Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, JozB napisał:

15 godzin temu, JozB napisał:

Msajro jak na razie z tego co sledzę od lutego duża część się sprawdza. Fala obecnych opadów na płd kraju również. Na blogu, na który trafiłem przypadkiem tygodniowe prognozy sprawdzają się w prawie 100 procentach. Także polecam jeżeli chodzi o pogodę.

A to stasio chcesz kupić? Bo wiem że chciałbyś tanio, także poczekaj może lepiej na końcówkę czerwca

http://meteo.pomorze.pl/cieple-ale-burzowe-lato-prognoza-sezonowa-od-accuweather/

Tu nieco więcej o pogodzie na Ukrainie. Skończy się w końcu straszenie transportami ukraińskimi stojącymi przy naszej wschodniej granicy

Accuweather dla Pomorza to porażka totalnie się nie sprawdza jako długoterminowa prognoza,według marcowych prognoz na Pomorzu miało być mokro i zimno a jest zimno i sucho.Na razie to wygląda na powtórkę z 2015 roku czyli susza od marca spadło 40l w poprzednim roku 300l i dzięki temu jeszcze wszystko jako tako wygląda

Opublikowano

Wygląda, czy nie wygląda, ale nie ma to większego znaczenia w kwestii ceny - sama Polska nie liczy się.

Zobaczymy co będzie bo mimo wyraźnych wzrostów na giełdach, u nas jakoś stoi w miejscu. 

Druga kwestia do kiedy będą w ogóle skupować, żeby nie zostać do sierpnia:)

Pożyjemy zobaczymy.

Opublikowano

WS71 accuweather jest tylko w kwestii poglądowej jako zarys tendencji pogodowej na przestrzeni kilku miesięcy. Dla takiego małego rejonu jak Pomorze może i się nie sprawdza, ale dla całych krajów jak najbardziej. O suchej wiośnie była w moim rejonie mowa, ale bodajże na podanym przeze mnie blogu. I się sprawdziło. Mokry maj również. Co będize dalej zobaczymy.

Akmaly jak będę potrzebować towaru to wszystko skupią. Jeszcze nie wiadomo jakie lato będzie. Jak się trafi jak zapowiadają deszczowe, to i konsumpcji będą szukać. Na wzrost duże znaczenie będzie miał koniec wojny celnej Chin z USA. Ciekawie będzie dopiero za 2 miesiące jak się wszystko wyklaruje. Tak jak się spodziewałem reperkusje pogody z ameryki nie będą miały szybkiego przełożenia na wzrost cen, ale za niedługo i o tym będzie głośno

Opublikowano

Bez obrazy ale czy Ty czytasz co piszesz? "Nie sprawdza się dla takich regionów jak Pomorze ale dla całej Polski już tak". W  dodatku prognozy kilkumiesięczne!!! Większej sprzeczności już dawni nie słyszałem. Wystarczy, że napiszesz, że u ciebie się fajnie sprawdziło. Przez resztę post traci na wiarygodności.

Opublikowano

Jeśli chodzi o prognozy długoterminowe, to moim zdaniem najlepsze są te opracowywane przez UK MetOffice. Robione na podstawie najdłuższych chyba w świecie obserwacji klimatu i uważam, że się dość dobrze sprawdzają.

Na ile panowie (i panie) obstawiacie cenę zboża w żniwa ? Ktoś podpisał kontrakt ?

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście są to spekulacje, ale patrząc na obecne ceny pszenicy na giełdach dla kontraktów z poszczególnych miesięcy to wydaje się bardzo prawdopodobne, że cena zacznie na poziomie obecnej i będzie spadać wraz ze wzrostem sprzedaży. 

Napisałem to jak analityk:) A tak serio to kto to wie.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

Do kolegi wczoraj dzwonili czy nie chce żyta kupić nawet kilka samochodów, następnie dzwonili o inne zboża że sprzedadzą, czyli można wywnioskować że zbóż jest :/ ale miejmy nadzieję że do żniw nie będzie 😀

Opublikowano

A co się dzieje na giełdach ??? Wszyscy grają w zielone :) a CBOT to już całkiem odleciał . Orientuje się ktoś dlaczego takie wzrosty ? Czyżby bańka spekulacyjne pękła ?

Opublikowano (edytowane)

To się nazywa "ryzyko konfliktu" , poza tym nadal w obu Amerykach jest susza a kondycja tylko 35% upraw w USA jest dobra lub bardzo dobra, to nie rokuje na nawet przyzwoite zbiory, trzeba będzie ograniczyć eksport a nawet zacząć importowac zboże, biorąc pod uwagę jeden z najniższych w USA areałów zasiewów pszenicy od 1911 roku

Ja bym się tak nie podniecał na razie, bo wazniejszy jest trend na gieldzie długookresowy, a ten od 3-4 miesięcy jest wzrostowy, na razie 10 euro pszenica poszła ogólnie w góre w stosunku do roku 2017

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Sprzedajcie do młyna w Sieniawie. tam najlepiej płacą

Opublikowano

wczoraj w tvp2 e expresie reporterów było o nich i ich zamku.

działają już nie tylko w podkarpackim, lubelskim, świętokrzyskim czy małopolskim ale nawet w całej Polsce

Opublikowano
  • Dzisiejsza oferta dla sąsiada  pszenica 745 netto dla pow 14,5% b,735 pow 13%,paszowa 700,ilość kilkaset ton i żeby nie wyglądało za ładnie to locco port
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v