konkurencja, niech to rzuci w chorobę, a nie pyszczy na innych na forum.

• Like 4
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Prawda boli najbardziej. Oszukiwanie zawsze ma krótkie nogi, rolnicy zagłosują nogami i pojada tam, gdzie mają lepsze warunki. Teraz zacytuję "klasyków z forum" :

Nie umiesz prowadzić interesu tak, żeby zarobić, zajmij się czymś innym.

Dla mnie ktoś, kto próbuje nieuczciwie zaniżać cenę to zwykły oszust. Jeśli nie potrafi wyjść na swoje po cenach, jakie daje konkurencja, niech to rzuci w chorobę, a nie pyszczy na innych na forum.

Przykład:

Rolnik podpisuje kontrakt po 600 zł/t pszenica dostawa w żnia, cena poszła w żniwa do góry na 800 i do tego był nie urodzaj i nie ma zboża z własnego pola, więc od sąsiada próbuje kupić po 550 dołożyć 50 transport i wyjść na zero, to wtedy też złodziej ? :D:D:D

to nie musi być rolnik, może być przykład skupu.

Ja pszenicę kupuje teraz od rolników po 780-800 netto, kukurydzę 725 zł/t netto mam ostatnie kontrakty

teraz przyjechała ukraińska kukurydza po 640 zł/t netto to mam zerwać kontrakt z rolnikiem i powiedzieć  że jest złodziej bo cenę zawyżył ?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v